Prima pagină » Știri » Mișcarea Populară îi cere lui Cioloș o hotărâre de guvern pentru publicare tuturor tilurilor de doctor

Mișcarea Populară îi cere lui Cioloș o hotărâre de guvern pentru publicare tuturor tilurilor de doctor

Mișcarea Populară îi cere lui Cioloș o hotărâre de guvern pentru publicare tuturor tilurilor de doctor
Mișcarea Populară îi cere premierului Dacian Cioloș ca în prima ședință a Guvernului să se adopte o Hotărâre prin care MECS să fie obligat să publice lista tuturor titlurilor doctorale validate de minister în ultimii 25 de an, dar și să dispună schimbarea componenței Consiliului Național de Etică.

În solicitarea adresată premierului, MP îi amintește lui Dacian Cioloș că una dintre primele măsuri anunțate atunci când a venit la guvernare a fost „transparența totală a actului administrativ”.

„Față de amploarea pe care a luat-o fenomenul de plagiat în rândul demnitarilor, de care este afectat și guvernul dumneavoastră, vă solicităm că în prima ședință a guvernului să adoptați o Hotărâre de Guvern prin care: 1. Ministerul Educației să fie obligat să publice, în maximum 48 de ore, lista tuturor titlurilor doctorale validate de minister în ultimii 25 de ani. Lista va cuprinde numele beneficiarilor, titlurile tezelor de doctorat precum și conducătorul de doctorat. 2. Toate universitățile care au, sau au avut școli doctorale, sunt obligate să pună la dispoziția oricărui solicitant, în maximum 48 de ore, copii după orice teză de doctorat solicitată. În perspectivă, să fie imediat activat portalul titlurilor doctorale, pe care să se înceapă publicarea tuturor tezelor de doctorat. 3. Să dispuneți schimbarea componenței Consiliului Național de Etică, acum subordonat politic ministrului Educției, deci Guvernului, cu specialiști de largă recunoaștere internațională, neafiliați politic, cu doctorate obținute la universități de prestigiu din UE și America, și care să asigure obiectivitatea și profesionalismul analizării originalității tezelor de doctorat. 4. Toți posesorii de titluri doctorale dovedite ca fiind incorect obținute, să-și piardă imediat titlul de doctor și să restituie statului sumele încasate ca indemnizații în baza titlului doctoral”, menționează MP în solicitare, potrivit unui comunicat de presă.

Reprezentanții Mișcării Populare mai spun că, fără aceste prime măsuri decisive, nu vor avea „dovada că premierul României are voința și determinarea de a trece de la vorbă la fapte, și toate bunele intenții afișate vor sfârși într-o deziluzie lamentabilă”.

Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi seară, că i-a cerut ministrului Educației să „vină cu o analiză cât mai repede” referitoare la acuzațiile de plagiat la adresa ministrului de Interne, Petre Tobă, precizând că nu se bazează pe ce îi spune „unul sau altul”.

Noul ministru de Interne, Petre Tobă, care a condus Poliția Română în ultimii trei ani, se alătură listei cu demnitari acuzați că și-au plagiat tezele de doctorat, potrivit Press One, care a relatat joi că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a acestuia ar fi copiate din diverse lucrări.

Press One a scris că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei cu care noul ministru de Interne, chestorul principal Petre Tobă, a obținut titlul de doctor în Științe Militare și Informații sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor și fără a respecta normele naționale și internaționale de citare în opere științifice.

Ulterior, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a transmis Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNE) solicitarea de a aproba declanșarea procedurilor legale privind analizarea măsurii în care au fost respectate normele de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare cu ocazia elaborării tezei de doctorat.

Cel mai cunoscut caz de plagiat în rândul demnitarilor este cel al fosului premier Victor Ponta, în cazul căruia, în 2012, Comisia de Etică a Universității din București, al cărui absolvent este, a decis că a plagiat teza de doctorat „Curtea Penală Internațională”. Un alt verdict, de data aceasta favorabil premierului, a fost dat însă, în aceeași perioadă, de Consiliul Național de Etică, aflat în subordinea Ministerului Educației și a cărei componență a fost schimbată de guvern chiar înainte ca acesta să analizeze acuzațiile de plagiat aduse lui Ponta.

După pierderea alegerilor prezidențiale, în decembrie 2014, fostul premier anunța că va renunța la titlul de doctor, ceea ce nu s-a întâmplat.

Și fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea a fost acuzat de plagiat.

Citește și