MISS DESZĂPEZIREA. Cine scoate milioane de euro din codul roșu: Miss World România dă zăpada alături de urmăriți penal și prieteni de partid

Publicat: 07 02. 2014, 18:54
Actualizat: 05 07. 2016, 21:27

Deszăpezirea șoselelor atunci când ninsorile serioase se abat peste România a căpătat în ultima vreme o soluție nouă: se închide circulația, iar utilajele intră la lucru abia după ce stă ninsoarea. Deși de la bugetele Consiliilor Județene și ale Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) se plătesc zeci de milioane de euro anual pentru operațiunea de întreținere a drumurilor pe timp de iarnă, atunci când viscolul sau ninsoarea ating intensități de cod portocaliu sau roșu, drumurile se închid, circulația devine aproape imposibilă, iar la treabă este scoasă Armata sau Jandarmeria, instituții care nu au în atribuții deszăpezirea, ci doar acordarea de ajutor, la cerere, în zonele sinistrate. În ultima săptămână, la deszăpezirea din zonele puternic afectate au acționat în jur de 1.300 de militari și aproape 140 de utilaje ale Armatei, ai cărei ingineri au ajuns chiar să inventeze un model propriu de freză, mai eficient decât cele ale firmelor care acționează pe șosele.

Gândul vă prezintă în continuare cine se află în spatele firmelor care ar trebui să mențină șoselele circulabile în timpul ninsorilor și câți bani au câștigat ele în această iarnă, în 14 județe în care, în ultima perioadă, a fost emisă alerta meteo de cod portocaliu sau roșu. Cu foarte puține excepții, toate au câte o stea în frunte, de la legături politice (în special cu PSD, dar și cu PDL sau PNL) sau din domeniul transporturilor până la patroni urmăriți penal. În Teleorman, Brăila sau Giurgiu nimeni nu are loc de firmele de casă ale liderilor PSD: Tel Drum (Liviu Dragnea), Tancrad (Gheorghe Bunea Stancu), Gecor (Cătălin Voicu). În Prahova, de pildă, deszăpezirea a încăput pe mâinile așa numitei „rețele Păvăleanu”: afaceriști prahoveni apropiați de liderul PSD Mircea Cosma, unii urmăriți penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani alături de Marcel Păvăleanu, fost angajat la Secretariatul General al Guvernului.

De departe însă, cea mai exotică situație are loc în județul Dâmbovița, unde cot la cot cu mai multe firme de asfaltări, construcții și închiriat de utilaje grele se luptă cu zăpada două fotomodele: surorile Loredana și Cosmina Salanță. În aceste zile, surorile Salanță se află în însoritul Bali, Indonezia, după cum arată postările de pe conturile personale de Facebook. Totuși, firma lor, Societatea de Construcții Drumuri și Autostrăzi, cu sediul în București, se luptă cu zăpezile din Dâmbovița, de pe drumurile DN 61, 7, 72, 72A, în baza unui contract câștigat de la CNADNR, în valoare de 9,73 milioane lei (aprox. 2,16 milioane euro).

Loredana Salanță (21 de ani) și Natalia Cosmina Salanță (24 de ani) sunt din Bistrița. Loredana este fostă Miss World Romania 2009 și câștigătoare a Top Model of the World în 2011, iar Cosmina este și ea fotomodel. Împreună au participat la acțiuni caritabile cu TSD Bistrița Năsăud.

Secretul succesului lor în materie de șosele, materializat într-un contract de peste 2 milioane de euro, pare însă să se datoreze altcuiva, străin de lumea modei, și care stă în spatele celor două fotomodele: administratorul firmei este Alin Niculae Ștefan, director în cadrul firmei de asfaltări Romstrade, deținută de afaceristul Nelu Iordache, arestat pentru deturnare de fonduri. Ștefan are experiență în domeniu, ocupându-se la Romstrade de autorizații, achiziții și marketing, iar anterior lucrând la o altă firmă de asfaltări – Consitrans.

Loredana Salanță. Sursa: Facebook.

Contactat de gândul, responsabilul cu deszăpezirea al acestei firme – Marius Dragoș Ștefan, a refuzat să ofere un punct de vedere, invocând că este un simplu angajat care nu poate vorbi în numele firmei. El a refuzat să indice alte persoane de contact, iar la numerele de telefon publice ale firmei nu răspunde nimeni. Cele două fotomodele, surorile Salanță, nu au oferit nici ele un punct de vedere, până la apariția acestui articol.

Totuși, președintele CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu (PSD), a declarat pentru gândul că toate firmele și-au făcut treaba cum trebuie și au deszăpezit drumurile din județ fără probleme speciale. „Toate drumurile naționale care traversează județul Dâmbovița sunt la negru. Toată lumea și-a făcut datoria, nu au fost probleme speciale”, a explicat Țuțuianu pentru gândul, adăugând că nu cunoaște detalii despre firma celor două fotomodele, având în vedere că este un contract atribuit de CNADNR.

