Prima pagină » Știri » MOARTEA DOAMNEI CALOIAN: „Omul acesta a mers printre sute de oameni, în tălpile goale. Nu a oprit-o nimeni”

MOARTEA DOAMNEI CALOIAN: „Omul acesta a mers printre sute de oameni, în tălpile goale. Nu a oprit-o nimeni”

BREAKING NEWS

Raportul preliminar al legiștilor arată că femeia a decedat din cauza hipotermiei. Cadavrul a fost găsit de un paznic al unei firme private, pe un câmp, în apropierea străzii Vasile Goldiș, dincolo de fosta uzină Rulmentul.  Asupra femeii au fost găsite fișa de externare, cartea de identitate și o bancnotă de 5 lei, potrivit purtătorului de cuvânt al ÎPJ  Brașov, comisar-șef Liviu Naghi. Polițiștii nu au stabilit până în prezent cu exactitate traseul pe care l-a parcurs bătrâna de la spital până în locul în care a fost găsită moartă, existând cel puțin două variante. 

În prezent, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, iar la nivelul Spitalului Județean de Urgență Brașov a avut loc o anchetă administrativă. Directorul medical al unității medicale, dr. Daniela Neculoiu, a declarat pentru gândul că Veronica Grigore, medicul care a externat-o pe bătrână, era, de fapt, angajată a Spitalului Județean Covasna din Sfântu Gheorghe, și îi făcea ilegal garda doctorei Eva Ionel, care din cauza unor probleme de sănătate a rugat-o pe aceasta să-i țină locul, dându-i și parafa.  

„Părea că doarme, întinsă pe o parte în noroi. Capul și-l acoperise cu păturica cu care a plecat de acasă”

„Bunica mea a dispărut astăzi, la ora 07:00. Adusă cu Ambulanța de la Spitalul Județean în Spitalul Tractorul, medicul de gardă a întrebat-o ‘cum se simte”, bunica a spus că vrea acasă și medicul i-a semnat externarea (!!). Bunica a plecat însoțită de o infirmieră care s-a oferit să o ducă la un taxi (!) din spital:
– în tricou
– pantaloni de pijama 
– papuci de casă.
Taximetristul nu a luat-o.
A fost văzută înfășurată cu o păturică albă în dreptul patiseriei de lângă Piața Tractorul. Spune că vrea acasă ‘la Brăila” și nu cunoaște adresa din Brașov.
Vă rog…orice detaliu e de ajutor”. 

Acesta a fost mesajul disperat postat de Crina Coliban (34 de ani), nepoata bătrânei, pe Facebook, sâmbătă, 7 martie, la ora 17.30.

Aproape zece mii de români au distribuit mesajul pe Facebook, iar sute dintre ei au anunțat că au pornit în căutarea femeii, semnalând zonele pe care le-au verificat: tomberoane, guri de canal, adăposturi pentru oamenii străzii.

În zadar însă. La 24 de ore de la postarea primul mesaj, Crina a scris din nou pe Facebook: „M-am întors acum din câmp: Părea că doarme, întinsă pe o parte în noroi. Capul și-l acoperise cu păturica cu care a plecat de acasă. Bluza de pijama era ușor ridicată și îi vedeam burta goală pe pământul înghețat. Și tălpile goale. Pentru tălpile goale în care te-au lăsat sa pleci din spital, bunico, o să devii motivul pentru care alți bătrâni nu vor mai muri”.

Filmul evenimentelor în varianta nepoatei

Crina Coliban a povestit pentru gândul coșmarul prin care a trecut la sfârșitul săptămânii trecute.

Sâmbătă ora 00.00: „Bunica mi-a spus că îi e rău. Am văzut că îi pică fața, așa ca în cazul unui accident vascular cerebral. Nu mai respira ușor, respira horcăit. Am chemat salvarea. A venit un echipaj care i-a făcut o serie de investigații. Au auzit cum spuneau că are tensiunea 20 cu 12 și că are edem pulmonar. Ne-au spus că trebuie să o ducă la spital. Ne-au spus să nu o îmbrăcăm, pentru că starea ei era atât de gravă încât nu mai avea sens să o îmbrăcăm. Ne-au spus să le dăm o păturică. Au scos-o din casă în scaunul cu rotile, au pus pătura peste ea și au dus-o la spital”.

