Mod de operare al rețelei Duicu în feuda Mehedinți: 70% din bugetul Orșovei intră în conturile firmei șefului local al PSD, care face afaceri cu flori și gunoi

Mod de operare al rețelei Duicu în feuda Mehedinți: 70% din bugetul Orșovei intră în conturile firmei șefului local al PSD, care face afaceri cu flori și gunoi
Publicat: 02/08/2014, 10:33
Actualizat: 02/10/2015, 21:19

Marian Boțilă este secretarul general al municipiului Orșova și martor în dosarul lui Adrian Duicu. La prima vedere, pare puțin complicat de înțeles ce legătură are un secretar de primărie cu dosarul de mare corupție al lui Duicu, despre care procurorii spun că făcea trafic de influență în cabinetul premierului Ponta.

După cum gândul a relatat, Duicu făcea trafic de influență pentru șeful IPJ Constantin Ponea care și el făcea trafic de influență pentru primul. Schema era următoarea: Duicu avea dosar de incompatibilitate făcut de ANI. Dosarul era judecat la Curtea de Apel Craiova, unde șefa secției de Contencios era sora lui Constantin Ponea. Ponea îi promitea lui Duicu că îi va „rezolva” dosarul. În schimb, Duicu s-a angajat să-l mențină pe Ponea la IPJ și chiar să-l avanseze la București în structura centrală a Poliției Române. O parte din plata lui Duicu către Ponea era reprezentată și de două terenuri din Orșova, care urmau să intre în proprietatea tatălui șefului IPJ.

Aici intervine Marian Boțilă. Într-un interviu pentru gândul, el a povestit că, în calitate de secretar al primăriei, a făcut constant observații că unele hotărâri erau ilegale, cum ar fi hotărârea prin care tatăl șefului Poliției primea terenurile.

Schema de căpușare a administrației locale: șeful filialei locale a PSD își pune consilierii să voteze în favoarea afacerii sale

Marin Boțilă a explicat pentru gândul cum funcționa Consiliul Local Orșova. În esență, Consiliul era condus de Constantin Popescu, șeful filialei locale a PSD și om de afaceri. „Consilierii locali votau numai în baza ordinelor primite de la Constantin Popescu și Adrian Duicu. Eu am sesizat prefectul în nenumărate rânduri, dar nu au verificat legalitatea hotărârilor”, spune secretarul general al municipiului Orșova.

Cum să faci afaceri bănoase cu administrația: gunoi și spații verzi

Marian Boțilă a relatat și cum funcționa rețeaua lui Duicu la Orșova. Funcționarul spune că aproape 70 la sută din bugetul municipiului Orșova ajungea în conturile președintelui PSD din localitate. Constantin Popescu deține compania Floricola, societate pe care primăria Orșova a contractat-o pentru mai toate serviciile și lucrările. „El este operatorul de servicii, canal, salubrizare și spații verzi. La ședința de aprobare a bugetului, Constantin Popescu le-a transmis consilierilor USL cum să voteze, astfel încât 65-70 la sută din bugetul local să ajungă la firma sa”, susține funcționarul. Bugetul pe 2014 al municipiului Orșova este de 3,5 milioane de euro.

Deși nu era consilier local, președintele PSD participa la toate ședințele de consiliu și le dicta consilierilor cum să voteze. „Participa la mai toate ședințele. Dacă nu era prezent, un consilier local dădea drumul la telefon și el asculta și intervenea și le spunea ce să voteze sau dacă trebuie să se retragă din sală. Înainte de toate ședințele, îi chema și le spunea ce să facă. Un consilier trebuia să execute ordinul șefului de partid”, mai spune Marian Boțilă.

Pentru că făcea obiecțiuni la hotărârile de consiliul local, Marian Boțilă spune că a fost eliminat din sistem, adică dat afară din primărie. A fost revocat de două ori. A câștigat în instanță tot de două ori. Pentru că nu mai putea fi dat afară, a fost detașat într-o comună. Acolo primarul a constat că trebuie să cheltuiască cu el 8000 de lei.

Locul președintelui PSD Orșova, Constantin Popescu, în rețeaua Duicu

Procurorii spun că în rețeaua lui Duicu, alături de șeful IPJ, se regăsea și președintele PSD Orșova Constantin Popescu. Duicu a apelat la Popescu pentru a satisface una din cerințele șefului IPJ, Constantin Ponea. Mai precis Ponea i-a cerut ca tatăl său să primească de la Primăria Orșova o serie de terenuri. Constantin Popescu avea control asupra administrației locale. În schimbul terenurilor și a altor beneficii, polițistul Ponea i-a promis lui Duicu că va obține o soluție favorabilă în dosarul în care se judeca cu ANI pe incompatibilitate. Iată ce reține instanța în motivarea deciziei de arestare:

â–º „A promis (Duicu n.red), de asemenea, influențarea membrilor Consiliului Local al municipiului Orșova, în sensul aprobării scoaterii din domeniu public a unei suprafețe de teren și concesionarea de îndată la un preț bun în favoarea tatălui coinculpatului Ponea a două suprafețe de teren. În schimbul acestor acte, inculpatul Duicu a cerut coinculpatului Ponea să se folosească de influența pe care o are asupra sorei sale, judecătoarea Calotă-Ponea Adina Georgeta, șefa secției de Contencios administrativ din cadrul Curții de Apel Craiova, unde avea dosarul în contradictoriu cu ANI, pentru a obține o soluție favorabilă la această instanță, soluția favorabilă inculpatului Duciu pronunțându-se până la urmă”.

â–º „Coinculpatul Ponea a pretins că are influență în sensul obținerii soluției favorabile, sora sa fiind președinta secției de contencios administrativ, solicitând pentru aceste stăruințe foloase în interesul său și a familiei sale, respectiv numirea în funcții de conducere a sa în cadrul IGPR și a soției sale în cadrul DNA sau PICCJ, iar pentru tatal sau, concesionarea a două suprafețe de teren ( 200 mp)”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Locul în care un kilogram de roşii costă 26 de lei. Investiţii uriaşe pentru a...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Statul vrea BANII românilor. Nouă obligație de plată. Vor plăti scump din 2025
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×