Prima pagină » Știri » Moldova ar putea MUTA AMBASADA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim

Moldova ar putea MUTA AMBASADA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim

Moldova ar putea MUTA AMBASADA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim

Ministerul israelian de Externe a purtat discuții cu Republica Moldova despre posibilitatea mutării ambasadei acestei țări de la Tel Aviv la Ierusalim, existând șanse foarte mari în acest sens, afirmă surse citate de presa israeliană.

Emanuel Nachshon, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, a confirmat că un director din cadrul instituției, Yuval Rotem, s-a deplasat în Republica Moldova, unde a discutat despre tema mutării ambasadei, informează postul public de radio israelian IPBC/Kan, citat de cotidianul israelian Hamodia.

Potrivit unor surse politice, Republica Moldova a acceptat transferul ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim dacă Israelul va deschide ambasadă în Chișinău.

Până în prezent, Statele Unite, Guatemala și Paraguay au anunțat mutarea ambasadelor în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Guvernul României a semnalat intenția de mutare a sediului ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Reprezentanții Guvernului susțin că memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de Ministerul Afacerilor Externe la categoria „Documente confidențiale” și își va păstra caracterul până la o decizie finală. În schimb, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu a fost consultat cu privire la o posibilă mutare a ambasadei în Ierusalim.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat în decembrie 2017 decizia controversată de a considera orașul Ierusalim drept capitala Israelului și, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase țări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană și Rusia. Ulterior, pe fondul criticilor, președintele SUA a încercat să își nuanțeze poziția privind statutul Ierusalimului, refuzând să excludă posibilitatea împărțirii orașului și explicând că israelienii și palestinienii trebuie să stabilească frontierele în oraș. Liderul de la Casa Albă a transmis Israelului că pacea necesită „compromisuri dure”.

Israelul consideră orașul Ierusalim drept capitala sa eternă și indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri și Națiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraș, subliniind că zonele trebuie negociate. Statele Unite sunt prima națiune care își mută ambasada în Israel la Ierusalim. Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase țări musulmane, de Uniunea Europeană și Rusia.

Citește și