Prima pagină » Știri » Mona Pivniceru a „secretizat” lista procurorilor eligibili pentru Parchetul General și DIICOT. „Mă deranjează că trebuie să răspund la presa vremii”

Mona Pivniceru a „secretizat” lista procurorilor eligibili pentru Parchetul General și DIICOT. „Mă deranjează că trebuie să răspund la presa vremii”

Ministerul Justiției dă dovadă de lipsă de transparență în procedura de numire a procurorului general și a șefului DNA. Pe 25 februarie ministrul Mona Pivniceru a primit de la parchetele din România numele procurorilor "eligibili" pentru a conduce DNA și Parchetul General.

Ministerul Justiției dă dovadă de lipsă de transparență în procedura de numire a procurorului general și a șefului DNA. Pe 25 februarie ministrul Mona Pivniceru a primit de la parchetele din România numele procurorilor „eligibili” pentru a conduce DNA și Parchetul General. Gândul a solicitat publicarea numelor procurorilor, dar ministerul a refuzat să pună la dispoziție informația, motivând că nu a avut timp să alcătuiască o simplă listă. Între timp, Mona Pivniceru s-a declarat deranjată că trebuie să răspundă întrebărilor adresate de presă.

Pe 23 februarie, Ministerul Justiției a anunțat că a inițiat o procedură preliminară prin care a solicitat tuturor șefilor de parchete să transmită propuneri cu procurori eligibili pentru funcțiile de procuror general, procuror șef la DIICOT și DNA. „Ministrul Justiției a  transmis în această săptămână, magistraților cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Public, invitația de a-i comunica, până la data de 25 februarie 2013, numele a 1 – 3 procurori care ar putea candida, în opinia acestora, pentru ocuparea uneia dintre funcțiile de conducere menționate”, se menționează în anunțul oficial de pe 23 februarie

Pe 25 februarie, gândul a solicitat ministerului să transmită lista cu procurorii care au fost nominalizați drept eligibili pentru conducerea Parhcetului General, DNA și DIICOT. Cererea a fost înregistrată oficial de MJ cu numărul 17986. Pe 8 martie, exact când s-a împlinit termenul legal de 10 zile, ministerul ne-a transmis o notificare prin care spune că nu poate răspunde la cerere și că lista cu procurori va fi transmisă în termen de 30 de zile.

Ministerul spune practic că în 10 zile nu a reusit să alcătuiască o simplă listă cu numele procurorilor care ar putea ocupa funcțiile de conducere din cadrul DIICOT, DNA și Parchetul General.

În notificarea de pe 8 martie MJ nu a motivat de ce nu poate transmite lista cu numele procurorilor având în vedere că procedura de colectare a acestor nume de la parchetele din țară s-a terminat pe 25 februarie. De altfel normele metodologice de punere în aplicare a legii 544/2001 prevăd că, în momentul în care o instituție nu transmite un răspuns în 10 zile și notifică petiționarul că nu poate furniza informațiile în acestă periodă, trebuie să și motiveze de ce nu poate furniza aceste informați.

VEZI AICI NOTIFICAREA MINISTERULUI JUSTIȚIEI

Articolul 23 din normele metodologice prevede următoarele: „Structurile sau persoanele responsabile de informarea publică directă primesc de la structurile prevăzute la art. 22 alin. (1) răspunsul la solicitarea primită și redactează răspunsul către solicitant, împreună cu informația de interes public sau cu motivația întârzierii ori a respingerii solicitării, în condițiile legii.”

Gândul a solicitat MJ să își motiveze decizia de a nu transmite informațiile solicitate în termenul legal de 10 zile. Ministerul nu a formulat nicio poziție până în acest moment. Astfel că, potrivit practicii în domeniu, se poate considera că MJ a refuzat să transmită înformațiile solicitate. Gândul a formulat o plângere administrativă pentru refuzul de comunicare a informațiilor publice.

Pe 28 februarie, gândul a transmis MJ o nouă solicitare în care cerea detalii legate câteva informații vehiculate pe surse în presă, care arătau că Mona Pivniceru a decis pe cine va numi procuror general, fiind vorba de procurorul Florin Magyar de la Parchetul Curții de Apel Cluj.