Gândul vă prezintă în continuare, grupate pe cele 14 județe din sudul și estul României, cele mai afectate de viscol și ninsori, firmele care se ocupă de deszăpezire. Menționăm că sumele conțin TVA, un euro a fost cotat la 4,5 lei, iar informațiile privind contractele provin din site-urile de achiziții publice. În fiecare județ, drumurile sunt împărțite în două categorii: drumuri județene (contractele și banii provin de la Consiliile Județene) și drumuri naționale și autostrăzi (contractele și banii provin de la bugetul de stat, de la CNADNR, aflat în subordinea ministrului delegat Dan Șova, PSD).

VRANCEA. Clientul lui Oprișan, un bătăuș electoral și firma care „nu se aștepta să câștige licitația”

Drumuri Județene (Consiliul Județean este condus de Marian Oprișan, PSD):

Sotirex (Bacău) a câștigat contractul de deszăpezire pentru 4,83 milioane lei (1,07 milioane euro). Firma este abonată la lucrările de deszăpezire din județul Vrancea, de mai mulți ani. A aparținut fostului deputat PSD de Vrancea, Victor Roman, care a cedat-o Angelei Munteanu. Roman este un apropiat al lui Marian Oprișan, a fost vicepreședinte al CJ Vrancea, fiind ales consilier județean între 2004 și 2012. Angela Munteanu a făcut parte din acționariatul mai multor firme alături de Victor Roman.

Drumuri Naționale (CNADNR):

Se închiriază utilaje de deszăpezire de la mai multe firme. Drumurile deszăpezite: DN 11A, DN 2, DN 2D, 2G, 2L, 2M, 2N, 2R, 23, 23A, 23B, 24.

Firma Teo Trans Consulting (București) a câștigat 372.000 lei (aprox. 82.000 euro). Este deținută de Adrian Mugurel Teodorescu, fratele lui Teodor Răzvan Emil Teodorescu, directorul Direcției Achiziții cu Finanțare de la Buget din cadrul CNADNR.

Firma Cos&Alex (Homocea, Vrancea) a câștigat 1,03 milioane lei (aprox. 229.000 euro). Este deținută de Lidia Petrea și administrată de fiul ei, Cosmin Petrea, 19 ani. Petrea este fiul lui Vasile Petrea, fost candidat PNG la primăria din Homocea. Tânărul a fost arestat împreună cu unchiul său, în 2012, după ce au spart geamurile secției de votare și au instigat mai multe persoane să ia cu asalt secția. În cursul altercației, un polițist a fost rănit. Cosmin Petrea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Cosmin Petrea. Sursa: Facebook.

Firma Agro Bratu Zoo Com (Comana, Giurgiu) a câștigat 3,77 milioane lei (aprox. 840.000 euro). Este deținută de Cătălin Mihail Bratu, 30 de ani, și se ocupă de cultivarea cerealelor, dar și cu un coafor în Giurgiu. A trimis doar 2 utilaje la deszăpezire, pentru că „nu se aștepta să câștige licitația”, după cum a declarat subprefectul de Vrancea, Cristian Misăilă. Situația acestei firme a fost adusă la cunoștința CNADNR, urmând să fie luate măsuri.

Firma G.I. Nona Service (Milcovul, Vrancea) a câștigat 733.000 lei (aprox. 163.000 euro). Firma este deținută de Ion Grigore din Focșani și se ocupă în principal cu comerțul în magazine.

BRĂILA. Monopolul lui Bunea Stancu

Drumuri Județene (CJ Brăila este condus de Gheorghe Bunea Stancu, PSD)

Firma Tancrad a câștigat contractul de 3,08 milioane lei (aprox. 685.000 euro). Firma este deținută oficial de Cătălin Cristian Stăncic și mama sa, Adriana Elena Stăncic (75 de ani), însă a fost mereu susținută de liderul PSD Gheorghe Bunea Stancu. De altfel, Tancrad Construct, o firmă-satelit a Tancrad, are sediul în același loc cu Concivia, o altă firmă deținută de Gheorghe Bunea Stancu. Stancu este cercetat penal pentru conflict de interese, după ce inspectorii ANI au constatat că șeful CJ a acordat 5 contracte de aproximativ 800.000 de euro unor firme pe care le controla, inclusvi Concivia.

Drumuri Naționale (CNADNR):

Deszăpezirea pe DN 2B și 21 a fost câștigată tot de firma Tancrad, pe 7,48 milioane lei (aprox. 1,66 milioane euro).

BUZĂU. De la influența lui Mocanu și Dobrică (PSD), la pilele în CNADNR

Drumuri Județene (CJ Buzău este condus de Marian Cristinel Bîgiu, PNL)

Liciu Con a câștigat 6,46 milioane lei (aprox. 1,43 milioane euro). Firma este deținută de Vasilică Liciu și este o firmă de construcții cu experiență în pensiuni, sedii de firme mici, câștigând însă multe contracte publice în Buzău.

