Monica Pop: Există risc de epidemie de conjunctivită în Capitală, avem aproape 20 de cazuri de zi

Monica Pop: Există risc de epidemie de conjunctivită în Capitală, avem aproape 20 de cazuri de zi
Publicat: 04/07/2013, 16:18
Actualizat: 22/05/2015, 19:09

Aproape 20 de cazuri de conjunctivită virală sunt înregistrate zilnic la Spitalul de Urgențe Oftalmologice din Capitală, iar fără măsuri urgente de prevenție, riscul declanșării unei epidemii de amploarea celei de acum câțiva ani devine iminent, a declarat joi managerul unității sanitare, Monica Pop

„Vorbim de o creștere a numărului de cazuri din această săptămână, avem deja cam 20 de cazuri pe zi, copii și adulți. Pentru a evita o epidemie de nivelul celei de acum câțiva ani, când au fost suspendate cursurile din cauza numărului mare de îmbolnăviri, recomand respectarea cu strictețe a regulilor elementare de igienă”, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice, Monica Pop.

Potrivit medicului, conjunctivita virală se trasmite prin contact direct, aerogen, prin apa din bazin sau din lacuri, chiar și de la mare.

„Apa din piscină, ștranduri, lacuri, dar chiar și cea de la mare poate să fie o sursă de microorganisme infecțioase, precum bacterii, virusuri, paraziți și ciuperci, care, pătrunzând în organism, pot genera o serie de infecții, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor și tubului digestiv. Chiar și în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării anumitor infecții, deoarece unii germeni sunt rezistenți la produsele dezinfectante și cele cu clor puse în apă”, a spus Monica Pop.

Apa contaminată poate provoca și afecțiuni otice, pe lângă cele oculare.

„Conjunctivita de piscină este produsă adesea de virusuri, adenovirusuri sau enterovirusuri. Aceasta, pe lângă manifestările oculare, precum roșeața, edeme palpebrale, dureri în ambii ochi, urmate de hemoragii subconjunctivale, poate fi însoțită și de febră, faringită sau chiar suferințe neurologice (radiculomielită, paralizii de neuron motor periferic), care apar la scurt timp după infecția conjunctivală. De asemenea, otita de piscină, manifestată prin durere, senzație de ureche înfundată și mâncărime în conductul auditiv extern, este provocată de o ciupercă microscopică prezentă în apa piscinelor”, a a dăugat Monica Pop.

Apa infectată mai poate provoca boli digestive, manifestate adesea prin diaree, care apare mai frecvent la copii, după ingestia de apă contaminată, în care există diverși germeni, cum ar fi Giardia lamblia, enterovirusuri sau bacterii.

De asemenea, dezinfectanții din apă pot provoca reacții alergice la nivelul pielii, cum ar fi dermatitele de contact, iritații la nivelul ochilor sau alte afecțiuni, precum uscarea, contractarea conjunctivei, dispariția secreției lacrimale și opacifierea corneii.

Potrivit managerului Spitalului de Oftalmologie, copiii, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imu­nitar deficitar sunt foarte expuși infecțiilor.

Medicul recomandă ca persoanele cu afecțiuni digestive, cutanate sau oculare să nu intre în piscină cât timp sunt bolnave. De asemenea, persoanele care sesizează cel mai mic semn sau simptom de boală după ce au mers la piscină, la ștrand sau dacă au stat lângă o persoană cu o suferință oculară vizibilă trebuie să solicite sfatul unui medic, pentru că toate aceste infecții pot fi diagnosticate ușor.

„Este recomandat ca scăldatul să fie făcut numai în spațiile special amenajate și care au autorizație sanitară valabilă. De asemenea, trebuie să fie respectate cu strictețe regulile de igienă personală. Mai mult, trebuie evitată înghițirea apei de piscină”, a precizat Monica Pop.

Cele mai frecvente afecțiuni contactate din apa de piscină sau din ștrand sunt dermatozele, de tipul pitiriazis. Acesta este o micoză a pielii produsă de o ciupercă și care se manifestă prin apariția unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate în special la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar și prin utilizarea aceluiași șezlong de către mai multe persoane, au precizat specialiștii.

Alte boli ce pot fi transmise la ștranduri și piscine sau zone neamenajate sunt râia și pediculoza, dacă sunt folosite în comun prosoape contaminate, dar și furunculul produs de stafilococii din apă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De unde vin în România cele mai multe produse contrafăcute?