Prima pagină » Știri » MOBILIZARE. Singurul producător de hipoclorit de sodiu din România vrea să facă substanţe pentru dezinfecţia spitalelor sau a străzilor: „Chimia ajută România!”

MOBILIZARE. Singurul producător de hipoclorit de sodiu din România vrea să facă substanţe pentru dezinfecţia spitalelor sau a străzilor: „Chimia ajută România!”

MOBILIZARE. Singurul producător de hipoclorit de sodiu din România vrea să facă substanţe pentru dezinfecţia spitalelor sau a străzilor: „Chimia ajută România!”

Singurul producător de hipoclorit de sodiu din România vrea să facă substanţe biocide pentru dezinfecţia spitalelor sau a străzilor și a altor spații. Managerul spune că, potrivit OMS, clorul este singura substanţă recomandată în pandemia de coronavirus. Compania are însă nevoie de acordul MS pentru a scădea concentraţia de clor.Compania are însă nevoie de acordul MS pentru a scădea concentraţia de clor.

Chimcomplex, singurul producător de hipoclorit de sodiu din România, vrea să producă substanţe biocide pentru dezinfecţia spitalelor, dar şi a altor spaţii şi chiar străzi, relatează Mediafax.

Compania a cerut Ministerului Sănătăţii aviz pentru a trece de la diluţia de 12,5% , concentraţie produsă acum, la cea folosită în domeniul sanitar.

Compania produce hipoclorit de sodiu soluție cu o centraţie de 12,5 % pentru care are avizele de biocide emise de către Comisia Națională pentru Produse Biocide privind punerea pe piață. Produsul este comercializat atât la nivel național, cât și internațional, ca dezinfectant direct și ca materie primă pentru alți dezinfectanți care se prepară de către alţi producători locali, precum şi în alte industrii.

Reprezentanţii companiei au declarat, pentru sursa citată, că, odată cu pandemia de coronavirus, uzinele şi-au adaptat liniile de producţie pentru a putea produce direct substanţe biocide care să poată fi folosite pentru dezinfecţia spaţiilor şi suprafeţelor.

Potrivit reprezentanţilor Chimcomplex, compania aşteaptă avizul Ministerului Sănătăţii pentru a fabrica produsele de dezinfecţie pe bază de hipoclorit.

Mobilizare pentru susținerea sistemului sanitar din România

„Chimcomplex este unic producător în România al substanţelor acide biocide pe bază de clor şi hipoclorit de sodiu. Ne-am modificat linia de producţie industrială pentru a putea produce în regim prioritar acest produs necesar pentru sănătatea publică. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat în luna martie măsurile ce trebuie luate pentru igienizarea suprafeţelor exact împotriva COVID-19, iar hipocloritul de sodiu este singura substanţă recomandată de către aceştia. Clorul este una dintre cele mai bune şi mai comune soluţii de dezinfectare şi dacă este utilizat în concentraţii potrivite nu este toxic. După cum ştiţi, este utilizat şi în procesul de dezinfecţie a apei potabile. Noi am propus acum o concentraţie potrivită pentru siguranţa oamenilor”, a declarat, pentru Mediafax, Armand Spiru, chief commercial officer Chimcomplex.

Potrivit acestuia, combinatul are stocuri suficiente în acest moment, iar în scurt timp ar putea livra o mie de tone lunar, pentru fiecare judeţ al ţării.

„Putem ajunge în scurt timp la o capcitate de livrare a o mie de tone pe judeţ”

„Hipocloritul de sodiu se produce în cadrul instalaţiilor de electroliză, sarea fiind materia primă. Capacităţile actuale ne permit pornirea imediată a producţiei şi putem, prin investiţii viitoare, să creştem capacitatea. Putem ajunge în scurt timp la o capcitate de livrare a o mie de tone pe judeţ. Există stocuri suficiente. Orice parte interesată va putea achiziţiona hipocloritul la un nivel de preţ care să nu depăşească pe cel al celorlalţi dezinfectanţi de pe piaţă. România este norocoasă să aibă resursele minerale necesare producţiilor pe scară largă a acestor substanţe. Mai sunt doar două fabrici de producţie de nivel similar în Europa de Est şi considerăm că a sosit timpul să putem afirma: «chimia ajută România!»”, a spus Armand Spiru.

Substanţele biocide pot fi produse atât la combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea, cât şi la cel din Oneşti.

Autor

Citește și