Secția I a DNA, secția de dosare grele unde sunt înregistrate cauzele în care sunt investigați parlamentarii, miniștrii și mogulii României, va fi condusă până la finalul anului de către procurorul Lucian Papici și, în calitate de de adjunct, de către Mariana Alexandru, procurorul care a coordonat și anchetat dosarele lui Adrian Năstase, condamnat definitiv pentru corupție. Ministrul Justiției (MJ), Robert Cazanciuc, nu a anunțat oficial pe cine va propune pentru această funcție. Surse din minister au precizat pentru gândul că MJ a înaintat o propunere, pe care a retras-o ulterior. Procurorul Lucian Papici, care conduce și acum secția I a DNA, este cel care anchetează dosarul vicepremierul Liviu Dragnea, care ar putea fi trimis în judecată în următoarea perioadă.
Secția I-a a DNA este secția unde sunt anchetate cele mai sonore dosare de corupție ale instituției. Acum, secția „dosare grele” este codusă de către procurorul Lucian Papici, ca șef de secție, iar pe funcția de adjunct este Mariana Alexandru. Practic, cei doi au anchetat sau coordonat investigarea unor dosare precum cele ale fostului premier Adrian Năstase, rețeaua Voicu și dosarul Valiza – Gigi Becali.
Mandatul procurorului Lucian Papici expiră în 23 septembrie. Potrivit procedurilor, ministrul Justiției trebuie să facă propuneri pentru funcția de șef și cea de adjunct al secției. Până în prezent, ministrul Justiției nu comunicat oficial vreo propunere pentru cele două funcții.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat că, în urmă cu o săptămână, i-a solicitat procurorului general ca Lucian Papici să fie delegat pentru conducerea secției I a DNA până la finalul acestui an. Acestă solicitare a șefului DNA a fost făcută în contextul în care procedurile pentru numirea unui nou șef nu au fost demarate. Procurorul general a semnat delegarea până la finalul anului a lui Lucian Papici pentru funcția de șef la secției I-a a DNA. În caz contrar, secția I ar fi rămas fără un șef numit și ar fi fost nevoie de un interimat.
Una dintre cele mai solide opțiuni prezentate ministrului Cazanciuc pentru conducerea secției „dosare grele” a DNA a fost ca pentru funcția de șef să fie propusă Mariana Alexandru, cea care a anchetat dosarele lui Adrian Năstase, iar pentru funcția de adjunct, actualul șef, Lucian Papici. Practic, acest plan ar fi însemnat o rocadă care ar fi asigurat continuitatea anchetelor DNA.
Dragnea ar putea fi trimis în judecată în următoarele zile
Surse din cadrul Ministerului Justiției au explicat pentru gândul că ministrul Cazanciuc nu ar fi agreat deocamdată această variantă. În schimb, ministrul Cazanciuc ar fi dorit să îl propună pentru conducerea secției pe procurorul Gheorghe Bocșan. Această informație nu a fost însă confirmată oficial. Ministrul Justiției nu a răspuns solicitărilor gândul de a clarifica această situație.
Unul dintre cele mai grele dosare pe care DNA le investighează în acest moment este cel în care este urmărit penal vicepremierul Liviu Dragnea, pentru fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Surse judiciare susțin că dosarul vicepremierului Liviu Dragnea va fi finalizat până la sfârștul acestei săptămâni.
Ce conține dosarul lui Liviu Dragnea
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de procurori că a creat un sistem național de fraudare a referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Potrivit informațiilor obținute de gândul, Dragnea ar fi utilizat un sistem informatic complex la care s-au conectat 14.000 de utilizatori. Dintre aceștia, câteva mii au trimis în timp real date despre prezența la vot, dar și date despre câți români au votat pentru sau împotriva suspendării. În ziua refrendumului, cei 14.000 de utilizatori ai sistemului USL au primit și indicații de la Liviu Dragnea prin care acesta le spunea cum să mărească prezența la secțiile de votare. Sistemul controlat de liderul PSD avea incorporată și o hartă interactivă care prezenta în timp real rezultatele prezenței la vot de la fiecare secție de vot. La sistem erau conectați și alți lideri ai PSD sau PNL care urmăreau evoluția referendumului județ cu județ.
Vezi detalii despre dosar aici
Ancheta în dosarul Dragnea a fost realizată la început de procurorul Gheorghe Bocșan, cel despre care unele surse susțin că ar fi fost luat în calcul de ministrul Cazanciuc pentru conducerea șecției „dosare grele” de la DNA. Dosarul a fost preluat apoi de către procurorul Lucian Papici, șeful secției. Unele informații neconfirmate oficial arată că procurorul Bocșan ar fi vrut să îl scoată de sub urmărire penală pe Liviu Dragnea. După ce a preluat dosarul, Lucian Papici a continuat ancheta, iar în ultimele luni a început să prezinte materialul de urmărire penală celor peste 80 de inculpați din dosar. În ultimele săptămâni, Liviu Dragnea a fost prezent constant la sediul DNA pentru a citi dosarul. Dacă mandatul procurorului Papici nu ar fi fost prelungit până la finalul anului, exista un risc real ca dosarul Dragnea să nu fie trimis în judecată.
Acum, după ce procedura de prezentare va fi terminată, procurorul Lucian Papici va dispune trimiterea în judecată, rechizitoriul urmând să fie contrasemnat de către procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
Cine sunt Lucian Pipici și Mariana Alexandru
Mariana Alexandru este procuror-șef în cadrul DNA și a coordonat inițial ancheta în dosarele Trofeul Calității și Zambaccian. În dosarele Trofeul Calității, Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare, iar în dosarul Zambaccian a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare.
Alexandru a anchetat și dosarul de corupție al fostului senator PSD Cătălin Voicu. În 2012, Voicu a fost condamnat în primă instanță la cinci ani de închisoare. Tot Mariana Alexandru este cea care a instrumentat dosarul de corupție al fostului ministru PDL Monica Iacob Ridzi, dosar care se judecă în continuare la Curtea Supremă.
Lucian Papici este șeful Secției de combatere a corupției din cadrul DNA, secția unde sunt investigate în general dosare de corupție cu polticieni. Papici a investigat alături de Mariana Alexandru dosarul fostului senator Voicu, soldat cu o condamnare în primă instanță.