„Dacă guvernul Cioloș vrea să demonstreze că este în slujba interesului național, nu prizonierul partidelor care l-au votat, că are determinarea de a lăsa în urma sa și ceva bun pentru România, să-și asume răspunderea în Parlament pe această necesară modificare de lege și atunci va constata dacă are majoritatea necesară să rămână la guvernare sau va pleca”, se arată într-un comunicat al Mișcării Populare remis MEDIAFAX sâmbătă.
Reprezentanții Mișcării Populare arată, în același timp, că a venit momentul ca premierul să demonstreze că înțelege „dezavantajele” alegerii primarilor într-un singur tur explicând că un astfel de scrutin determină un „deficit grav de democrație”, prin faptul că „primarii nu vor fi reprezentativi pentru comunitate dacă vor fi aleși cu 15-20% din voturi”, dar și „menținerea în funcție a acelorași primari care știu cum să mintă și păcălească alegătorii cu pomeni electorale”.
Politicienii din partidul condus de Traian Băsescu argumentează că „președintele țării, președintele CCR, forțe politice importante” sunt în favoarea alegerilor în două tururi, propunere lansată în spațiul public de PNL. Aceștia adaugă și că dacă situația va rămâne neschimbată executivul condus de Dacian Cioloș va rămâne în istorie la capitolul „guvernări inutile”, dar și că „dl Cioloș tremură de frica amenințărilor lui Liviu Dragnea”.
Copreședintele PNL Alina Gorghiu a spus, însă, că cea mai potrivită soluție în acest caz ar fi o ordonanță de urgență, întrucât revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu se poate face prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, pentru că în procedura parlamentară există o lege pe această temă. Gorghiu a mai menționat să că CCR s-a mai pronunțat anterior într-o speță asemănătoare, atunci când Guvernul a vrut să-și asume răspunderea pe legea educației, Curtea decretând că, întrucât legea se afla deja în procedură parlamentară, o astfel de acțiune nu este constituțională.