Nikost Impex (Mărăcineni, Buzău) a câștigat 2,38 milioane lei (aprox. 529.000 euro). Este deținută de Neculai Cojocaru, apropiat de senatorul PSD Victor Mocanu, fostul președinte CJ Buzău, ei fiind chiar rude prin alianță, conform presei buzoiene. O anchetă DLAF privind fondurile europene cheltuite pe Drumul Vinului a scos la iveală că o parte din banii pentru construcția drumului au fost direcționați din dispoziția lui Victor Mocanu către firma lui Cojocaru și balastierele sale care scot piatră de râu în județ.

Petro Consind (Pătârlagele) a câștigat 4,03 milioane lei (aprox. 895.000 euro). Este deținută de Emil Mugurel Popa, însă a fost preluată de la Veronica Dobrică, soția lui Dumitru Dobrică, consilier PSD la Consiliul Județean Buzău încă de pe vremea lui Victor Mocanu. Dobrică a renunțat la mandat în noiembrie 2013, pentru a „înlătura suspiciunile” privind contractele câștigate de firmele sale de construcții.

Dumitru Dobrică (PSD).

Drumuri Naționale (CNADNR):

Firma Mecan Construct, asociată cu Via Carpatia Consult și Selina deszăpezesc pentru 19,14 milioane lei (aprox. 4,25 milioane euro), în perioada 2013-2015, drumurile DN 1B, 10, 2, 2B, 2C, 22.

Mecan Construct (Pătârlagele) este firma de construcții a consilierului județean PSD Dumitru Dobrică, abonată la contracte publice în Buzău și pe vremea lui Victor Mocanu.

Via Carpatia Consult (București) este deținută de Gabriel Iancu, fost director adjunct al Direcției de Întreținere și Administrare a Drumurilor din CNADNR. La firmă a lucrat, în urmă cu câțiva ani, și Marilena Dascălu, soția fostului șef al lui Iancu, Florin Dascălu. Dascălu este în prezent consilierul directorului general al CNADNR, Narcis Neaga. Florin Dascălu este un personaj care a rezistat în CNADNR indiferent de partidele aflate la guvernare. A rezistat pe vremea ministrului Transporturilor Radu Berceanu (PDL), a fost tras pe linie moartă de Anca Boagiu (PDL), apoi a revenit, sub guvernarea PSD.

Selina este firma din Oradea al cărei director, Călin Roman, ar fi încercat să îl mituiască pe ministrul Dan Șova în timpul unei delegații oficiale în China, după cum demnitarul a declarat public, spunând chiar că a depus o plângere penală la DNA. Patronul, Beniamin Rus, a negat acuzațiile, invocând o scuză cel puțin bizară: pentru o astfel de misiune importantă, ar fi mers el însuși în China, nu ar fi lăsat treaba pe mâna directorului. În 2010, Rus a fost pus sub învinuire de către procurorii DNA, alături de prietenul său, președintele Consiliului Județean Maramureș, Mircea Man (PDL), pentru dare, respectiv luare de mită. Man și soția sa erau acuzați că au mers într-o excursie la Băile 1 Mai din Bihor, pe banii lui Beniamin Rus.

Beniamin Rus. Sursa: Informația de Bihor.

TELEORMAN. Monopolul lui Liviu Dragnea

Drumuri Județene (CJ Teleorman este condus de Adrian Gâdea, PSD)

Firma Tel Drum a câștigat contractul pentru deszăpezire, pentru perioada 2014-2017, în valoare de 84 milioane lei (aprox. 18,66 milioane euro).

Drumuri Naționale (CNADNR):

Tel Drum câștigă contractul de 18,94 milioane lei (aprox. 4,21 milioane euro) pentru deszăpezirea, în perioada 2013-2015, a șoselelor DN 5C, 51, 51A, 52, 54, 6, 65A, 65E.

Tel Drum este fosta firmă a Consiliului Județean Teleorman, condus până la sfârșitul anului 2012 de vicepremierul Liviu Dragnea. Firma este condusă de Petre Pitiș, Florea Neda, Sonia Neagu și Liviu Lucian Dobrescu și este organizată în așa fel încât adevărații acționari nu apar listați în Registrul Comerțului, putând să aibă acțiuni la purtător și să fie reprezentați în Consiliul de Administrație de către terți.

Deși a negat mereu că mai are vreo legătură cu firma, mai multe anchete de presă au arătat că unii dintre șefii Tel Drum sunt apropiați ai lui Liviu Dragnea. Mai mult, un post de radio local (Radio Sud), achiziționat de Tel Drum, își avea sediul în Hotel Turris, deținut de soția vicepremierului, Bombonica Dragnea. Tel Drum domină toate licitațiile publice privind asfaltările și întreținerea drumurilor din județul Teleorman. Doar în perioada 2009-2011, firma a câștigat contracte de 170 de milioane de euro cu statul, conform calculelor Alianței România Curată.

DÂMBOVIȚA. Fotomodele, cot la cot cu soția unui șef din Finanțele Brașov

Drumuri Județene (CJ este condus de Adrian Țuțuianu, PSD):

Loturile de drumuri care trebuie deszăpezite au fost câștigate de mai multe firme, prin cereri de ofertă de la Drumuri și Poduri Dâmbovița, companie a Consiliului Județean. Poliția Rutieră a amendat 5 dintre cele 6 firme, cu câte 1.800 de lei, pentru că nu s-au ocupat corespunzător de deszăpezirea drumurilor județene, însă situația s-a remediat.

