Mișu Negrițoiu a fost avizat favorabil pentru funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, în locul lui Dan Radu Rușanu, în prezent arestat preventiv. Fostul șef ING a primit 44 de voturi „pentru”, două „împotrivă” și trei abțineri.
În prezentarea sa, Negrițoiu și-a etalat experiența profesională, precizând că „această îl recomandă și îl califică” pentru conducerea ASF.
„Mie îmi cam place proiectul, este un proiect extrem de important, al țării, al nostru. Mi se pare un proiect interesant pentru că are multe de făcut. Acum sunt dispus pentru o nouă construcție, de aceea mă aflu aici. Despre mine, ce să vă spun, sunt de la țară. M-am născut și am crescut la Dăbuleni, dar am destul de multă experiență în construcție instituțională”, a spus Negrițoiu, la începutul audierilor din cadrul comisiilor de specialitate reunite.
Prima problemă cu care va da față în cadrul ASF este cea a salariilor foarte mari, care, de altfel, a provocat un scandal în jurul Autorității. Legat de acest subiect, Mișu Negrițoiu a explicat că, într-adevăr, sistemul de salarizare trebuie revăzut, însă nu poate vorbi despre un anumit plafon, evitând să precizeze cu ce procent ar trebui reduse.
„Eu știu că salariile care s-au discutat în ultima perioadă sunt emoționale, este foarte greu să explici la o discrepanță de salarii așa de mare în România de ce piețele financiare operează cu acest nivel de salarii. Nu vreau să mă pronunț dacă e bine sau e rău, dar evident că trebuie revăzute, nu am nicio îndoială. Dar trebuie să le revedem profesional, bazate pe competență și performanță, în raport cu alte instituții de acest gen și piață. Trebuie să punem capăt lăcomiei, dar trebuie să oferim și o compensare echitabilă în funcție de performanță”, a explicat Negrițoiu.
Întrebat dacă reducerea salariilor cu 30%, așa cum președintele interimar al ASF, Daniel Dăianu, a propus ca soluție de moment, va fi păstrată și pe viitor, Negrițoiu a spus că poate fi o variantă, dar că în nicio instituție nu se poate aplica un procent la nivel liniar.
„Cred că poate să fie o alternativă. 30% liniar nu cred că o instituție modernă trebuie să o aplice, eu cred că sunt discrepanțe foarte mari între salarii, unele prea mari, altele prea mici. E nepotrivit ca din prima zi să reduc salariile oamenilor, se vor revedea cu siguranță, dar nu pot să spun eu acum cât o să fie. Am în plan să fac o restructurare a instituției, dar de la bază și nu mă interesează persoanele. Dacă nu au fost angajate pe competențe, se vor îndepărta în mod natural, nu vor mai fi acolo”, a spus el.
În ce privește planurile la ASF, având în vedere imaginea proastă de care beneficiază instituția în prezent, bancherul a spus că vine cu planuri mari, dorind să regândească întregul sistem, dar cu timpul.
„Noi toți suntem în stare să recredibilizăm instituția. Dar trebuie să am un răgaz de timp. Eu nu am venit aici cu propuneri legislative pentru cadru normativ, pentru sancțiuni. Eu nu pot fi nici așa deștept, nici așa informat, în așa scurt timp”, a expus el.
Totodată, referitor la prioritățile pe care le are încă din prima zi de mandat la ASF, Mișu Negrițoiu a pornit de la un mesaj primit de la un prieten d-al său pe Linkedin, explicând că trebuie întărite funcțiile de supraveghere și control ale ASF.
„Un prieten de pe Linkedin a trimis un mesaj și a zis Faceți din ASF – Așa Se Face. To do attitude, e cultură instituțională. Este poate cea mai dâmbovițeană instituție din România, dar noi vrem s-o facem să fie europeană. Nu cred că doar salariile sunt importante, ci bugetul și cheltuielile în ansamblu. Eu ma duc să construim împreună piața, să întărim instituțiile, nu doar ASF, să întărim funcțiile de supraveghere și control, care să dea confort consumatorilor”, a mai spus el.