Mitrea, retrimis în judecată pentru corupție; primul termen al procesului, în 15 noiembrie
Deputatul PSD Miron Mitrea a fost retrimis în judecată de procurorii anticorupție, în legătură cu lucrări în valoare de peste nouă miliarde lei vechi făcute la casa mamei sale, primul termen al procesului care se va judeca la instanța supremă fiind stabilit pentru 15 noiembrie.
Dosarul lui Mitrea a fost înregistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în 25 octombrie și a primit termen data de 4 martie 2014. Ulterior, la cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), primul termen al procesului a fost devansat pentru 15 noiembrie 2013.
Alături de Miron Mitrea vor fi judecați fostul inspector șef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), Irina Paula Jianu, și fostul arhitect șef în cadrul Primăriei Voluntari Nicolae Popescu.
În aceeași cauză, cei trei au mai fost trimiși în judecată o dată, însă instanța a trimis dosarul la DNA, pentru refacerea actului de sesizare.
În 16 octombrie, Miron Mitrea a declarat, la ieșirea de la DNA, că a fost chemat de procurori pentru a semna procesul verbal de luare la cunoștință a probelor din dosarul în care este acuzat de corupție privind lucrări la casa mamei sale.
El a spus că a semnat procesul verbal de luare la cunoștință a actelor de urmărire și a probelor din acest dosar, astfel că urmează să fie trimis în judecată de procurorii anticorupție.
Deputatul a mai spus că dosarul a rămas „exact la fel” ca atunci când a fost restituit de judecătorii instanței supreme procurorilor DNA în vederea refacerii urmăririi penale. El a precizat că, la un moment dat, prejudiciul din acest dosar fusese scăzut de la nouă miliarde de lei vechi la cinci miliarde de lei vechi, dar în prezent a fost urcat din nou la suma inițială.
Miron Mitrea a adăugat, tot atunci, că ancheta în acest caz a fost începută în 2005 și nu este finalizată nici în prezent.
În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunțat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, în dosarul privind fapte de corupție.
În 31 ianuarie 2011, un complet de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție decisese restituirea dosarului senatorului PSD Miron Mitrea la Direcția Națională Anticorupție, apreciind că sunt anumite vicii de procedură. Decizia a fost contestată de DNA la completul de cinci judecători al ICCJ, care a stabilit, cu două voturi împotrivă (judecătorii Aida Popa și Ionuț Matei) și trei pentru (judecătorii Mariana Ghena, Georgeta Barbălată și Traian Gherasim), restituirea dosarului la DNA.
Completul de trei judecători stabilise că organele de urmărire penală i-au încălcat senatorului PSD Miron Mitrea dreptul la apărare, astfel că s-a dispus restituirea dosarului acestuia la Direcția Națională Anticorupție, pentru refacerea actului de sesizare a instanței.
Fost ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței în perioada 2000-2004, în prezent deputat, Miron Mitrea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în 5 martie 2009, fiind acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Alături de Miron Mitrea au mai fost trimiși în judecată, și atunci, Irina Paula Jianu și Nicolae Popescu.
Irina Jianu a fost acuzată de dare de mită, folosirea, cu rea-credință, a bunurilor societăților comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea credință a bunurilor societăților, iar fostul arhitect șef al Primăriei Voluntari, de fals material în înscrisuri oficiale și favorizarea infractorului.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, în schimbul numirii și menținerii acesteia în funcția de inspector șef adjunct și inspector șef al ISC. Procurorii anticorupție au precizat că această sumă a reprezentat contravaloarea lucrărilor de construcții, amenajare și dotare efectuate, cu titlu gratuit și în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de societățile Conimpuls, Vertcon, Durimpuls și Regal Glass, toate din Bacău, la un imobil din județul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.