Firma Start din Găești a câștigat 692.000 lei (aprox. 154.000 euro) și este deținută de Constantin Constantin și administrată de Valentin Constantin. Firma este urmărită penal, conform datelor de la Registrul Comerțului.

Firma Gopo (Târgoviște) a câștigat 407.000 lei (aprox. 90.000 euro) și se ocupă cu vânzarea de materiale de construcții. Este deținută de frații Mihail și Cristian Popescu. Conform presei locale, de aici s-au cumpărat materiale de construcții pentru un sediu de campanie electorală al PDL.

Firma Bady Grand Explorer (Pitești) a câștigat 620.000 de lei (aprox. 138.000 euro). A fost executată silit de ANAF în 2011, rămânând fără un buldozer. A câștigat 2,59 milioane lei din fonduri structurale europene, pentru creșterea competitivității, bani cu care și-a achiziționat utilajele. Este deținută de Adrian și Mihaela Bolboșe. Firma se ocupă cu extragerea de nisip, pietriș și argilă.

Firma Stone (Găești) a câștigat 302.000 lei (aprox. 67.000 euro). Închiriază utilaje. Este deținută de Ionuț Cristian Cergă și Tiberiu Nedelescu.

Firma C&I Trans Europe (Târgoviște) a câștigat 346.000 lei (aprox. 77.000 euro) și este deținută de Bogdan Ion Tudorache, preluată de la Adrian Șerb. Obiectul principal de activitate este consultanța în afaceri.

Firma Phoenix Impex din Buftea a câștigat 268.000 lei (aprox. 59.000 euro). Este deținută de Vlad Mantea, de mama sa, Niculina Mantea și de Mirela Stoian.

Drumuri Naționale (CNADNR):

Societatea de Construcții Drumuri și Autostrăzi (București) a câștigat contractul pentru DN 61, 7, 72, 72A, pentru 9,73 milioane lei (aprox. 2,16 milioane euro). Firma este deținută de două surori din Bistrița, Loredana Salanță (21 de ani) și Natalia Cosmina Salanță (24 de ani), iar administrator este Alin Niculae Ștefan. Loredana este fostă Miss World Romania 2009 și câștigătoare a Top Model of the World în 2011. Cosmina este și ea fotomodel. Împreună, au participat la acțiuni cu TSD Bistrița Năsăud. Alin Ștefan este director la firma Romstrade, a lui Nelu Iordache, arestat pentru deturnare de fonduri.

Autostrada A1 București-Pitești, care tranzitează Dâmbovița, Argeș, Ilfov și Giurgiu este deszăpezită integral de firma Euro Strada (Brașov), care a câștigat contract pentru 2013-2015 de 17,52 milioane lei (aprox. 3,89 milioane euro). Firma este deținută de Florin Țibre și Angela Țibre și a luat un credit la Eximbank, banca de import-export a României. Se mai ocupă cu deszăpezirea la Brașov și la Sibiu. Cei doi acționari sunt fiul, respectiv soția lui Vasile Țibre, director executiv la Inspecția Fiscală a Direcției Finanțelor Publice Brașov, ajuns și director la ANAF central. Angela Țibre a fost urmărită penal pentru evaziune fiscală cu produse din alcool.

Chirulli Andrea Impresa Individuale în asociere cu Shelter Construct au câștigat deszăpezirea pe DN 1A, DN 7 și DN 71. Asocierea are un contract cadru cu regionala de drumuri București Nord, care se ridică, pentru perioada 2013-2014, la 9,54 milioane lei (aprox. 2,12 milioane euro). Firma are sediul în sudul Italiei, în localitatea Ceglie Messapica, din provincia Brindisi și este deținută de italianul Andrea Chirulli, care derulează afaceri în județul Dâmbovița. Președintele CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a declarat că firma se numără printre sponsorii PDL. Shelter Construct (Voluntari) este deținută de Dan Nuțu Ionescu.

GIURGIU. Monopol pentru firma apropiată de Cătălin Voicu (PSD)

Drumuri Județene: Rezultatele licitațiilor pentru deszăpezire nu au fost încă introduse în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Drumuri Naționale (CNADNR):

Firma Gecor (Călugăreni) a câștigat deszăpezirea în această iarnă, pentru DN 41, 41A, 5, 5A, 5B, 5C, 6, 61, contra sumei de 9,05 milioane lei (aprox. 2,01 milioane euro), printr-un contract cadru cu Regionala de drumuri București Sud. Este deținută de Gheorghe și Ioana Cusă, ambii având peste 60 de ani. Până în 2005, din acționariatul firmei a făcut parte și Gherghina Voicu, 76 de ani, mama fostului senator PSD Cătălin Voicu, condamnat la 7 ani de închisoare pentru trafic de influență. Gheorghe Cusă ar fi finul lui Cătălin Voicu.

