Povestea lui Alexandru, tânărul care a reușit în mod miraculos să se salveze din incendiul care a izbucnit în urma unei explozii dintr-un bloc din Piatra Neamț a impresionat românii din Diaspora. Astfel, conaționalii din Belgia, țara în care va fi tratat tânărul care are arsuri pe mai mult de 65% din corp, au pornit o campanie umanitară, pentru ca bărbatul să beneficieze de cel mai bun tratament și de ultimele tehnologii în domeniul medical.
Deputatul PNL Pavel Popescu a povestit pe Facebooc cum în noaptea anterioară transferului în Belgia tânărul ars a intrat în operație și în paralel s-a făcut o „celulă de criză” pe rețeaua de socializare Whatsapp din care făcea parte și ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Cel mai dificil moment al situației de criză a fost atunci când s-a descoperit că plățile anterioare către spitalul dinCharleroi nu au fost efectuate și că managerul unității a afirmat căp nu acceptă pacientul decât după ce se virează sumele datorate de statul român. La acest punct s-a implicat premierul Viorica Dăncilă, care a semnat ordinele de plată.
„Asistenta (nr. a premierului) mă întreabă despre speță. Îi spun că Sorina Pintea (MS), nu poate rezolva problema decât cu ajutorul premierului. Viorica Dăncilă ia legătura cu Sorina Pintea, îi dă OK-ul pentru plată (peste capul birocrației care da, ne omoară cu zile). Sorina Pintea mă sună și îmi spune: „am rezolvat, fac a doua plată. Premierul a spus să vă mulțumesc”, a scris acesta pe Facebook.
Unul dintre inițiatorii campaniei, Cornel Radu-Loghin, a postat pe Facebook un mesaj despre această acțiune umanitară, prin care solicită și cazare în apropierea spitalului pentru tatălui tânărului, care va avea grijă de copilul său internat în Charleroi.
„Căutăm cazare în Charleroi, cât mai aproape de Grand Hôpital De Charleroi – I.m.t.r., Rue de Villers 1, 6280 Loverval, Belgium! Această cerere este pentru tatăl lui Alexandru Băiașu, tânărul de 29 de ani, victima a incendiului din Piatră Neamț, transferat ieri la acest spital. În acest moment, domnul Ionel Băiașu a primit o camera la subsolul spitalului, o camera folosită de medicii de gardă, dar este o soluție temporară. Va trebui să fie acolo, alături de Alexandru, săptămâni bune de acum înainte. (…) Vom publica periodic ce donații s-au făcut, cu păstrarea confidențialității datelor personale a donatorilor”, a scris pe pagina sa de Facebook Cornel Radu-Loghin, unul dintre inițiatorii campaniei.
La apel au răspuns imediat sute de români, care au distribuit mai departe mesajul sau au anunțat că vor face donații în conturile menționate.
„Cu mare drag îl puteam găzdui la noi, stăm in Antwerpen!”, scrie Geta, ca răspuns la postarea pe Facebook.
„Frumos gest. Demn de urmat. Bravo!”, scrie și Florin.
Mesajul a ajuns și la fosta dirigintă a lui Alexandru, care scrie, emoționată, despre fostul său elev, „un tânar care nu s-a înstrăinat de fosta dirigintă în cei 9 ani de când a absolvit liceul. Vă rog din suflet sa îi fiți alături în aceste clipe de mare cumpănă!”
Reprezentanții Ministerului Sănătății precizau vineri că tânărul rănit în explozia de la Piatra Neamț și transferat la un spital din Belgia va fi operat luni, deoarece, potrivit spuselor medicilor din acel stat, pacientul mai are nevoie de tratament pentru stabilizare.
„Statul român asigură transferul și tratamentul pacienților. Tatăl lui știu că a fost cazat în spital. (…) Am asigurat transferul și asigurăm costurile tratamentului. Pentru copiii până în 18 ani, statul român asigură cazarea părinților,” a explicat ministrul Sorina Pintea.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat vineri dimineață, la Sibiu, că tocmai a primit raportul privind starea tânărului grav rănit în explozia de miercuri, de la un bloc de locuințe din Piatra Neamț.
„Sunt 50 – 50, șansele. Nu a putut fi operat, doar curățate plăgile, pentru că starea lui este încă foarte gravă. Medicul care-l ține sub observație este optimist în ceea ce-l privește, deși starea sa este forte gravă,” a explicat Sorina Pintea.
„România nu poate să trateze pacientul care are arsuri mai mari de 50 la sută din suprafața corpului. Aceasta este părerea mea, că nu se poate trata în România în condiții de maximă siguranță și în condițiile în care se afla acest pacient. În România, există 11 paturi pentru marii arși, deși fizic ar putea exista mai multe, dar „în acel moment erau ocupate și nu puteam da la o parte pe cineva.”
Tânărul cu arsuri pe 65 la sută din corp a fost transferat joi în Belgia, cu o aeronavă C-27J Spartan a Ministerului Apărării Naționale, după ce a fost adus cu ambulanța de la Piatra Neamț la Iași în stare gravă, intubat și ventilat mecanic și operat acolo.
Potrivit ISU Neamț, în urma exploziei, 13 apartamente au fost afectate. Alte 10 au ușile de la intrare distruse sau avariate de deflagrație. Din cauza incendiului care a precedat explozia a fost distrus și acoperișul blocului, pe o suprafață de cca 300 de metri pătrați.
Filmul evenimentelor: La București nu erau locuri
Directorul Spitalului din Piatra Neamț, Codruț Munteanu, și deputatul PNL Pavel Popescu, ce s-a implicat în salvarea tânărului ars după explozie, fac radiografia intervenției, anunțând minut cu minut tot ce s-a petrecut, concluzia fiind aceea că birocrația aduce disperare și „omoară cu zile”.
