Monica Macovei îl susține pe Klaus Iohannis dacă îi acceptă următoarele condiții

Monica Macovei îl susține pe Klaus Iohannis dacă îi acceptă următoarele condiții
Publicat: 06/11/2014, 14:05
Actualizat: 29/09/2018, 04:05

Într-o postare pe pagina ei de Facebook, Monica Macovei îi propune candidatului ACL un acord pentru turul al doilea al prezidențialelor.

Acordul Monicăi Macovei conține 10 puncte cu mai multe cerințe printre care continuarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic în vigoare, semnat de România cu SUA, continuarea procesului de integrare în Uniunea Europeană și nepromulgarea legii amnistiei și grațierii.

„Să nu promulgați legea grațierii și amnistiei, și să nu efectuați grațieri individuale decât pentru oameni aflați în nevoie (bătrâni, bolnavi și alte situații excepționale)”, îi scrie Macovei candidatului clasat pe locul al doilea în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Macovei îi cere lui Iohannis să garanteze că nu va solicita sau promulga vreo lege de comasare a DNA cu nicio altă structură din Parchet, precum și să nu accepte schimbarea denumirii DNA.

Monica Macovei își încheie acordul spunându-i lui Iohannis că toate cererile din prezentul pact sunt fundamentale pentru România.

„Iar oamenii care m-au votat au votat, de fapt, pentru aceste principii și proiecte. Am certitudinea că nu veți ezita să întăriți prin semnătură aceste cereri ale angajatorului dumneavoastră, poporul român”, conchide Macovei.

„Deocamdată nu am primit niciun semn de la Klaus Iohannis. (…) Dacă respectă aceste principii va avea votul meu”, a spus Monica Macovei.

CITIȚI MAI JOS ACORDUL PROPUS DE MONICA MACOVEI

Monica Macovei
C.A. Rosetti 17, Sector 2, București

Către Klaus Iohannis
Aleea Modrogan 22, Sector 1, București

ACORD pentru salvarea statului de drept și a democrației în România

Domnule Klaus Iohannis,

În numele oamenilor care m-au susținut prin votul lor și al celor care au lucrat pro-bono în această campanie electorală, vă transmit în continuare cerințele esențiale pentru a salva democrația și statul de drept în România.

În cazul în care acceptați aceste minime cerințe, vă rog să semnați acest Acord, cu mențiunea că vă angajați să îl respectați în totalitate, atât în calitatea dumneavoastră de președinte PNL și co-președinte ACL, cât și în cea de viitor Președinte al României.

Cerințele minime sunt următoarele:

1. Să garantați și să acționați ferm pentru continuarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic în vigoare, semnat de România cu SUA și pentru menținerea angajamentelor României față de NATO ca fundament și prioritate a politicii noastre externe.

2. Să garantați și să acționați ferm pentru continuarea procesului de integrare în Uniunea Europeană, prin aderarea României la spațiul Schengen și adoptarea monedei euro.

3. Să nu promulgați legea grațierii și amnistiei, și să nu efectuați grațieri individuale decât pentru oameni aflați în nevoie (bătrâni, bolnavi și alte situații excepționale).

4. Să organizați în 2015 un referendum național pentru eliminarea imunității parlamentarilor, miniștrilor și a președintelui, iar partidele care vă susțin să acționeze pentru ca voința exprimată a cetățenilor să fie transpusă în legislație și în noua Constituție.

5. Să garantați promovarea de către partidele care vă susțin:

a. unei legi privind votul electronic și prin corespondență pentru ca toți românii din țara și străinătate să poată vota, în așa fel încât noul sistem de vot să funcționeze începând cu alegerile locale din 2016.

b. unei legi privind modificarea legii partidelor politice, astfel încât să se permită înființarea unui partid cu minimum 3 membri, așa cum este în majoritatea țărilor europene.

6. Să susțineți alocarea a 6% din PIB pentru educație și 6% din PIB pentru sănătate.

7. Să cereți și să militați pentru depolitizarea și reformarea ANAF astfel încât:

a. IMM-urile să nu mai fi hărțuite de autoritățile de control. Hărțuirea trebuie să înceteze pentru a proteja oamenii liberi cu inițiativă și afacerile lor;

b. în 2015 ANAF să recupereze cel puțin 50% din prejudiciile stabilite prin hotărâri judecătorești definitive și să-și stabilească o prioritate din recuperarea banilor din evaziunea de mari dimensiuni.

8. Să garantați împreună cu partidele care vă susțin că exploatarea cu cianuri de la Roșia Montană nu va deveni realitate și va rămâne doar un episod rușinos.

9. Să garantați că:

a. nu veți schimba conducerea DNA la nivel de procuror șef, procuror șef adjunct, adjunct sau șef secție, că nu veți accepta niciun fel de schimbare care să afecteze în vreun fel activitatea DNA.

b. nu veți promulga nicio modificare a legii actuale privind Direcția Națională Anticorupție (DNA), care ar reduce sau slăbi competențele și instrumentele de anchetă ale DNA, inclusiv pe cele privind investigațiile din etapele premergătoare formulării unei acuzații.

c. nu veți solicita sau promulga vreo lege de comasare a DNA cu nici o alta structură din Parchet, că nu veți accepta schimbarea denumirii DNA.

d. nu veți cere sau promulga vreo normă legală care să schimbe procedura de numire și revocare a persoanelor cu funcții de conducere din parchete (DNA inclusiv), menținând actuala procedură în care ministrul justiției propune pe bază de competiție și selecție un candidat pentru oricare dintre aceste funcții, propunere urmată de audiere publică în CSM, și de decizia președintelui României.

