Prima pagină » Magazin » Momentul în care soldații americani ar fi mitraliat naziștii din curtea lagărului de la Dachau, subiectul unei noi cărți: „Executați-i pe câini!”

Momentul în care soldații americani ar fi mitraliat naziștii din curtea lagărului de la Dachau, subiectul unei noi cărți: „Executați-i pe câini!”

Soldații americani au executat zeci de gărzi naziste, după eliberarea lagărului de concentrare de la Dachau, strigând "Executați-i pe câinii naziști!", relevă o nouă carte, intitulată "Hitler's Last Day: Minute by Minute".

Soldații americani au mitraliat 50 de membri ai trupelor SS și Wehrmacht, exclamând că nu va rămâne niciun „prizonier nazist” în viață.

Unul dintre comandanții americani a împușcat mortal patru germani și a devenit atât de violent, încât colonelul său a fost nevoit să-l lovească în cap cu arma din dotare, înainte să bată un al cincilea nazist.

Potrivit unei noi cărți, „Hitler’s Last Day: Minute by Minute”, americanii s-au răzbunat pe naziști după ce au văzut ororile din lagărul de la Dachau, unde erau încarcerați 32.000 de prizonieri. În data de 29 aprilie 1945, soldații americani au fost protagoniștii unui moment controversat din istorie.

Istoricii i-au acuzat pe soldații americani de crime de război. La rândul său, generalul George Patton și-a trimis oamenii acasă, fără să-i acuze de ceva, lăsându-i să își păstreze „onoarea intactă”.

În acea după-amiază de duminică, Divizia Infanterie 45 a eliberat lagărul de concentrare de la Dachau, în drumul său spre Munchen.

Înainte de a ajunge la barăcile principale, potrivit cărții, soldații au fost oripilați de ceea ce au văzut în jurul lor: 39 de vagoane cu cadavre, unele dintre ele „cu ochii deschiși, ca și cum s-ar fi holbat la americani”.

Cu trei săptămâni înainte, naziștii s-au folosit de vagoanele-bou pentru a transporta 4.800 de prizonieri din lagărul de concentrare de la Buchenwald către Dachau, scrie Daily Mail.

În momentul sosirii, mai erau în viață doar 800 de prizonieri, restul fiind deja morți. „Omorâți-i pe câinii naziști! Nu luați prizonieri! Niciun membru SS să nu rămână în viață!”, au exclamat soldații americani.

„Lângă calea ferată, comandantul Bill Walsh și oamenii săi au descoperit patru soldați SS cu mâinile deasupra capului. Walsh i-a împins într-un vagon și i-a împușcat”, se arată în cartea respectivă.

Pe măsură ce au intrat în lagăr, soldații au fost tot mai bulversați de priveliștea morții. Cei mai mulți prizonieri din lagăr erau evrei și au fost aduși la Dachau după ce naziștii au abandonat lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Potrivit cărții, Walsh a văzut negru în fața ochilor. Colonelul Felix Sparks din Divizia Infanterie 45 a văzut cum Walsh prinde un soldat nazist și strigă: „Nenorociților! Nenorociților!”

„Walsh l-a bătut pe german cu țeava puștii, adresându-i injurii. Sparks a strigat la el, dar Walsh nu a încetat atacul. Sparks a scos pistolul calibru 45 din dotare și l-a lovit pe Walsh în cap cu patul acestuia. Walsh a căzut și a gemut”, relevă cartea despre evenimentele de la sfârșitul Celui De-al Doilea Război Mondial.

A fost nevoie de șapte oameni pentru a-l tempera pe Walsh, iar Sparks a preluat comanda soldaților americani. Predarea formală a lagărului de concentrare de la Dachau a fost făcută de ofițerul SS Lt. Heinrich Skodzensky, care s-a predat cu salutul „Heil Hitler”.

Un soldat american l-a numit „porc” și l-a pus într-un vehicul. La scurt timp, s-a auzit un foc de armă, semn că Skodzensky a fost executat.

Cel mai controversat episod istoric urma să se consume în lagărul de concentrare de la Dachau. 50 de prizonieri naziști, membri ai trupelor SS, au fost aliniați la perete și Sparks a ordonat ca o mitralieră să fie îndreptată spre ei, fără a da ordinul de tragere.

Un soldat i-a distras însă atenția lui Sparks și mitraliera a început să tragă. „Un alt soldat deschide focul. Sparks trage un foc în aer, le ordonă oamenilor săi să înceteze focul. Sparks merge spre soldatul care trage cu mitraliera și îl îndepărtează de armă. „Au încercat să fugă”, a răspuns soldatul respectiv.

Potrivit lui Sparks, 17 naziști au murit și a ordonat ca restul să fie duși la spital. În urma unei investigații ulterioare, s-a stabilit că Walsh devenise isteric și i-a transmis mitraliorului să îi ucidă pe naziști. Sparks a primit ordinul de a reveni în SUA, dar înainte de a ajunge acasă, a discutat cu generalul Patton, comandantul campaniei din Bavaria, care a renunțat la toate plângerile împotriva lui.

Evenimentul nu a fost relatat în mass-media până în 1991, când o copie a dosarului investigației a apărut în Arhivele Naționale. „Numărul total al gărzilor naziste ucide la Dachau, în acea zi, nu a depășit 50 de victime. Potrivit informațiilor de atunci, o mie de prizonieri germani au fost aduși la punctul regional de colectare a prizonierilor”, a declarat Sparks.

Pe de altă parte, în 1992, un fost soldat, pe nume Don Ritzenthaler (92 de ani), care a participat la eliberarea lagărului de concentrare de la Dachau, a rupt tăcerea: „După toate ororile întâlnite în cale, am împușcat orice gardian german care ne-a apărut în cale”.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și