Moldoveni judecați în Marea Britanie pentru o fraudă de 200.000 de dolari

Publicat: 15 02. 2012, 11:58
Actualizat: 20 05. 2012, 01:20
Autoritățile britanice au arestat trei hoți moldoveni care au comis o fraudă la scară internațională cu cărți de credit, folosind diverse mijloace hi-tec pentru a extrage 200.000 de dolari din conturile unor cetățeni britanici, relatează The Tiraspol Times, în ediția de joi.

Autoritățile britanice au arestat trei hoți moldoveni care au comis o fraudă la scară internațională cu cărți de credit, folosind diverse mijloace hi-tec pentru a extrage 200.000 de dolari din conturile unor cetățeni britanici, relatează The Tiraspol Times, în ediția de joi. Capul operațiunii este Iurie Mereacre, în vârstă de 27 de ani, din Chișinău. Mereacre a pledat vinovat și va executa trei ani și opt luni de închisoare în Marea Britanie, apoi va fi repatriat în Republica Moldova. Partenerii săi – Igor Diaconu (de 20 de ani) și Maria Borta (de 23 de ani) – au recunoscut implicarea în operațiune, urmând ca în scut timp să-și primească și ei sentința.

În afară de fraude bancare, capul rețelei este implicat în falsificarea de pașapoarte și alte documente. El a fost reținut după ce a fost denunțat Poliției de către alți moldoveni implicați în clonarea și furtul de cărți de credit în Marea Britanie. Procurorul Jonathan Spicer a spus că escrocii au folosit fațete false ale bancomatelor pe care au instalat camere ascunse. Datele obținute astfel au fost apoi transferate către aparate pentru scanarea cărților de credit, precum și către laptopuri cu programe de decodificare.

Interpolul urmărește mai multe piste din Moldova pentru a demonta rețeaua internațională de hoți, care introduce banii în Republica Moldova, unde aceștia sunt investiți în diverse afaceri. Rețeaua este alcătuită din cetățeni moldoveni care își desfășoară operațiunile, în mare pare, în Regatul Unit.