Moderatul Hassan Rohani, pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale din Iran

Publicat: 15 06. 2013, 11:19
Actualizat: 03 07. 2013, 19:06

Moderatul Hassan Rohani se află pe primul loc după primul tur al alegerilor prezidențiale iraniene, potrivit rezultatelor parțiale bazate pe numărarea buletinelor din 18 la sută din secțiile de votare, cu peste 50 la sută din sufragii și un avans considerabil în fața adversarilor săi conservatori.

Rohani, susținut de curentele moderate și reformatoare, a obținut 52 la sută din voturi, din cele 5,2 milioane de buletine validate numărate (reprezentând 18 la sută din birourile de vot), potrivit unui oficial din cadrul Ministerului de Interne, care a avut o intervenție la televiziunea de stat, relatează AFP.

Aceste alegeri au loc pe fondul unei crize economice grave generate de sancțiunile internaționale ce au vizat țara din cauza programului său nuclear și după victoria contestată în stradă a conservatorului Mahmoud Ahmadinejad. Acesta din urmă nu a putut candida pentru un al treilea mandat consecutiv, potrivit Constituției.

Buletinele provin „din toate orașele și provinciile, inclusiv Teheran”, a precizat ministerul.

Potrivit primelor rezultate, Rohani îi devansează net pe trei conservatori: primarul Teheranului Mohammad Bagher Ghalibaf (17 la sută), negociatorul-șef în dosarul nuclear Said Jalili (13 la sută) și un fost comandant al Gardienilor Revoluției, armata de elită a regimului, Mohsen Rezaie (10 la sută).

Ceilalți doi candidați, fostul șef al diplomației Ali Akbar Velayati și Mohammad Gharazi sunt scoși din cursă.

Hassan Rohani, în vârstă de 64 de ani, a adoptat cheia ca siglă electorală, un simbol al deschiderii ușilor pentru soluții în Iran, și culoarea violet. El a beneficiat de retragerea singurului candidat reformator Mohammad Reza Aref și a primit susținerea foștilor președinți moderatul Akbar Hashemi Rafsandjani și reformatorul Mohammad Khatami.

El era singurul responsabil de negocierile privind dosarul nuclear în perioada 2003-2005, în timpul președinției lui Khatami (1997-2005).

El promovează flexibilitatea în discuțiile cu marile puteri pentru a obține o diminuare a sancțiunilor decretate împotriva Iranului și care au provocat o criză economică gravă.

Ministerul nu a oferit nicio cifră privind participarea la aceste alegeri, în timp ce la urne au fost chemați peste 50,5 milioane de iranieni.

Alegătorii s-au mobilizat puternic, vineri, potrivit autorităților locale și majoritatea ziarelor salutau participarea masivă la vot.