ILFOV. Un fost luptător dă zăpada

Drumuri Județene (CJ este condus de Marian Petrache, PNL):

Rotary Construcții a câștigat 1,42 milioane lei (aprox. 317.000 euro). Firma este deținută de omul de afaceri Mihai Rotaru, un mare investitor la bursă, în special la SIF Moldova, cu o avere estimată în topul Forbes la 20-22 milioane de euro.

As Construct (Moara Vlăsiei) a câștigat 533.000 lei (aprox. 118.000 euro). Este deținută de George și Vali Dragomir și se ocupă cu transport și închiriere de utilaje.

Grand Construct Utilaje (București) a câștigat 432.000 lei (aprox. 96.000 euro). Deținută de Petru Agachi și de Mihai Petru Wesselly. Agachi deține mai multe firme în Mogoșoaia, printre care și una de pază și protecție – PGS. Conform presei locale, Agachi ar fi fost campion național de lupte categoria grea. Firma de construcții are mai multe contracte în Ilfov, printre care și CJ Ilfov. În urmă cu peste 10 ani, numele lui Petru Agachi apare într-un dosar penal în care era cercetată o rețea de hoți de „aur dacic” în Munții Orăștie și unde Agachi este indicat drept unul dintre liderii bătăușilor folosiți de hoți, pentru a-și proteja teritoriul sau a-și ține rivalii la distanță.

Stone SRL a câștigat 825.000 lei (aprox. 183.000 euro). Închiriază utilaje. Este deținută de Ionuț Cristian Cergă și Tiberiu Nedelescu.

Drumuri Naționale (CNADNR):

Tronsonul Autostrăzii A2 București-Constanța care trece prin Ilfov a fost câștigat de Chirulli Andrea și Shelter Construcții, pentru perioada 2013-2014, primind 5,24 milioane lei (aprox. 1,16 milioane euro).

Autostrada A3 București-Ploiești este deszăpezită în Ilfov și Prahova de Rebelis Construcții (Telega, Prahova), pe un contract de 5,33 milioane lei (aprox. 1,18 milioane euro). Firma este deținută de Carmen Mihaela Bucur și este una dintre abonatele la contracte cu statul în Ilfov și în Prahova. În 2013, s-a ocupat alături de alte trei firme de ridicarea pasarelelor pentru pietoni de pe DN 1 – Azuga, Bușteni și Comarnic, acestea apucându-se de lucrări încă dinainte să fie declarate oficial câștigătoare de CNADNR, în urma încheierii procesului de depunere de oferte.

Centura București, DN 1, 1A, 1D, 2, 2A, 3, 4 și 7 sunt deszăpezite de Chirulli Andrea, prin contractul cadru cu regionala de drumuri București Nord (Vezi județul Dâmbovița)

Firma Gecor se ocupă și în Ilfov de DN 5 și DN 6, prin contractul cadru cu regionala București Sud (vezi județul Giurgiu).

PRAHOVA. Firmele evazioniste din „Rețeaua Păvăleanu” au trecere la Mircea Cosma

Drumuri Județene (CJ este condus de Mircea Cosma, PSD):

Coni SRL a câștigat 2,44 milioane lei (aprox. 544.000 euro). Este deținută de omul de afaceri Nicolae Onea, abonat la contracte cu CJ Prahova, condus de Mircea Cosma (PSD). Onea și firma lui sunt urmăriți penal într-un amplu dosar de evaziune fiscală din Prahova, unde procurorii au acuzat patru firme de un prejudiciu de 35 de milioane de euro, prin neplata taxelor și folosirea de firme fantomă. Dosarul, denumit generic „Rețeaua Păvăleanu”, a pornit de la Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului și lider local PSD în Plopeni, Prahova, un apropiat al lui Mircea Cosma, care de altfel l-a și propus pentru postul de la SGG. Păvăleanu și alte persoane au fost acuzate de evaziune fiscală și spălare de bani, într-o rețea care implica în jur de 60 de firme.

Cast SRL (Bănești) a câștigat 2,44 milioane lei (aprox. 544.000 euro). Firma este deținută oficial de Olga Palada (64 de ani) și administrată de Mihail Iordache. Firma și unul dintre directorii ei, Gheorghe Soare, sunt urmăriți penal în același dosar „Păvăleanu”, pentru evaziune fiscală. În realitate, afacerea era condusă de soțul Olgăi Palada, care a decedat în 2011, și de fiul lor Ioan. Firma este și ea abonată la contractele CJ-ului condus de Mircea Cosma, numărându-se de asemenea în lotul care a lucrat la pasarelele de pietoni de pe DN 1, înainte să aibă loc procedura de atribuire de la CNADNR.

Marcel Păvăleanu, liderul PSD apropiat de Mircea Cosma, în jurul căruia gravitau firmele evazioniste din Prahova. Sursa: riseproject.ro.

