Spre deosebire de un card bancar obișnuit, cardul de sănătate nici măcar nu intră în bancomat, după cum gândul a testat. Așadar, nici nu ar fi putut rămâne blocate.
În plus, Costel Lupașcu, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate din Botoșani, a precizat pentru gândul că nu a primit nicio sesizare oficială în acest sens, din partea reprezentanților băncilor.
Din 1 mai, cardul național de sănătate a devenit unicul sistem de validare și decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta face dovada calității de asigurat și confirmă prezența asiguratului la furnizorul de servicii medicale.
Din prima zi de funcționare a cardului național de sănătate, spitalele au făcut internări validate cu cardul de sănătate, potrivit Mediafax. Servicile medicale nevalidate cu cardul de sănătate sunt monitorizate separat, pentru a le analiza și a accelera predarea cardurilor către asigurați.
Asigurații au la dispoziție atât numărul de telefon inscripționat pe cardul de sănătate, cât și numerele de telefon ale caselor de asigurări, pentru a cere relații despre cardul de sănătate.
Introducerea cardului de sănătate nu modifică drepturile asiguraților la servicii medicale. Serviciile medicale de urgență se vor acorda fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că acestea se acordă atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate. De asemenea, copiii cu vârsta până în 18 ani, care nu au primit card de sănătate, beneficiaza de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acordă necondiționat, indiferent dacă părinții sau tutorii legali sunt sau nu asigurați.
Persoanele neasigurate beneficiază, ca și până acum, de pachetul minim de servicii medicale.