Google sărbătorește, luni, 81 de ani de la nașterea cântăreței și activistei sud-africane MIRIAM MAKEBA, simbolul muzicii africane și al luptei antiapartheid, denumită „Mama Africa”.
Noul logo prezintă un desen stilizat, în care MIRIAM MAKEBA este surprinsă din profil, în timp ce cântă la un microfon. În noul logo, imaginea artistei înlocuiește a doua literă „g” din cuvântul „Google”.
Născută pe 4 martie 1932, în Johannesburg, dintr-o mamă swazi și un tată xhosa, MIRIAM MAKEBA a devenit cunoscută pe plan internațional în timpul turneului ei din Statele Unite din 1959, când a cântat alături de grupul sud-african Manhattan Brothers.
În anul următor, când a dorit să se întoarcă în țara ei natală pentru a asista la înmormântarea mamei sale, autoritățile sud-africane i-au retras cetățenia și au interzis difuzarea muzicii sale pe teritoriul național sud-african.
În urma acestor decizii, MIRIAM MAKEBA a trăit 31 de ani în exil, în Statele Unite și în Guineea.
MIRIAM MAKEBA a fost prima cântăreață de culoare care a câștigat un premiu Grammy, pe care l-a împărțit cu cântărețul american Harry Belafonte, în 1965. De altfel, Harry Belafonte este cel care a ajutat-o pe MIRIAM MAKEBA să intre pe teritoriul Statelor Unite în anii ’60. Cei doi au fost recompensați în 1965 cu premiul Grammy pentru un album despre situația sud-africanilor în timpul epocii apartheid.
Doi ani mai târziu, Makeba și-a câștigat notorietatea după ce piesa ei de succes „Pata Pata”, inspirată dintr-un dans popular regional, a devenit cunoscută în toată lumea.
După eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela, MIRIAM MAKEBA s-a întors în țara ei de origine, dar a trebuit să aștepte șase ani înainte să poată să înregistreze un nou disc. În 1996, cântăreața a înregistrat discul „Homeland”, care include un cântec ce descrie bucuria artistei de a se fi întors în țara natală și în care evocă lupta împotriva apartheid-ului.
„Mi-am păstrat cultura, muzica și rădăcinile. Datorită lor am devenit această voce și imagine simbolică a Africii și a locuitorilor ei, fără măcar să fiu conștientă de acest lucru”, a declarat cunoscuta cântăreață africană în biografia sa.
MIRIAM MAKEBA a decedat pe 9 noiembrie 2008, la Napoli, Italia, în urma unei crize cardiace, la vârsta de 76 de ani.
Potrivit relatărilor AFP de la momentul respectiv, MIRIAM MAKEBA a decedat la puțin timp după ce a participat, la Castel Volturno, în apropiere de Napoli, alături de alți artiști, la un concert antimafia dedicat tânărului scriitor al bestsellerului „Gomorra”, Roberto Saviano, care a fost amenințat cu moartea de mafia italiană. În „Gomorra”, Saviano introduce cititorul în imperiul Camorrei, cu traficul, șefii și clanurile ei. Cartea, tradusă în aproximativ 40 de limbi străine, a fost adaptată pentru marele ecran și a obținut premiul juriului la ediția din 2008 a Festivalului de film de la Cannes.
Google își schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.