Femeia de 83 de ani a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Brașov. Fiica bătrânei, împreună cu nepoata și soțul ei au mers în spatele ambulanței, într-o mașină. 

Foto: Arhivă personală Crina Coliban // Ioana Caloian, femeia în vârstă de 83 de ani

Sâmbătă ora 01.00 „Ajunsă la spital, au băgat-o în sala de primiri urgențe. Noi am atârnat pe săli cum se stă în România. Nimeni nu ne-a spus nimic, nimeni nu ne-a băgat în seamă. La UPU, din câte am aflat noi, au resuscitat-o cardiac”.

Spre dimineață, nepoata și soțul acesteia au plecat acasă. La spital a rămas fiica bătrânei.

Sâmbătă ora 06.00 – 7.00 „A venit cineva la mama și i-a spus că bunica are nevoie de investigații suplimentare, de o serie de analize de la urologie. I s-a spus că Secția de Urologie a spitalului este în altă parte, la Spitalul „Tractorul”. I s-a spus că va merge cu ambulanța. În momentul în care au băgat-o în salvare și au închis ușile, cei de la ambulanță i-au spus mamei: ‘Vă rugăm să vă duceți acasă și să vă aduceți hainele și cele necesare pentru internare. O să rămână internată”. Mama a spus că ar vrea să mergă cu ei că haine poate să îi aducă și mai târziu. Personalul medical nu este empatic. I-au spus mamei: ”Doamnă este în ambulanță. Nu i se poate întâmpla nimic. Vă rugăm să vă liniștiți. Mergeți și faceți cele de trebuință””.

Sâmbătă ora 7.00 – 7.30 Fiica femeii de 83 de ani a urcat într-un taxi, a ajuns acasă la nepoata bătrânei, de unde a luat un halat, un prosop, o hârtie igienică și o pereche nouă de papuci. „Taxiul a așteptat-o și a plecat înapoi”.

Sâmbătă 7.30 – 8.00 „La câteva zeci de minute după ce s-a despărțit de bunica, mama s-a întors la spital. Ajunsă la spital, a intrat în hol, unde era doar un gardian. I-a spus că a venit salvarea cu o doamnă Caloian. Gardianul i-a spus că doamna a plecat. Mama nu a înțeles. I-a spus: ‘Nu, nu. Acum a venit”. Gardianul i-a replicat: ”Da, a venit. Dar, a plecat”. Moment în care mama a avut un șoc. A întrebat unde a plecat, iar răspunsul a fost: ”S-a externat”. În momentul ăla mamei i s-a rupt filmul, a început să plângă, să dea cu picioarele. Nu înțelegea unde a plecat, cum să plece un om care a venit cu salvarea”.

Sâmbătă ora 8.00 Au fost anunțate autoritățile.

Sâmbătă ora 17.26 Crina Coliban a postat pe contul de Facebook un mesaj prin care anunța că bunica ei a dispărut după ce a fost dusă de ambulanță la Spitalul Tractorul, din Brașov.

Foto: Google Maps // Distanța dintre Spitalul Tractorul și locul unde a fost găsită femeia în vârstă de 83 de ani

Duminică ora 17.30 Crina Coliban a fost anunțată că bunica ei a fost găsită moartă pe un câmp de la marginea orașului.

„Bunica a fost externată pe semnătură și trimisă acasă în pantaloni de pijama și cu branula în mână”

Crina Coliban a mai povestit pentru gândul ce i-a spus gardianul că s-ar fi întâmplat în intervalul  de timp în care mama ei a venit acasă pentru a-i lua haine bunicii.

„A ajuns la Spitalul „Tractorul” cu ambulanța. Dat fiindcă în acest spital nu există UPU, bunica a fost pusă să stea pe un scaun de pe hol. A fost așezată acolo. Fișele i s-au dat doamnei Grigore, doamna doctor care era de gardă. Aceasta a intrat în sală, de unde a ieșit după câteva minute. Apoi, a întrebat-o pe bunica: ‘Cum te simți, mamaie? Te simți bine? ” Bunica ar fi răspuns că da și că vrea acasă. Moment în care doamna doctor a spus: ”Din partea mea, dacă semnezi, poți să pleci acasă”. Bunica a spus: ”Da semnez””.

Potrivit acesteia, medicul i-ar fi înmânat imediat o hârtie femeii de 83 de ani, pe care aceasta a semnat-o. Astfel, femeia și-a dat consimțământul pentru a fi externată.

