Prima pagină » Știri » Modul de funcționare a sistemului prescripției electronice. Medicii pot prescrie cel mult șapte medicamente pe o singură rețetă electronică

Modul de funcționare a sistemului prescripției electronice. Medicii pot prescrie cel mult șapte medicamente pe o singură rețetă electronică

Modul de funcționare a sistemului prescripției electronice. Medicii pot prescrie cel mult șapte medicamente pe o singură rețetă electronică
Medicii, farmaciștii și pacienții au rol bine definit în cadrul sistemului de prescripție electronică, certificarea doctorului fiind primul filtru pentru elaborarea rețetei, urmat de identificarea beneficiarului medicamentelor, pe o singură rețetă putând fi prescrise cel mult șapte medicamente.

Medicii, farmaciștii și pacienții au rol bine definit în cadrul sistemului de prescripție electronică, certificarea doctorului fiind primul filtru pentru elaborarea rețetei, urmat de identificarea beneficiarului medicamentelor, pe o singură rețetă putând fi prescrise cel mult șapte medicamente.

Directorul Departamentului eHealth din SIVECO Romania, Dragoș Dobran, a explicat miercuri, pentru MEDIAFAX, modul în care funcționează sistemul prescripției electronice și beneficiile acestuia.

Potrivit lui Dobran, fiecare categorie de beneficiari are un rol binedefinit în cadrul sistemului de prescripție electronică. Astfel, medicii trebuie să se conecteze la sistem cu certificatul digital calificat, aceasta implicând faptul că sunt înregistrați în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) cu o formă contractuală validă. „Acesta este primul filtru. După aceea, este identificat pacientul în sistem și, dacă el este asigurat, rețeta este automat completată cu o serie de date și este înregistrată în sistem”, a explicat directorul Departamentului eHealth din Siveco.

Pentru vizitele la domiciliu, medicii trebuie să pretipărească, la calculator, un număr de rețete care vor avea, în codul de bare 2D, doar identificarea rețetei și a unității medicale. Restul datelor se vor completa manual, în două exemplare, citeț, cu majuscule. Pe o singură rețetă nu pot fi trecute mai mult de șapte medicamente. Pacientul va primi un exemplar semnat și parafat. Medicul va trebui cu prima ocazie, dar nu mai devreme de sfârșitul lunii, până când face raportarea în SIUI, să introducă în sistem rețeta cu aceleași date de pe exemplarul păstrat ca martor, a mai spus Dobran.
Citește și: Farmaciile pot opta pentru orice cititor de bare de pe piață, CNAS nu-și asumă funcționarea acestora

La rândul lor, farmaciștii vor primi de la pacient forma tipărită a rețetei electronice și vor scana codul de bare 2D de pe rețetă. „Rețeta este automat identificată în sistem, împreună cu medicamentele prescrise, datele medicului prescriptor și ale pacientului. Apoi, se face indentificarea și introducerea în sistem a datelor clientului, iar acesta va primi medicamentele”, a mai spus reprezentantul Siveco.

Dacă rețeta este prescrisă off-line, ea nu se va regăsi în sistem. În acest caz, medicamentele sunt introduse manual, folosind aplicația din farmacie. Potrivit lui Dobran, farmaciștii pot utiliza orice cititor de coduri de bare 2D de pe piață, dacă suportă utilizarea standardului DataMatrix (codificare Base-256) – un standard internațional pentru acest tip de coduri.

Sistemul Informatic pentru Rețeta Electronică este un sistem deschis, bazat pe standarde internaționale publice, deci nu are cum să impună o anume soluție, a adăugat directorul Dobran.

Rețeta electronică prezintă avantaje și pentru pacienți, ei fiind mai bine informați și primind mai repede medicamentele în farmacie. „Pentru fiecare medicament, ei vor afla de la farmacist variantele care au aceeași Denumire Comună Internațională (DCI), forma de prezentare, valoarea contribuției personale față de prețul compensat. Deci vor putea să facă alegerea în cunoștință de cauză”, a adăugat Dobran.

De asemenea, dacă o parte din medicamente nu există în farmacie, clientul va fi îndrumat către alte unități care au produsul respectiv. De asemenea, există posibilitatea ridicării medicamentelor fracționat, din mai multe farmacii.

În plus, odată cu rețeta electronică, datele medicale ale pacientului vor fi protejate, deoarece diagnosticele apar codificat pe rețetă. „Treptat, pacienții vor beneficia de servicii medicale mai bune, deoarece procesul de prescriere va fi asistat de calculator. Dacă, de exemplu, sunt prescrise medicamente incompatibile, atunci sistemul va avertiza medicul, la fel și dacă doza este prea mare, sau dacă nu s-au respectat regulile impuse de sistemul de decontare (exemplu: s-a mai prescris o rețetă de curând). Este important de știut că datele medicale ale pacientului vor fi mai bine protejate, diagnosticul fiind trecut codificat pe rețetă. Pacienții trebuie să aibă grijă să nu deterioreze rețeta, în special în zona codului de bare 2D, să nu fie udată sau pliată, altfel nu va fi recunoscută în farmacie”, a mai spus Dragoș Dobran, directorul Departamentului eHealth din SIVECO Romania.

Totodată, dacă un pacient dorește să ridice de pe rețetă doar o parte din medicamente, trebuie să fie atent ca pozițiile la care renunță să fie menționate explicit pe formularul de eliberare pe care îl semnează în farmacie. „Dacă farmacia nu are disponibile toate medicamentele, atunci pacientul le va accepta pe cele existente și va merge cu rețeta la altă farmacie, respectând data limită până la care este valabilă rețeta. Atenție, în acest caz, pacienții vor trebui să spună farmacistului că nu renunță la restul medicamentelor, pentru că nu le vor mai putea lua din alte farmacii”, a conchis Dobran.

Rețetele electronice se eliberează, începând de luni, în paralel cu cele tradiționale, pe hârtie.

Estimările CNAS legae de rețeta electronică sunt ca în prima lună (iulie) să se ajungă la aproximativ 10% din rețete prescrise și eliberate în noul sistem, urmând ca procentul să urce în două-trei luni la aproximativ de 40-50%.

Din totalul celor 11.000 medici de familie, peste 90% au certificate digitale, fapt care le permite emiterea rețetelor compensate în sistemul electronic.

Citește și