Star T&D (Blejoi) a câștigat 1,87 milioane lei (aprox. 416.000 euro). Firma face parte din lotul Păvăleanu, fiind urmărită penal pentru evaziune fiscală împreună cu patronul ei, Ion Dumitru, care deține firma alături de Teodor Dumitru. Anterior, Dumitru a fost asociat în firmă cu Marian Țărândă, actualmente patron la Via Star New Corporation SRL, altă firmă din același dosar. Dumitru l-a denunțat la DNA, în acest dosar, pe patronul altei firme prahovene, Răzvan Alexe, după ce aceștia s-au certat pe bani. De la acest denunț a picat întreaga rețea de evaziune fiscală a firmelor de construcții din Prahova, abonate la contractele cu statul.

Matero-Ama (Câmpina) a câștigat 2,07 milioane lei (aprox. 461.000 euro). Firma este și ea urmărită penal și este deținută de Mihai Matei. Firma este una dintre cele 4 care au reușit performanța să se apuce de lucrările la pasarelele pietonale de pe DN 1 înainte ca CNADNR să le atribuie oficial contractul.

Drumuri Naționale (CNADNR):

Autostrada A3 București-Ploiești este în grija firmei Rebelis Construcții (vezi județul Ilfov)

Tot Rebelis Construcții a câștigat și contractul de 11 milioane de lei (aprox. 2,45 milioane euro) pentru deszăpezirea DN 1, 1A, 1B, 1D, 71, 72.

CĂLĂRAȘI. Un gigant apropiat PDL, un pitic prieten cu un senator PNL

Drumuri Județene (CJ este condus de Răducu Filipescu, PNL):

Contractele de deszăpezire au fost atribuite pentru o perioadă de 3 luni.

Delta ACM ”93 a câștigat 423.000 lei (aprox. 94.000 euro). Este una dintre cele mai mari firme de asfaltări și construcții de drumuri din România și este deținută de Florea Diaconu, afacerist cu o avere ce depășește 100 de milioane de euro. Firma a prosperat în vremea guvernării PDL, Diaconu fiind partener de afaceri cu Ionel Pirpiliu, fratele fostului deputat PDL Ștefan Pirpiliu. Suma câștigată în acest an la deszăpeziri este o umbră palidă în fața contractelor de zeci de milioane de euro pe care Delta ACM le câștiga în timpul guvernării PDL. Firma este investigată de Consiliul Concurenței pentru practici ilicite la licitațiile publice.

Firma Dimar (București) a câștigat 346.000 lei (aprox. 77.000 euro). Firma este patronată de Iulian Drăgunoiu și este anchetată de Consiliul Concurenței, alături de mai multe companii de construcții, fiind suspectate că s-au înțeles între ele pentru a depune oferte trucate la licitații publice și a câștiga astfel contracte cu statul.

Zalex Construction (Otopeni) a câștigat 421.000 lei (aprox. 94.000 euro). Firma este deținută de Cristian Ene, prieten cu senatorul PNL de Călărași Iulian Dumitrescu. De altfel, acesta a lucrat la această firmă înainte de a fi ales senator. Din declarația de avere a senatorului, depusă înainte de a fi ales, reiese că Dumitrescu a primit o sponsorizare pentru studii, de 61.490 de dolari, de la Zalex Construction, iar patronului Cristian Ene i-a vândut un bun de 46.900 de euro.

Senatorul PNL Iulian Dumitrescu. Foto: Mediafax.

Drumuri Naționale (CNADNR):

Trosonul din Călărași al Autostrăzii A2 București-Constanța a fost câștigat de asocierea dintre Selina și Astalrom, care a luat și Centura trafic greu Oltenița, DN 21, DN 3, DN 3A, 3B, 31. Această asociere a luat toate contractele pe drumurile care țin de regionala Călărași, adunând în total suma de 35,09 milioane lei (aprox. 7,8 milioane euro), pentru deszăpezirea în perioada 2013-2015.

Selina este firma lui Beniamin Rus (vezi județul Buzău). Astalrom este o fostă întreprindere de stat din Călărași, care închiriază utilaje grele și care a fost preluată de italienii de la Astaldi, care au câștigat contracte de zeci de milioane de euro în România, în domeniul construcțiilor.

În Călărași mai deszăpezesc și Chirulli Andrea pe DN 3, în contractul cadru cu regionala de drumuri București Nord (vezi județul Dâmbovița), și Gecor pe DN 31, 4 și 41, în contractul cadru cu regionala de drumuri București Sud (vezi județul Giurgiu).

IALOMIȚA

Drumuri Județene: rezultatele licitațiilor nu apar în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Drumuri Naționale (CNADNR):

Firma Oyl Company Holding AG, din Slobozia, a câștigat deszăpezirea pe suma de 7,42 milioane lei (aprox. 1,65 milioane euro), pentru perioada 2013-2014, pe varianta C3A Fetești, DN 2A, 2C, 21, 21A, 3A, 3B. Firma este patronată de Corneliu Dragomir și soția sa, Cleopatra Dragomir, oameni de afaceri cu mai multe investiții în Slobozia.

În Ialomița mai deszăpezește Chirulli Andrea pe DN 2, în cadrul contractului-cadru cu regionala de drumuri București Nord (vezi județul Dâmbovița).

