În timpul stării de alertă, s-a stabilit prin Hotărârea de Guvern adoptată luni, 18 mai, numărul maxim de participanți la evenimente precum nunți, botezuri, înmormântări, aducând-se astfel modificări la măsurile de prevenție anunțate inițial.
Astfel, numărul maxim al persoanelor care pot participa este de 8, deși, inițial, autoritățile anunțaseră că va fi 16.
„Se interzice participarea la evenimente private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 8 persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare socială”, se arată în Anexa nr. 3 a Hotărârii.
Guvernul Orban a adoptat luni Hotărârea de Guvern prin care se instituie starea de alertă în România, în baza Legii 55/2020, adoptată săptămâna trecută de către Parlamentul României. În baza acestei decizii, au fost menținute sau modificate o serie de măsuri de prevenție a răspândirii coronavirusului și au fost stabilite și sancțiunile pentru încălcare acestora.
Persoanele care nu poartă masca de protecție în spațiile închise riscă amenzi care pot ajunge și la 2.500 de lei.
Dumitru Coarnă, Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, a declarat că , începând de luni, 18 mai, amenda pentru cei care nu poartă mască de protecție începe de la 500 de lei şi poate ajunge până la 2.500 de lei. Însă rămâne la latitudinea agenților de Poliție ce nivel al amenzii vor aplica, asta mai ales în funcţie de comportamentul cetățenilor. „Dacă omul vine şi spune: «Am greşit, nu mai fac, e pentru prima oară», înseamnă circumstanţe atenunate şi poliţistul poate să aplice chiar avertisment”, conform OG 2/2001, afirmă Dumitru Coarnă.
Președintele Klaus Iohannis a avertizat marți, în cadrul unei declarații de presă la Palatul Cotroceni, că va fi obligat să reimpună o nouă serie de măsuri restrictive dacă cetățenii nu vor respecta restricțiile impuse de Guvern, subliniind că în ultimele zile au existat comportamente în contradicție cu normele sanitare și a făcut apel la autorități locale să-ți asume un rol proactiv în acest sens.