Nepoata bătrânei spune că era îmbrăcată într-o pereche de pantaloni de pijamale, un tricou, avea branulă în mână și pete de sânge pe haine. „A intrat din nou în cabinet, a ieșit la câteva secunde și i-a spus că acum poate să plece acasă și a intrat înapoi în cabinet. În momentul acela bunica s-a ridicat și a dat să plece, iar gardianul a văzut că ceva nu era în regulă și i-a spus ”Doamnă nu puteți să plecați așa, luați loc aici și așteptați să vină cineva să vă ia””. Bunica s-a așezat și i-ar fi cerut niște bani, pe care i-a promis că o să îi înapoieze de îndată ce ajunge acasă. Bătrâna a mai avut o tentativă de a părăsi spitalul, iar gardianul i-ar fi spus să mai aștepte puțin.

„În acel moment o infirmieră, care ieșea din tură, a luat-o de mână pe bunica și a spus haideți că vă duc eu până la un taxi. Nu a întrebat-o dacă are bani, nu a văzut că este în picioarele goale. Gardianul s-a opus a treia oară și i-a spus infirmierei  ”Tu ai cojoc, măi fato! Tu nu vezi? Cum o scoți așa afară?”. Infirmiera i-a spus: ”Sunt doar doi pași până la taxi”. S-a dus cu ea până la primul taxi, a deschis ușa la taxi și domnul a întrebat-o unde merge și ea a zis la Brăila. Moment în care taximetristul a spus îmi pare rău, nu pot să vă duc. Infirmiera a închis ușa de la taxi și a dus-o la al doilea taxi. A băgat-o în mașină, în moment în care infirmiera a plecat. Taximetristul a întrebat-o unde o duce, iar bunica a dat adresa din Brăila, adresa ei de domiciliu. I s-a spus că nu o poate duce la Brăila, iar atunci bunica a coborât din taxi și ăsta e ultimul moment de care știm”, rememorează Crina.

„Bunica mea a ales să moară astfel, că poate se întâmplă ceva în jegul ăsta de țară”

Bunica Crinei a fost găsită după aproape 34 de ore de  momentul în care a ieșit pe poarta spitalului. Era pe un câmp, fără suflare, la câțiva kilometri de locul unde fusese lăsată în grija unor medici.

„Omul acesta a mers printre sute de oameni, în tălpile goale. A mers încet, înfofolită cu o pătură, pe o stradă mare, pe care circulau mașini. Pe o stradă cu piețe, cu patiserii, cu magazine. Nu a oprit-o nimeni”, mărturisește femeia.

Întrebată ce explicații i-au dat medicii despre faptul că bunica ei a fost lăsată să plece în pijamale, brașoveanca a răspuns: „Nu ai cu cine să vorbești. Am încercat să vorbesc cu ei. Au venit să ne scoată cu picioarele din spital. Medicii își pun mâinile la ochi și se ascund în cabinete. Reacții foarte agresive. Se ascund, fug”.

Crina Coliban nu a luat încă o decizie în ceea ce privește posibilitatea de a da spitalul în judecată, dar intenționează să identifice cazuri asemănătoare cu cel al bunicii ei și să atragă atenția asupra lor.  

Ceea ce își dorește acum este să o privească în ochi pe dr. Veronica Grigore. „Vreau să îmi spună doamna doctor, care are și ea o mamă și care are și o bunică, privându-mă în ochi, cum se simte când știe că bunica mea a murit de frig. În momentul acesta eu cred că bunica a murit așa de urât ca să mă ajute să fac ceva pentru oameni. Bunica mea putea să moară în spital sau să moară la mine în casă. A ales să moară astfel, că poate se întâmplă ceva în jegul ăsta de țară. Am de gând să vorbesc despre cum se moare în țara asta, respectiv în tălpile goale, plecată din spital că doar ai semnat”.

Filmul evenimentelor – varianta polițiștilor

Polițiștii care anchetează acest caz au stabilit că victima a fost transferată cu ambulanța de la UPU a Spitalului Județean Brașov la spitalul „Tractorul”, secția Interne, după ce primise îngrijiri medicale, sâmbătă, în jurul orei 6.00. Aici a fost preluată de medicul de gardă, doctorița Veronica Grigore, care a consultat-o și care, pentru că bătrâna a refuzat internarea, a externat-o pe propria răspundere, după ce aceasta a semnat documentele necesare. Potrivit anchetatorilor, urmează să se stabilească dacă semnătura aparține într-adevăr bătrânei.