10. Să garantați că:

a. veți aproba de îndată orice solicitare de urmărire penală care vă este adresata dumneavoastră de procurori pentru miniștri care nu sunt membri ai Parlamentului României, având în vedere că această atribuție este și în competența președintelui, conform articolului 109 alineatul 2 din Constituția României; partidele care vă susțin vor vota fără nicio excepție, prin vot la vedere și fără amânări, pentru ridicarea imunității și pentru aprobarea cererilor de urmărire penală adresate de procurori Parlamentului.

b. nu veți face înțelegeri politice la momentul numirilor în funcțiile de conducere a parchetelor și că veți numi în funcție numai magistrați care au dovedit deja capacitatea de a lucra în dosare complexe, profesionalism, integritate, independență și curaj, selectați de către ministrul Justiției pe baza acestor criterii și prin proceduri competitive și transparente. Să garantați că veți refuza propunerile de revocare din funcțiile de conducere a parchetelor venite de la ministrul Justiției dacă acestea privesc procurori care îndeplinesc aceste criterii.

c. nu veți accepta modificarea/slăbirea legilor anticorupție – Legea 78/2000, OUG 43/2002, Codul penal în secțiunile relevante, Legea 176/2010, Legea 115/1996 și Legea 161/2003.

d. nu veți accepta modificarea/slăbirea cadrului legislativ și instituțional privind controlul averilor, al conflictelor de interese si al incompatibilităților, al declarațiilor publice de avere și interese.

e. vă veți consulta cu ONG-urile de profil, Comisia Europeană și partenerii externi în privința politicilor publice în justiție și anticorupție pe care dumneavoastră, Guvernul sau Parlamentul le veți promova public.

Cum toate cererile din prezentul pact sunt fundamentale pentru România, iar oamenii care m-au votat au votat, de fapt, pentru aceste principii și proiecte, am certitudinea că nu veți ezita să întăriți prin semnătură aceste cereri ale angajatorului dumneavoastră, poporul român.

Monica Macovei

5.11.2014

Susținătorii lui Iohannis și susținătorii lui Ponta

Dacă Klaus Iohannis acceptă pactul, Monica Macovei ar fi al doilea susținător al candidatului ACL. Szilagy Zsolt, care a candidat din partea PPMT, a anunțat că-l va susține pe Klaus Iohannis în cel de-al doilea tur.

De partea cealaltă, Victor Ponta are susținerea oficială a lui Corneliu Vadim Tudor, Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Meleșcanu.

Liderul PRM a declarat, marți, că îl susține pe Ponta la prezidențiale deoarece nu ar putea vota un președinte de altă etnie, iar astfel alege „răul cel mai mic”.

Următorul care și-a anunțat susținerea pentru liderul PSD a fost și Teodor Meleșcanu, care a candidat ca independent.

„În urma evaluărilor contextului politic intern premergător turului doi al alegerilor prezidențiale 2014 și a unei serii de discuții pe care le-am purtat cu premierul, doresc să aduc la cunoștința opiniei publice faptul că în turul al II-lea al alegerilor îl susțin pe candidatul Victor Ponta. Totodată, recomand electoratului care mi-a acordat încrederea în primul tur să susțină candidatura domnului Victor Ponta”, anunță Meleșcanu într-un comunicat transmis marți Agenției Mediafax.

Numele lui Călin Popescu Tăriceanu a fost vehiculat pentru funcția de premier, în tandem cu Victor Ponta, însă informația nu a fost confirmată de liderul PLR. Cu toate acestea, el a precizat că după 16 noiembrie se va discuta despre refacerea USL.

În ce privește susținerea pentru prezidențiale, Tăriceanu a precizat că este importantă „evitarea ricărui risc ca regimul Băsescu să se perpetueze, prin interpuși, adică prin domnul Iohannis”.

„Eu vreau ca acest angajament pe care l-am luat și această obligație asumată să fie dusă la bun sfârșit”, a mai declarat Tăriceanu, precizând că „singurul său obiectiv în acest moment este câștigarea finalei, în 16 noiembrie, și evitarea oricărui risc ca regimul Băsescu să se perpetueze, prin interpuși, adică prin domnul Iohannis”, a mai spus el.

Un anunț de susținere ar urma să facă și Dan Diaconescu, în contextul în care grupurile PPDD din Parlament au fost aproape desființate de către UNPR, după racolarea celor mai mulți membri.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că Uniunea decide, joi, privind susținerea în turul doi al alegerilor prezidențiale, dar că intenția e de a merge în continuare în coaliție, el precizând că experiența UDMR cu Tăriceanu premier a fost foarte bună.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța