Monitorul Justiției | Din 17 ianuarie, avocații trebuie să se conformeze obligațiilor ce le revin în contextul prevenirii spălării banilor
Luni, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), condusă de Traian Briciu, a emis un comunicat prin care le explică colegilor avocați ce au de făcut, în contextul în care termenul de conformare se apropie cu pași repezi, iar avocații au obligația de a-și cunoaște clientela și de a raporta orice tranzacție ce depășește 10.000 de euro. Altfel, vor risca amenzi semnificative, de ordinul zecilor și chiar sutelor de mii de lei.
Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului a intrat în vigoare pe 21 iulie 2019 și transpune în legislația autohtonă mai multe directive ale Parlamentului și Consiliului European.
Aplicarea actului normativ schimbă semnificativ modul în care entitățile raportoare își îndeplinesc obligațiile de cunoaștere a clientelei, iar pentru avocați, notari publici și alte persoane care exercită profesii juridice liberale, situațiile în care au calitatea de entitate raportoare au fost semnificativ extinse.
În acest context, UNBR a emis, luni, un comunicat prin care amintește avocaților că au obligația de a se conforma obligațiilor ce le revin prin legea menționată în termen de 180 de zile de la intrarea acesteia în vigoare. Cum actul normativ a intrat în vigoare pe 21 iulie 2019, rezultă că obligația conformării obligațiilor se va aplica de vineri, 17 ianuarie 2020.
În cazul neconformării, amenzile vor porni de la 10.000 de lei și vor putea ajunge până la 150.000 de lei în cazul persoanelor fizice, în timp ce pentru persoanele juridice amenzile vor pleca de la cuantumurile pentru persoanele fizice, cu mențiunea că limitele maxime vor fi mai mari cu 10% din veniturile totale raportate la perioada fiscală încheiată.