Monitorul Justiției: De ce marca „Arsenie Boca” nu a fost și nu poate fi înregistrată vreodată
Redăm, mai jos, analiza semnată de managerul ROMPATENT DESIGN:
Mi-au atras atenția anul trecut câteva articole apărute în presă, în sensul că s-a înregistrat marca „ARSENIE BOCA” și că titularul acelei mărci a demarat diverse acțiuni în justiție prevalându-se de dreptul de marca, cerând în principal că Biserica Ortodoxă Română să nu mai comercializeze obiecte cu mențiunea „Părintele Arsenie Boca”.
Deși coordonez activitatea unei agențîi de proprietate industrială, recunosc că nu am dat prea mare atenție la acea vreme subiectului, fiind convins că marca „ARSENIE BOCA” nu poate fi înregistrată și că știrile apărute în presă sunt inexacte.
Acum câteva zile a apărut din nou în presă știrea că Tribunalul București a respins în fond acțiunea în anularea mărcii „ARSENIE BOCA” și că Biserica Ortodoxă n-ar mai putea comercializa produse cu mențiunea „Arsenie Boca”.
Știrile privind soluția instanțelor de judecată m-au făcut să documentez cazul și situația se prezintă astfel:
-La 06.12.2016 un cetățean maghiar pe nume Sandor Andor a reușit să obțînă înregistrarea mărcii Uniunii Europene „Arsenie” pentru clasele NIȘĂ 3, 5, 14, 29 și 30;
-La 15.03.2018 același titular a obținut înregistrarea mărcii Uniunii Europene „Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Pâinea Arsenie” pentru clasele NIȘă 30 și 35;
-La 21.08.2016 titularul Diana Talpoș, cetățean român, obține înregistrarea mărcii Uniunii Europene „Boca Părintele”, având protecție pentru materiale educative, obiecte de artă, colectarea de fonduri de binefacere, servicii de strângere de fonduri în scopuri politice.
După obținerea frauduloasă a drepturilor de proprietate asupra mărcilor, prin inducerea în eroare a Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), cei doi titulari au început o serie de acțiuni de valorificare a presupuselor lor drepturi exclusive prin interzicerea comercializării oricăror obiecte având chipul părintelui Arsenie Boca.