Astfel, în jurul orei 7, femeia a părăsit spitalul, potrivit declarațiilor făcute de agentul de pază care a văzut-o plecând. Tot el a fost și cel care a declarat că bătrâna a ieșit însoțită de o infirmieră care a dus-o în stația de taxiuri din apropierea spitalului, iar apoi a plecat. Se pare că șoferul de taxi ar fi refuzat-o pe bătrână atunci când i-a spus că vrea să meargă la Brăila, iar ea a coborât din mașină. Fiica bătrânei, trimisă acasă de echipajul de pe ambulanță pentru a-i lua câteva haine, ar fi venit la spital în jurul orei 8.

Medicul care a externat-o nu era angajatul spitalului

Conducerea Spitatului Județean Brașov s-a autosesizat ca urmare a informațiilor apărute în presă și a dispus luni efectuarea unei anchete administrative. În urma audierierilor, cadrelor medicale și auxiliare implicate, s-a stabilit că dr. Veronica Grigore, care a externat-o pe bătrână, nu era angajată a Spitalului Județean Brașov, ea înlocuind-o ilegal pe dr. Eva Ionel, care a apelat la serviciile sale din cauza unor probleme de sănătate, a declarat pentru gândul Daniela Neculoiu, directorul medical al Spitalului Județean Brașov, care face parte din comisia ce efectuează ancheta internă. Dr. Grigore este medic specialist reumatolog la Spitalul Județean Covasna, din Sfântu Gheorghe.

Potrivit acesteia, dr. Ionel a declarat că a avut o criză de lumbago-sciatică și a sunat-o pe dr. Grigore, căreia îi condusese rezidențiatul, să o înlocuiască, și i-a dat și parafa. Dr. Grigore a mai spus că este prima oară când face o gardă în locul altcuiva.

Referitor la evenimentele de sâmbătă de dimineață, ea a explicat că bătrâna a vrut să plece neapărat, moment în care i-a cerut să scrie în registrul de consultații că refuză internarea și să semneze, ceea ce femeia în vârstă de 83 de ani a și făcut.  Comsia de anchetă nu i-a găsit vreo culpa în acest caz având în vedere că medicul a acționat corect din punct de vedere legal, femeia plecând pe propria răspundere din spital.

„Evident că nu e normal ce s-a întâmplat și victima nu ar fi trebuit lasată în niciun caz să plece din spital singură date fiind vârsta și starea de sănătate a bătrânei și ar fi trebuit înștiințați aparținătorii. Așa că din punct de uman, deocamdată, pentru că nu pot să comentez alte eventuale cuple, cei din spital implicați în caz sunt într-o culpă incontestabilă”, a declarat pentru gândul managerul Spitalului Județean Brașov, dr. Adrian Albotă.

În urma audierilor făcute de conducerea Spitatului Județean Brașov, s-a stabilit că dr. Eva Ionel se face vinovată de schimbarea ilegală a gărzii prin nesocotirea procedurilor stabilite prin regulamentul de ordine interioară și transmiterea parafei unei persoane neautorizate. Potrivit directorului medical al unității medicale, în cazul în care un medic, din diferite motive, nu-și poate face garda trebuie să apeleze la ceilalți colegi și să-și anunțe în scris superiorul.  Acum riscă sancțiuni care pornesc de la un simplu avertisment până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

Toate informațiile obținute în urma acestor audieri vor fi predate Parchetului care a deschis un dosar penal în acest caz, precum și Direcției de Sănătate Publică a județului Brașov și Ministerului Sănătății, care nu poate lua nicio măsură în acest caz în condițiile în care unitatea sanitară este în subordinea Consiliului Județean, au declarat pentru gândul reprezentanții MS.

În plus, conducerea Spitalului Județean Brașov a dispus efectuarea de verificări la toate subunitățile sale, așa cum este și spitalul Tractorul, pentru a vedea în ce măsură au mai existat situații în care medicii de gardă au fost înlocuiți ilegal. De asemenea, în perioada imediat următoare se are în vedere schimbarea procedurilor interne legate de externarea pacienților, mai ales când este vborba de persoane în vârstă, a mai spus dr. Daniela Neculoiu. 

Citește și