Monede din aur și argint și un inel medieval aparținând patromoniului național, găsite la 2 suspecți
Mai multe monede din aur și argint și un inel medieval, care fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, aparținând patromoniului cultural național, au fost găsite de către polițiști la locuințele a doi suspecți din județul Hunedoara, aceștia fiind arestați preventiv.
Mai multe monede din aur și argint și un inel medieval, care fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, aparținând patromoniului cultural național, au fost găsite de către polițiști la locuințele a doi suspecți din județul Hunedoara, aceștia fiind arestați preventiv.
Polițiștii din cadrul Direcției de Investigații Criminale – IGPR, împreună cu cei de la Inspectoratele de Poliție ale Județelor Hunedoara și Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, au documentat și probat activitatea infracțională a două persoane suspectate că au tranzacționat ilegal bunuri din patrimoniul cultural național, informează Poliția Română.
Astfel, în perioada martie – mai, doi bărbați din județul Hunedoara sunt suspectați că au tranzacționat ilegal cinci monede din aur de tip Lysimach, cu suma de 3.550 de euro și 22 de monede de tip denari romani, în schimbul sumei de 1.000 euro, prin încălcarea regimului de ocrotire a acestor bunuri, utilizând o schemă de spălare a artefactelor, în vederea ascunderii originii infracționale a acestora.
În urma perchezițiilor efectuate la locuințele suspecților, polițiștii au ridicat de la domiciliul unuia dintre aceștia trei monede de aur tip Lysimach, un inel medieval și 77 de monede antice din argint.
Conform raportului de expertiză numismatică efectuat, cei trei stateri de tip pseudo – Lysimach emiși de Tomis și Callatis, ridicați cu ocazia percheziției, sunt emiși cu aceleași ștanțe de avers – revers ca și piesele recuperate și fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, parțial recuperate.
În urma probatoriului administrat în cauză, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au dispus, în cursul zilei de luni, reținerea celor doi suspecți, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, efectuarea de detecții și săpături neautorizate în situri arheologice și spălare de bani.
În cursul zilei de marți, procurorii au solicitat magistraților Tribunalului Hunedoara arestarea preventivă a celor doi bărbați pe o perioadă de 29 de zile, propunerea fiind admisă.
În cursul urmăririi penale efectuate până în prezent în cauzele având ca obiect sustragerea tezaurelor dacice, au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparținând Patrimoniului Cultural Național: Clasa Tezaur – un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive și cercei din aur în valoare de 100.000 euro, 13 brățări spiralice din aur, în valoare de 5.300.000 euro, 700 monede din aur, de tip Koson, în valoare de 350.000 euro, 202 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, precum și alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.