Moartea lui Ionuț lasă în urmă durere și revoltă față de o problemă cotidiană

Publicat: 05 09. 2013, 20:09
Actualizat: 03 03. 2019, 11:58

Ionuț, copilul sfâșiat de câini vagabonzi în București, a fost condus pe ultimul drum, joi, de membri și apropiați ai familiei, dar și de zeci de oameni care nu l-au cunoscut, dar care și-au exprimat astfel revolta față de ceea ce i s-a întâmplat acestuia și față de ceea ce trăiesc zilnic.

Pe la capela Bisericii Sf. Gheorghe de pe Calea Griviței au trecut, de dimineață, zeci de oameni, să aprindă o lumânare la căpătâiul copilului despre care au tot auzit în ultimele zile. Moartea lui, de o violență înspăimântătoare, survenită, nici mai mult, nici mai puțin, decât în timpul unei ieșiri la joacă, în apropierea unui parc din București, i-a făcut pe mulți locuitori ai Capitalei să se revolte față de problemele pe care le întâmpină zi de zi.

„Toți cei din București sunt expuși unui pericol zilnic”, a spus o femeie în vârstă, arătând că oamenii obișnuiți nu ies din vile cu bodyguarzi după ei și nu merg în jeep-uri, precum cei aleși să se ocupe de problemele lor.

Și astfel, în fața bisericii, oamenii și-au luat la rând ofurile: că au fost mușcați de câini de mai multe ori, că la ei în parc sunt haite, că-și duc copiii la școală înarmați cu ciomagul – realități care, ziceau ei, „nu se văd din spatele geamurilor fumurii”.

Critici virulente la adresa politicienilor și primarilor s-au auzit, astfel, din toate părțile. „Iau măsuri numai pentru buzunarul lor”, „de ce n-au rezolvat până acum?”, „e vorba numai de interes financiar, nu de protecția animalelor”, „să se facă referendum pentru demiterea primarilor, nu pentru eutanasierea câinilor”- sunt doar câteva dintre opiniile celor veniți la funeraliile copilului de patru ani.

Peste toate astea, propunerea primarului Sorin Oprescu de organizare a unui referendum local prin care cetățenii să se pronunțe pentru sau împotriva eutanasierii nu este văzută cu ochi buni, iar asta cel puțin de către femeia care vorbise despre pericolul zilnic la care sunt expuși bucureștenii de rând. „E o cheltuială în plus. Au legislație, pot să dea ordonanță de urgență. În momentul în care câinii nu sunt adoptați, trebuie eutanasiați. Nu avem nevoie de referendum”, a spus ea.

Problema care trebuia de mult rezolvată a fost, de altfel, pe buzele tuturor. O problemă pe care toți o cunoșteau prea bine și care făcea parte din cotidian, dar care acum a dus la producerea unei tragedii. Felul în care a murit un copil de patru ani și ce e în sufletul părinților acestuia sunt lucruri care nu lasă însă loc de nicio dezbatere.

Unii oameni, în schimb, caută o așa-zisă logică a celor întâmplate, gândind că a fost tras un semnal de alarmă, că sunt necesare soluții și că tragedia nu li se va mai întâmpla altor copii și părinți.

Alții nu găsesc consolare. „Un copil intră azi în pământ CA SĂ CE? Ca să se trezească alții SĂ CE?”, a spus cea care l-a îngrijit pe Ionuț la creșă, în timp ce nașa își amintește cum copilul și-a serbat ultima oară ziua de naștere și era…”ca un îngeraș”.

(Serviciul Foto al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)