„Imediat, noi l-am primit la UPU și am dat primul ajutor, ținut de noi, cu specialiștii noștri, am declanșat planul alb, adică toată atenția și toată grija, numai că rugămintea era de a-l transfera către București. La momentul respectiv, nu am găsit niciun fel de soluție să-l transferăm la spitalele din București, nu erau locuri. Și atunci am făcut apel la cabinetul domnului ministru Arafat, dânsul nu era în țară, doamna secretară mi-a făcut legătura cu domnul director general, Călin Alexandru, ne-am sfătuit permanent cu dânsul și am ajuns la concluzia că cea mai bună idee este să îl transferăm la Iași. L-au preluat colegii de la Iași stabil hemo-dinamic, după ce noi l-am explorat, i-am făcut și tomografie. Au continuat prelucrarea plăgilor chirurgical”, a declarat pentru Mediafax managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.
Despre lipsa unui loc în spitalele din București pentru tânăr a scris și deputatul PNL Pavel Popescu a scris, vineri, pe Facebook. El a subliniat că după ce a luat legătură cu familia tânărului, l-a sunat miercuri pe ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
„Am sunat-o pe Sorina Pintea, MS. Pe la 20:30 m-a sunat înapoi, spunându-mi de caz. I-am spus atât: . 20:56, trimit către Serge, Sorina Pintea și doctorul Arafat cererea oficială de transfer, cu datele pacientului. Comunic cu Raed Arafat prin sms și îmi confirmă că a inceput organizarea pentru transfer. 21:40 primesc un email de la Serge dar și un mesaj pe telefon în care îmi spune: pacientul nu poate fi acceptat din cauză că plățile pentru cei doi mineri pe care îi transferasem în luna iulie nu au fost făcute. Directorul spitalului dorea astfel un avans de 15.000 de euro. Între timp, primesc de la Sorina Pintea actele medicale și le trimit spre evaluare lui Serge”, a scris deputatul.
La rândul său, medicul explică ce răspunsuri a primit de la colegii din București: „La cele trei clinici din București nu au fost locuri”.
Medicul Munteanu mai explică faptul că în Spitalul din Piatra Neamț nu a stat pacientul foarte mult: „Derularea evenimentelor: la ora 13.45 am declanșat noi planul alb, la 14.02 pacientul cu arsuri multiple l-am preluat noi la UPU. Imediat am constituit echipa multidisciplinară și am prelucrat tot ce s-a putut. La 14.30 din nou am luat legătură cu COSU, ca să informăm că evaluat pacientul avea arsuri de 70% și 15-20% automat trebuie trimis spre București și transferul s-a efectuat la ora 16.45, de la noi. Tot suportul și sprijinul logistic l-am avut, mai puțin nu am avut unde să-l ducem spre București”.
Pe de altă parte, deputatul a mai adăugat că în acea noapte tânărul ars a intrat în operație și în paralel s-a făcut o „celulă de criză” pe rețeaua de socializare Whatsapp din care făcea parte și ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Spitalul din Belgia nu l-a preluat până nu s-au făcut plățile anterioare
„Joi dimineață, 1.11. Eram în mașină încercând să caut soluții. După eforturi îndelungate ale Sorinei Pintea, se face o plată în jurul orei 10:30. Imediat îl sun pe directorul spitalului din Charleroi care îmi spune că fiind zi de sărbătoare, nu poate verifica plățile. Mai mult, îmi spune că nu poate accepta pacientul decât dupa efectuarea plăților și pentru cei doi mineri transferați în iulie (28.000 de euro). Îl rog din suflet să facă o excepție dar îmi spune că nu mai poate avea încredere în statul român. O informez pe Sorina Pintea. Începe un calvar birocratic între Casa de Asigurări de Sănătate și Casa de Pensii care nu putea decide dacă poate face plata deoarece în cazul celor doi mineri, Casa de Pensii ar fi trebuit să o facă, fiind considerat accident de muncă. (…) O sun pe Sorina Pintea din nou. Disperare. Birocrația dintre cele două case ne omora”, a mai scris liberalul.
Viorica Dăncilă a dat OK-ul pentru plată
Deputatul continuă relatarea și explică faptul că s-a dus la Palatul Victoria să discute cu premierul Viorica Dăncilă despre situația în care se regăsește tânărul ars.
„Ora 10:40, în mașină. Intru în clădirea Guvernului, sunt legitimat și intru în sala de ședințe unde tocmai se terminase o întalnire. Consilierul de stat Nelu Barbu, mă ghidează spre biroul premierului. Sunt întâmpinat de asistenta doamnei Dăncila căreia îi spun că vreau să discut urgent cu premierul. Mi se spune că premierul are o întalnire cu o delegație în fix două minute (era 10:58). Îi răspund: „Foarte bine. Unul din cele două minute, este al meu.” Asistenta mă întreabă despre speță. Îi spun că Sorina Pintea (MS), nu poate rezolva problema decât cu ajutorul premierului. Viorica Dăncilă ia legătura cu Sorina Pintea, îi dă OK-ul pentru plată (peste capul birocrației care da, ne omoară cu zile). Sorina Pintea mă sună și îmi spune: „am rezolvat, fac a doua plată. Premierul a spus să vă mulțumesc”, a scris acesta pe Facebook.
Potrivit acestuia, joi, la ora 14.21, ministrul Sănătății îi confirmă „deblocajul birocratic”. „Avionul are undă verde. 16:30, avionul decolează de la Iași, cu Alexandru”, a mai scris Pavel Popescu.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că starea pacientului transportat în Belgia este stabilă, subliniind că transferul nu a fost întârziat.