MODEL DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE. Autoritățile solicită informații cu privire la motivele deplasării

Publicat: 22 03. 2020, 19:31
Actualizat: 22 03. 2020, 22:11

Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, a prezentat sâmbătă seara Ordonanța Militară nr. 2, care prevede, printre altele, o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii noului tip de coronavius.

Odată cu publicare în Monitorul Oficial al României a Ordonanței Militare nr. 2 din 21.03.2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii a COVID-19 pentru deplasările prin localitate, este necesară completarea unei declarații pe propria răspundere.

Printre măsuri  se numără și obligația ca cetățenii care circulă înte orele 22.00 și 06.00 să prezinte autorităților o  declarație pe proprie răspundere cu privire la motivele deplasării.

Potrivit ordonanței militare, cetățenii se pot deplasa pe timpul nopții doar pentru a ajunge la serviciu, în cazul în care nu există posibilitatea muncii de acasă, pentru a cumpăra alimente sau alte produse care acoperă necesități de bază, pentru a primi asistență medicală în cazul urgențelor, pentru deplasări scurte în apropierea domiciliului sau pentru alte motive întemeiate.

 Articolele 4 și 5 al Ordonanței de Urgență nr. 2 din 21.03.2020 prevăd următoarele:

Art. 4.În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
  2. b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  3. c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  5. e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

 

Art. 5.–(1) În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

(5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Declaratia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele, prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Potrivit actului normativ, nerespectarea măsurilor de prima urgenta prevazute la art. 1 – 7 atrage răspunderea disciplinara, civilă, contraventională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanta de urgentă nr. 1/1999, cu modificările si completările ulterioare.

Declarația pe propria răspundere are următorul format:

MODEL Declaratie pe proprie raspundere OM2 (1)

 

Sursă FOTO Mediafax