Ministrul Justiției, Mona Pivniceru a transmis președinției propunerile pentru funcția de procuror șef al DNA și procuror general. Ioan Irimie a fost propus pentru funcția de procuror șef al DNA, iar Tiberiu Nițu pentru cea de procuror general. Cei doi ai primit aviz negativ de la șecția de procurori a CSM. Mona Pivniceru a declarat însă că, în ciuda avizului negativ, va transmite președintelui Traian Băsescu cele două propuneri. Pivniceru a criticat secția de procurori a CSM pe motiv că unii procurori au avut ca obiectiv să-i pună în dificultate pe Irimie și Nițu.
Ioan Irimie și Tiberiu Nițu au participat la două interviuri, unul susținut la Ministerul Justiției care a fost nepublic, iar unul la CSM care a fost transmis în direct. În urma interviului din cadrul secției de procurori a CSM cei doi au primit aviz negativ. În raportul întocmit de secția de CSM se arată că cei doi nu sunt potriviți pentru a ocupa cele două funcții din sistemul judiciar.
În motivarea avizului negativ pentru procurorul Ioan Irimie se menționează că acesta nu „este la curent cu realitățile din cadrul DNA”, a oferit răspunsuri neconvingătoare în cadrul interviului de la CSM și modul său de prezentare nu a convins Secția de procurori că are „capacitatea de a se impune ca lider în fața personalului DNA”. Despre procurorul Tiberiu Nițu, secția de procurori a CSM spune că are un autocontrol scăzut, o rezistență scăzută la stres și irascibilitate.
Ministerul Justiției a realizat și o analiză a comparativă a celor două proceduri, cea de la minister și cea de la CSM. MJ critică dur interviul secției de procurori de la CSM menționând că singurul scop al interviului a fost să evidențieze carențele celor doi candidați.
Analiza MJ mai arată că la interviului de la MJ „atmosfera a fost destinsă” pe când la interviul de la CSM atmosfera a fost una tensionată. „Interviul organizat de secția de procurori lasă impresia unei pregătiri prealabile, în special în ceea ce privește stabilirea în comun și respectarea unor reguli de desfășurare”, se arată în raportul MJ.
Ministerul Justiției mai susține că membri secției de procurori au încălcat regulile unui interviu de acest gen. „Aceste încălcări au privit exigențe de fond, dar și element de atitudine ale unor dintre membrii secției, care au fost centrați pe punerea în dificultate a candidaților. Acțiunile lor au avut un caracter sistematic și au condus la alterarea semnificativă a climatului de comunicare și de interacțiune, cu efecte grave asupra relevanței interviului”, se mai arată în documentul MJ.
Decizia este la președintele Băsescu
Practic după ce propunerile au fost trimise către președinției, Mona Pivniceru pasează decizia în acest caz președintelui Traian Băsescu. Potrivit procedurii după ce ministrul Justiției a finalizat procedura și după ce secția de proceduri a CSM a emis avizul (în cazul nostru un aviz negativ) cele două propuneri ajung pe masa președintelui. Președintele Traian Băsescu are posibilitatea sa refuze cele două propuneri dar trebuie să își motiveze refuzul.
Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Bogdan Oprea a declarat pentru gândul că cele două propuneri însoțite de dosarele aferente nu au ajuns la acestă oră la președinție dar că probabil vor ajunge în cursul zilei. Bogdan Oprea a precizat că potrivit legii nu există un termen în care președintele Traian Băsescu trebuie să analizeze cele două propuneri. „După ce președintele va analiza cele două dosare, decizia va fi prezentată public”, a declarat Bogdan Oprea.