Prima pagină » Știri » MISTER. Moartea lui Ioan Petru Culianu, între execuție politică, pedeapsă masonică și răzbunare personală. 29 de ani de la asasinarea discipolului lui Eliade!

MISTER. Moartea lui Ioan Petru Culianu, între execuție politică, pedeapsă masonică și răzbunare personală. 29 de ani de la asasinarea discipolului lui Eliade!

MISTER. Moartea lui Ioan Petru Culianu, între execuție politică, pedeapsă masonică și răzbunare personală. 29 de ani de la asasinarea discipolului lui Eliade!

Profesorul Ioan Petru Culianu, discipol al renumitului Mircea Eliade, a fost împușcat mortal la 21 mai 1991. După 29 de ani, scriitorul Ted Anton vorbește într-un interviu acordat jurnalistului Daniel Dorosan despre asasinatul care a șocat România și, deopotrivă, America. Autorul cărții „Eros, magie, și asasinarea profesorului Culianu” analizează toate teoriile din jurul acestei crime, de la o execuție politică sau o pedeapsă masonică până la simpla răzbunare a unui student nemulțumit de vreo notă primită.

Ted Anton este în prezent profesor de literatură non-ficțională la Catedra de Engleză a Universității DePaul, din Chicago. Articolele sale sunt publicate în Lingua Franca, Chicago Tribune, Chicago Magazine și The Sciences. În România, Ted Anton i-a acordat un interviu lui Daniel Dorosan, pentru liternautica.com, în care spune lucrurilor pe nume.

Pentru cine nu știe, prof. Ioan Petru Culianu a fost omorât în miezul zilei, chiar în toaleta universității unde preda. „Uciderea lui a avut un stil de execuție absolut neobișnuit, cu mare risc, o crimă făcută de ziua onomastică a mamei sale, în toaleta bărbaților, cu o singură împușcătură în ceafă, fără ca să-i fie luat vreun obiect”, este de părere Ted Anton.

Profesorul Anton își amintește că, „în acele zile, Culianu plănuia să se întoarcă în România, unde ar fi fost solicitat să-și spună opinia despre noul guvern. El a fost un susținător al Regelui și era deja urmărit și amenințat în Statele Unite. A fost un moment foarte fluid în România, cu demonstrații și revolta tinerilor care nutreau speranța unei adevărate și reale reforme democratice, care să conducă la procesele tuturor persoanelor din fostul regim comunist”.

Sprijin promis Regelui Mihai

Așadar, pentru puterea instaurată la București imediat după momentul decembrie ’89, se prea poate ca Ioan Petru Culianu să fi reprezentat un pericol. Ted Anton leagă asta și de sprijinul pe care discipolul lui Eliade urma să i-l ofere Regelui Mihai pentru revenirea în România.

Iată ce crede Ted Anton: „Culianu fusese de acord să-l sprijine pe Rege și, așa ciudat cum ar suna, în acel moment el era un simbol al democrației și încă unul periculos pentru regimul de la București. Culianu promisese solemn să colaboreze cu Regele pentru a-l readuce pe acesta în viața politică. Tocmai îi trimisese cărțile sale Regelui, cărți care i-au și fost furate, de altfel. Deci, da, Culianu a fost implicat într-un mod concret într-o serie de pași pentru a-l readuce pe Rege în țară!”.

Nici măcar implicarea FBI în anchetă nu a lămurit cazul. În interviul acordat, Ted Anton susține că „FBI-ul a fost inclus în anchetă, însă doar cu un rol consultativ, întrucât ieșiseră la iveală dovezi despre faptul că această omucidere ar fi putut avea un motiv politic. Niciodată nu a preluat conducerea anchetei, deși a trimis o delegație pentru a investiga cazul în România. Agenții FBI trimiși în România mi-au spus că erau urmăriți în timp ce încercau să-și facă munca acolo”.

Întrebat de ce a tărăgănat ancheta în SUA (secretara lui Culianu, care se pare că l-ar fi văzut pe presupusul asasin, a fost interogată de FBI după 3 ani!), Ted Anton a răspuns: „Cred că diverse grupuri din SUA, cum ar fi Universitatea sau Poliția, nu erau foarte nerăbdătoare să facă un efort prea mare pentru a soluționa crima. Unii doreau ca acest fapt să fie uitat, pentru că aveau de-a face cu un nume mai puțin cunoscut în politică”.

Fenomenul fake-news și Ioan Petru Culianu

În epoca fake-news și a manipulării societății, profesorul Ioan Petru Culianu ar fi reacționat imediat, crede Ted Anton: „Primul lucru pe care l-ar spune Culianu este că adevărul și libertatea contează. Scrisul contează. Viața și moartea lui demonstrează că munca pe care pe care o fac toți scriitorii și jurnaliștii pentru a investiga corupția și a-i face pe liderii politici răspunzători prezintă pericole de viață și de moarte în fiecare zi.

Al doilea lucru pe care l-ar spune este că dezinformarea din platformele de social media este o prelungire a practicilor vechi de secole, mergând până la Renaștere, care fac în așa fel încât elementele contrafăcute și falsurile să pară reale, veridice.

Rezultatul este că oamenii chiar vor vota și vor gândi într-un mod care este contrar propriilor interese din cauza confuziei cauzate de știrile false manipulate de cei aflați la putere”.

Intervievat cu privire la implicarea lui Gelu Voican Voiculescu, singurul demnitar de la începutul anilor ’90 care avea legătură cu ezoterismul și domeniul societăților secrete, în povestea asasinării lui Ioan Petru Culianu, profesorul și scriitorul Ted Anton și-a amintit un amănunt interesant.

„Voiculescu este singura figură centrală a Revoluției și a regimului ulterior instalat la putere care îl cunoștea pe Culianu. Ar trebui să spun că l-am intervievat în timpul mandatului său de ambasador și a fost foarte jignit că ar fi asociat în vreun fel cu această crimă”.

În încheiere, Anton își mai amintește că „de două ori, în cadrul unor interviuri cruciale cu figuri cheie din România, linia telefonică a fost întreruptă brusc. Părea clar că mai e cineva pe fir și ascultă”.

Autor

Citește și