Prima pagină » Știri » Miting cu versuri și muzică de Verdi. Protestul din București al celor aproximativ 10.000 de profesori s-a încheiat

Miting cu versuri și muzică de Verdi. Protestul din București al celor aproximativ 10.000 de profesori s-a încheiat

Circulația rutieră în zona Piața Victoriei din București a fost restricționată temporar, miercuri, din cauza protestelor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), la care au participat potrivit organizatorilor 9.000 de persoane.

Aproximativ 10.000 de cadre didactice au protestat în această dimineață în fața Guvernului în cadrul unui miting organizat de FSLI cerând alocarea a 6% din PIB pentru învățământ. Protestatarii au cerut demisia ministrului Educaței prin intermediul unei epigrame și au acuzat guvernul de minciună. O delegație a sindicaliștilor din învățământ a fost primită la Palatul Victoria. Gândul a transmis LIVE TEXT.

UPDATE 14:20 Protestul profesorilor s-a încheiat în jurul orei 14:00, în Piața Constituției. Aici, profesorii venți din întreaga țară s-au urcat în autocare și au plecat.

UPDATE 13:40 Se scandează: „Afară, afară cu politica din școală”. Nici Băsescu nu este uitat: „Băsescu, Băsescu, repetentul nostru”

UPDATE 13:00 Protestatarii în marș au ajuns în dreptul Bibiliotecii Centrale Universitare și cer demisia ministrului Educației, Remus Pricopie căruia i-au dedicat o epigramă. „Stimate domn ministru am aflat, Că astăzi la negocieri nu ai mandat / Și mă întreb ce poți negocia / Și când demisia -ți vei prezenta”.

Au câteva versuri și pentru USL: „Voi și aliații voștri ați devenit niște monștri / N-am săturat să fim mințiți în față / Și să ne moară ultima speranță / Prefer mai bine în față să îți zic: Ca și ceilalți, nu ești bun de nimic”

UPDATE 12.07 Mitingul din Piața Victoriei s-a încheiat. Manifestanții se pregătesc de marș. Grupul de protestatari a intrat pe Calea Victoriei. Se protestează auzindu-se pe fundal Verdi. Protestatarii le cer trecătorilor să li se alăture: „Veniți alături de noi / Și voi aveți copii”, este mesajul acestora. „Fără educație / Moare orice nație”, se scandează. „Victor Ponta și ai lui / Mincinoșii neamului. Noi v-am educat / Voi ne-ați trădat” sunt lozincile momentului.

UPDATE 12.00 O delegație a sindicaliștilor din învățământ  a fost primită, la Palatul Victoria, de către ministrul Educației, Remus Pricopie, și ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, pentru discuții legate de revendicările sindicatelor.

UPDATE 11:42 „Noi v-am votat, voi ne-ați uitat” este o altă lozincă scandată de protestatri. Mesajul este pentru alianța USL. Potrivit manifestanților, actuala coaliție este preocupată de aur. „Munții noștri aur poartă / Noi cerșim din poartă-n poartă” se aude în fața Guvernului.

UPDATE 11.14: Manifestanții amenință cu greva generală și cu înghețarea anului. La acest moment în fața guvernului s-au adunat peste 8000 de persoane. Protestatorilor li s-au alăturat și sindicaliștii din Constanța. Se scandează: „Legea respectați, 6 acordați”

UPDATE 10.58: 6.000 de sindicaliști sunt în acest moment în fața Guvernului, principala lor revendicare fiind alocarea a șase procente din PIB pentru educație. Manifestanții strigă: „Țara se depopulează, nici dracu nu vă mai votează”.

Protestatarii au un mesaj și pentru șeful Guvernului: „Ponta mincinos / Duce țara cât mai jos”


Circulația rutieră în zona Piața Victoriei din București este resticționată temporar, miercuri, din cauza protestelor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), la care sunt așteptate, potrivit organizatorilor, peste 10.000 de persoane.

În conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București, în data de 6 noiembrie 2013 în intervalul orar 10.00 – 15.30, vor avea loc un miting și un marș organizate de FSLI, informează Brigada Rutieră a Capitalei.

Conform sursei citate, între 11.00 și 13.00, în Piața Victoriei, va avea loc un miting, în spațiul delimitat Bulevardul Aviatorilor, Șoseaua Kiseleff și breteaua din prelungirea Bulevardului Iancu de Hunedoara

Pe durata desfășurării acestuia, circulația rutieră va fi sistematizată pe principiul dublu sens pe Bulevardul Aviatorilor. Pe Șoseaua Kiseleff se va circula normal până în momentul plecării în marș.

În intervalul 13.00 – 15.00, va avea loc un marș pe traseul Piața Victoriei – Calea Victoriei – Pod Națiunile Unite – Bulevardul Națiunile Unite – Bulevardul Libertății – Piața Constituției.

În timpul marșului, circulația rutieră va fi restricționată pe traseul de deplasare și pe străzile adiacente la acesta.

Peste 10.000 de membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ sunt așteptați să protesteze, miercuri, în Capitală, printr-un miting la Guvern și un marș până la Palatul Parlamentului, principala lor revendicare fiind alocarea a șase procente din PIB pentru educație.

„Dacă și după această amplă acțiune vom fi tratați cu aceeași ignoranță, dascălii vor fi nevoiți să închidă școlile”, a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu.

În 30 octombrie, după ce peste 400 de membri ai FSLI au pichetat timp de trei zile sediile Guvernului și USL, reprezentanții federației au anunțat că acțiunile nu au dus la niciun rezultat, iar atitudinea guvernanților împinge profesorii spre protestul final – greva generală.

Și sindicaliștii federațiilor „Spiru Haret” și „Alma Mater” au protestat în București, luni, printr-un pichet la Palatul Parlamentului.

Sindicaliștii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educație, conform articolului 8 din Legea educației, și creșterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învățământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

De asemenea, sindicaliștii cer modificarea Legii educației, inclusiv în ceea ce privește statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent și să ducă la creșterea calității actului de instrucție și educație și a gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor.

Reprezentanții FSLI susțin că principalele modificări care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învățământ și gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației; introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achiziționării de cărți sau programe educaționale pe suport electronic; reintroducerea sporului de doctorat; posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puțin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei; acordarea gradației de merit și pentru personalul didactic auxiliar, precum și introducerea posibilității dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanțare de la bugetul de stat.

Sindicaliștii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanți să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcției didactice și cel minim să fie de 2:1.

„Aceasta este singura soluție pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă și tinerii performanți să fie atrași către cariera didactică”, susțin reprezentanții FSLI.

Aceștia au mai arătat că se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, având în vedere faptul că actualele venituri ale acestei categorii de salariați „le permit un trai sub limita de subzistență”.

Sindicaliștii mai cer depolitizarea învățământului, în sensul că, în dobândirea funcției de director al unității de învățământ, rolul determinant să revină colectivului unității, și nu factorilor politici.

De asemenea, FSLI mai cere regândirea programelor școlare și a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă și nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoștințele dobândite, pentru a face față cerințelor în schimbare și competiției de pe piața forței de muncă.

Roxana Alexe, [email protected]

Citește și