Montarea aparatelor de aer condiționat și a antenelor pe fațadele clădirilor ar putea fi interzisă în București

Publicat: 12 05. 2013, 20:45
Actualizat: 21 10. 2014, 21:25

Bucureștenilor li s-ar putea interzice să monteze aparatele de aer condiționat și antenele prin satelit pe fațada clădirilor. Prevederea apare într-un proiect de regulament pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei. Potrivit aceluiași document, toate cablurile  pentru electricitate și comunicații trebuie îngropate.

Primăria vrea să rezolve și problema culorilor în care sunt zugrăvite clădirile. Proiect pus în dezbatere publică pe site-ul Primăriei București arată că fațadele vor putea fi vopsite în culori predominant deschise precum alb, galben, gri, bej. Însă cromatica folosită va trebui aprobată  de către arhitectul șef al Capitalei prin avizul tehnic sau  prin autorizația de construcție.

Regulamentul de intervenție cu privire la reabilitatea clădirilor prevede ca nuanțele puternice să fie folosite ca excepție și complementar pe suprafețe reduse,  pe elemente volumetrice distincte ale fațadei, dar tot cu acordul primăriei. De asemenea, proiectul prevede ca și culorile tâmplăriei să fie ca cele orginale sau vor fi alese în concordanță cu cromatica fațadelor.

Reabilitarea clădirilor aflate în degradare

Proiectul prevede că proprietarii de „clădiri aflate în degradare care pun în pericol sănătatea, viața, integritatea fizică și siguranța populației” sunt obligați ca din proprie inițiativă să treacă la realibilitarea clădirilor.

Există însă și excepții de la regulament. Astfel, clădirile  încadrate în clasa I de risc seismic, clădirile reabilitate termic  sau în curs de reabilitare la data intrării în vigoare a regulamentului, dar și clădirile în curs de clasare ca monumente istorice nu vor intra sub incidența noilor reguli.

Pentru anul 2013 primăria a identificat mai multe clădiri ale căror fronturi ar trebui refăcute. Acestea sunt situate  pe Bd. Lascăr Catargiu, Calea Victoriei, Bd.Carol- Pache Protopoescu, Bd. Ghe Magheru- Bd. N. Bălcescu, Bd. I.C.Brătianu, Bd Regina Elisabeta – Bd. M Kogălniceanu.

Edilii interzic ca în zonele istorice clădirile să fie reabilitate prin vitralii mari sau prin materiale improprii de tipul placajelor ceramice.

Zonele declarate protejate vor fi reabilitate conform cu specificul zonei, iar culorile folosite vor fi cele cele inițiale în cazul fațadelor- stabilite în proiectul inițial.
Proiectul prevede și sancțiuni pentru cei care nu respectă folosirea culorilor. Amenzile vor fi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.