Astfel, în cererea înregistrată oficial la minister sub numărul 19575/28.02.2013, am solicitat următoarele informații: 

1. Având în vedere că în presă au fost vehiculate o serie de informații legate de numirea domnului procuror Florin Magyar în funcția de procuror general vă solicit sa faceți cateva precizari față de acest subiect.

2. Vă rog să precizați dacă în cadrul discuției din data de 8 februarie cu procurorul șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj i-ați propus domnului Florin Magyar functia de procuror general?

3. Vă rog sa precizați dacă domnul procuror a acceptat propunerea?

4. Vă rog să menționați dacă pentru funcțiile de procuror șef al DNA și procuror șef al DIICOT ați contactat alți procurori cărora le-ați propus în mod clar să preia conducerea celor două instituții? Cine sunt acești procurori?

Ministerul Justiției nu a transmis nici un răspuns la acestă solicitare menționând din nou că nu poate furniza informațiile în termenul de 10 zile prevăzut de lege. 

Pivniceru deranjată de presă

Mona Pivniceru a declarat la o emisiune televizată că una din dezamăgirile sale este faptul că trebuie să răspundă întrebărilor adresate de jurnaliști.  „Mă deranjează  că trebuie să răspund la presa vremii”, a declarat Mona Pivniceru la Antena 3.

Cât despre procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT și a procurorului general, Mona Pivniceru a declarat că a discutat cu zeci de procurori și că i-a invitat să participe la concurs. Mona Pivniceru nu a precizat însă când va relua procedura. Ministrul a realizat și portretul robot al candidatului ideal pentru funcția de procuror general. „În primul rând, o pregătire profesională peste medie. Trebuie să fie un om echilibrat, să aibe rezistență la stres. Acestea sunt condiții minimale. Aș vrea să aibă acea sclipire a omului”, a menționat Mona Pivniceru

Ministrul Justiției a precizat că, dacă Daniel Morar se va înscrie în procedura de numire a procurorului general, îl va nominaliza pe lista scurtă, dar a lăsat să se înțeleagă că nu îl va numi procuror general.  „Domnul Morar este liber să candideze, va ajunge pe lista scurtă și voi medita. Nu putem identifica o instituție cu un om. Am văzut un corp profesional de procurori în teritoriu. Aș vrea să aduc un suflu noi. Și doamna Kovesi este liberă să candideze și mențin cele zise mai sus”, a menționat Pivniceru.

Comisia Europeană a solicitat în raportul pe Justiție din 2012 ca MJ să organizeze concursul pentru funcțiile de conducere din parchete în mod transparent. În raportul de la începutul anului, Comisia Europeană a reiterat acestă decizie.

Consiliul Afaceri Generale al UE a transmis pe 11 martie că procedurile pentru numirea șefului DNA și a procurorului general trebuie să fie cât mai clare. „Cei care vor fi numiți trebuie să demonstreze independență, integritate și profesionalism, astfel încât să se bucure de sprijinul opiniei publice, dar și să poată confirma prin rezultate”, se arată într-un comunicat al consiliului.

Cronologia numirilor la DNA și la Parchetul General

17 septembrie 2012 Ministrul Mona Pivniceru a demarat procedura de selecate a noului procuror general și a șefului DNA. La concurs s-au înscris 10 procurori.

25 octombrie 2012 MJ a finalizat interviurile cu procurorii, însă aceste interviuri au fost private, fără prezența presei. În urma interviurilor au fost selectați Ioan Irimie pentru DNA și Tiberiu Nițu pentru Parchetul General.

22 noiembrie 2012 Cei doi procurori au fost audiați de CSM și au picat testul dat de secția de procurori. CSM a emis un aviz negativ pentru Nițu și Irimie.

18 ianuarie Traian Băsescu a respins propunerile formulate de Mona Pivniceru.

22 ianuarie Ministrul Justiției a anunțat că pe 29 ianuarie va relua procedura de numire. De la finalul lui ianuarie și până acum Mona PIvniceru nu a deschis oficial procedura. Presa a relatat însă că Pivniceru s-a întâlnit cu mai mulți procurori și că a convenit deja un nume de procuror general.

Autor

Citește și