„Prin intervenția mea va fi chemat și Emil Constantinescu. S-au acceptat probele mele. Constantinescu l-a luat pe Roman și l-a pus președintele Senatului, în loc să îl ancheteze pentru crime. Unele lucruri de la Universitate s-au întâmplat sub directă îndumare a prorectorului Constantinescu. Încă nu mi s-a confirmat faptul că Băsescu va fi și el chemat. (…) Eu am dorit să fie citați toți. Mi s-a spus că deocamdată va fi citat Constantinescu. Se gândesc și la această solicitare. Mi-aș dori ca criminalii să fie pedepsiți. Eu am avut în București trei morți și 19 împușcați la Revoluție”, a declarat Miron Cozma la ieșirea de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului s-a prezentat vineri la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Miron Cozma, alături de locotenent colonelul (r) Silviu Popescu, a fost condamnat de instanța supremă, în 15 februarie 1999, la 18 ani de detenție pentru instigare la subminarea puterii de stat, în legătură cu mineriada din 1991, soldată cu căderea Guvernului Roman. A fost grațiat de președintele Ion Iliescu (PSD) în anul 2004, grațierea fiind revocată ulterior ca urmare a unor proteste. Cozma a fost eliberat din închisoare în iunie 2005, când anularea grațierii lui a fost declarată ilegală de instanță.
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, dar și fostul premier Petre Roman, precum și Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu și alte persoane au fost inculpate în dosarul Mineriadei din 1990, au anunțat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pe 23 decembrie.
Procurorii militari susțin că există probe potrivit cărora aceștia ar fi organizat și coordonat direct atacul împotriva populației civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împușcare a patru oameni, rănirea prin împușcare a trei, vătămare integrității fizice și psihice a 1.269 de oameni și privarea de libertate a alți 1.242.