GALAȚI. Asociere între un evazionist fiscal și un mituitor

Drumuri Județene (CJ este condus de Nicolae Bacalbașa, PSD):

Firma Vega ”93 a câștigat contractul în valoare de 1,55 milioane lei (aprox. 344.000 euro). Firma îi aparține unuia dintre cei mai bogați gălățeni, Corneliu Istrate, cotat cu o avere de aproximativ 60 de milioane de euro, care a lăsat afacerile grupului Vega pe mâinile celor doi fii ai săi. Firma este apropiată de PSD, în 2004 sponsorizând campania electorală a partidului. Din acționariat făcea parte, la vremea respectivă, un alt cunoscut milionar gălățean, Maricel Păcuraru. Păcuraru a fost partener de afaceri cu Sorin Ovidiu Vîntu și a fost trimis în judecată pentru fraudarea Companiei Poșta Română. Păcuraru reușise, în timpul guvernării PDL-PNL din 2004-2008, să își promoveze oameni în funcții de conducere ale unor instituții de stat.

Drumuri Naționale (CNADNR):

Deszăpezirea a fost câștigată de asocierea dintre Florconstruct și Transmir, pentru Varianta Tecuci, DN 2B, 22B, 24D, 25, 25A, 26, 26A. Valoarea contractului nu apare în SEAP.

Florconstruct este o firmă din Suceava, abonată la licitațiile publice din zona Moldovei, al cărei patron Vasile Florea a fost reținut anul trecut de procurorii DIICOT, iar acum este urmărit penal în libertate, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, într-un dosar penal în care prejudiciul este de aproape 10 milioane de euro.

Vasile Florea. Sursa: Monitorul de Suceava.

Transmir este o altă firmă abonată la contracte cu statul. Patronul, Emil Savin, a fost trimis în judecată pentru dare de mită, în 2012, către șeful de la Protecția Mediului Vaslui. Savin și firma Transmir au fost achitați în primă instanță.

Emil Savin. Sursa: Adevărul.

ARGEȘ. Combinație politică: PSD și PDL și-au împărțit deszăpezirea

Drumuri Județene (CJ este condus de Constantin Nicolescu, PSD):

Mai multe firme se ocupă de întreținerea drumurilor sau închiriază către CJ utilaje cu șofer, pentru deszăpezire.

Ratelen Construct asociată cu Proiect Infra 2005 au câștigat 1,82 milioane lei (aprox. 405.000 euro) și se ocupă de trei șosele considerate turistice în județ: Voinești-Voina, Podul Dâmboviței-limita cu Brașov, Mușatești-Poienile Vâlsan. Ratelen Construct este deținută de Elena și George Răuțoiu și se ocupă de construcția de clădiri.

Proiect Infra 2005 a mai câștigat, pe lângă această asociere, și contracte separate în valoare de 326.000 lei (aprox. 72.000 euro). Firma este deținută de Ecaterina Pletoiu, care a fost trimisă în judecată alături de președintele CJ Argeș, Constantin Nicolescu, în dosarul privind fraudarea fondurilor PHARE, fiind acuzată de fals în înscrisuri private.

Firma Construcții Drumuri și Lucrări de Artă a câștigat 544.000 lei (aprox. 121.000 euro). Este deținută de Mihai Răzvan Pîrvu.

Ateea Forest 2005 a câștigat 314.000 lei (aprox. 70.000 euro). Este deținută de Claudiu Petre Vișan. Acesta este fratele primarului PSD din comuna Cotmeana, județul Argeș, conform Jurnalului Național. Este partener de afaceri cu Cătălin Spătaru, afacerist argeșean poreclit „regele asfaltului din Argeș”, care a fost arestat în 2012 într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 20 de milioane de euro.

RMR (Reparații Modernizări Retehnologizări Argeș) a câștigat 259.000 lei (aprox. 59.000 euro). Este deținută de Mihail Badea și mai mulți acționari minoritari. Aici a fost acționar și fostul director al sucursalei Hidroelectrica Curtea de Argeș, acuzat de ANI de conflict de interese, pentru că a acordat firmei RMR mai multe contracte cu Hidroelectrica. Firma a cotizat, alături de altele din Argeș, la așa-zisul concurs „Trofeul Calității”, care a sponsorizat campania electorală a PSD și pentru care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare.

Titan (Pitești) a câștigat 152.000 lei (aprox. 34.000 euro). Este deținută de Sindy Bianca Ilincescu, 21 de ani, însă administrată și condusă de tatăl ei, omul de afaceri argeșean Adrian Cicu. Acesta este fost vicepreședinte PDL Câmpulung și candidat la Consiliul Local din partea PDL, fiind un sponsor important al acestui partid.

Beto-Construct (Pitești) a câștigat 324.000 de lei (aprox. 72.000 euro). Este deținută de Marian Dobre și mai mulți acționari minoritari. În 2009 a fost amendată cu 15.000 lei și i s-a suspendat activitatea de către Garda de Mediu. În același an, a luat fonduri europene cofinanțate de România, în valoare de 920.000 de lei.

Drumuri Naționale (CNADNR):

Straco Grup și General Trust (Argeș) au câștigat în asociere deszăpezirea pe toate șoselele naționale din Argeș – DN 65, 65A, 65B, 65D, 67B, 7, 7C, 72A, 73, 73C, 73D. Suma primită pentru perioada 2012-2014 cât durează contractul este de 62,9 milioane lei (aprox. 14 milioane euro).

Straco Grup este una dintre companiile din așa-zisa ligă a regilor asfaltului, care a prosperat în special în guvernarea PDL, prin contracte primite de la CNADNR și de la Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea. Pe de altă parte, Straco a lucrat și cu Grossman Engineering Group, unde este acționar cumnatul premierului Victor Ponta, conform România Liberă. Doar în 2011, Straco a avut contracte de 500 de milioane de euro cu statul. Firma este controlată de frații Traian și Alexandru Horpoș. Firma este investigată de Consiliul Concurenței pentru practici ilicite la licitațiile publice, prin trucarea ofertelor s-au cartelizare cu alte companii.

General Trust Argeș este firma omului de afaceri Cătălin Spătaru, poreclit „regele asfaltului din Argeș”, care a fost arestat preventiv și este urmărit penal într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 20 de milioane de euro. Spătaru a avut în perioada 2008-2010 o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro. El este apropiat de secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne, Ion Stoica, fost șef al Poliției Vâlcea, care îi este naș de botez.

Cătălin Spătaru. Sursa: Jurnalul de Argeș.

TULCEA. Firma deputatului penal Ghiveciu (PSD) împarte zăpada cu milionarul Berna

Drumuri Județene (CJ este condus de Horia Teodorescu, PSD):

Deszăpezirea a fost câștigată de firma Mega Edil (Buzău), pentru perioada 2013-2016 (zona de Est), respectiv 2013-2014 (zona de Vest), contra sumei totale de 39,5 milioane lei (aprox. 8,78 milioane euro). Firma este deținută de Mihaela Georgeta Florea și administrată de inginerul Constantin Ispas. Până în 2011 însă, timp de 13 ani, administrator și acționar unic al acestei firme a fost deputatul PSD de Buzău Marian Ghiveciu. Acesta a fost trimis în judecată în 2012 de procurorii DNA, fiind acuzat de abuz în serviciu, mai exact pentru că i-a pus pe unii șefi locali responsabili de retrocedări de terenuri să falsifice acte, obținând astfel terenuri valoroase, lângă șoseaua DN 1B.

Marian Ghiveciu, deputat PSD. Foto: Mediafax.

Drumui Naționale (CNADNR):

Deszăpezirea în această iarnă a fost câștigată de Teloxim Con (București), pe DN 22, 22A, 22D, 22E, 22F, contra sumei de 8,88 milioane lei (aprox. 1,97 milioane euro). Firma este controlată de omul de afaceri Theodor Berna, patronul uneia dintre cele mai mari firme de asfaltări din România, Tehnologica Radion, care a prosperat sub guvernarea PDL – doar în perioada 2009-2010, a pus mâna pe contracte cu statul de 386 de milioane de euro, conform ZF. De altfel, Berna ar fi fost consilierul lui Traian Băsescu, pe când președintele era primar al Capitalei. Firma este anchetată de Consiliul Concurenței pentru practici ilicite la licitațiile publice – oferte trucate.

În firma Teloxim Con mai are 5% acțiuni și fiica lui Berna, Loredana Georgia (căsătorită Caldray), mai cunoscută sub numele de scenă Gia, cântăreață dance care a activat câțiva ani, la începutul anilor 2000. În prezent, ea este măritată cu un afacerist francez și trăiește în Franța.

CONSTANȚA

Drumuri Județene: de deszăpezire se ocupă Consiliul Județean Constanța, cu propriile utilaje.

Drumuri Naționale (CNADNR):

Tronsonul de autostradă A2 din Constanța, precum și A4 (varianta Constanța – centura orașului), sunt deszăpezite de Fincodrum (Brașov), care a câștigat un contract de 8,5 milioane lei (aprox. 1,89 milioane euro). Firma este deținută de Ioan Drăgoi și de Argentina Minerva Băiculescu, fiind supusă unor executări silite. De altfel, firma s-a închis pe când activa în Nehoiu, Buzău, și s-a mutat în Brașov. Fincodrum și Argentina Băiculescu au preluat acțiunile majoritare la Grup Arcons, firmă a Ministerului Transporturilor, pe vremea guvernării PDL. Grup Arcons provine din reorganizarea unei firme de stat din Brașov – Conas, fosta Administrație regională a drumurilor din Brașov.

Pe drumurile naționale, compania Teloxim Con a lui Theodor Berna, de la Tehnologica Radion (vezi județul Tulcea), a câștigat contractul de deszăpezire pe varianta DN 3, pe DN 2A, 22, 22A, 22C, 3, 3C, 39A, B, C, D, E, pentru suma de 13,24 milioane lei (2,94 milioane euro).

PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPT ȘI PE PAGINA DE FACEBOOK ANDREI LUCA POPESCU