Prima pagină » Știri » Monument în memoria lui Max, câinele erou al Armatei Române. Povestea care a schimbat procedurile MApN

Monument în memoria lui Max, câinele erou al Armatei Române. Povestea care a schimbat procedurile MApN

Monument în memoria lui Max, câinele erou al Armatei Române. Povestea care a schimbat procedurile MApN
Monument în memoria lui Max, câinele erou al Armatei Române. Povestea care a schimbat procedurile MApN

„Inițiativa se dorește să fie o recunoaștere a importanței câinilor de serviciu. (…) Max, câinele erou, era un ciobănesc german, născut la 4 iunie 2009 și decedat la 9 septembrie 2015 București, fiind câinele de luptă al Armatei Române (forțele terestre) care era una dintre principalele vedete ale defilărilor pe sub Arcul de Triumf”, se arată în proiect, potrivit Mediafax.

Câinele a luptat în Afganistan, riscându-și viața, pentru a o salva pe cea a soldaților români. Era singurul câine al Armatei Române antrenat să detecteze explozibili în teatrele de operațiuni.

Max a fost a fost primul câine din România înmormântat cu onoruri militare.

Monumentul dedicat câinilor de serviciu ar putea fi amplasat în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), zona Expoflora.

Proiectul va fi discutat în ședința de miercuri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Max, câinele erou al Armatei Române, a murit la vârsta de șase ani

In 2015, la numai șase ani, Max, câinele erou al Armatei Române, a pierdut lupta cu boala. Câinele s-a stins „demn, brav și încrezător în oameni până la sfârșit”, după cum spune cea care i-a fost alături în ultimele zile de viață.

 Max a fost diagnosticat cu dirofilarioză și a necesitat un tratament scump. El ar fi urmat să fie eutanasiat, din nepăsarea oamenilor. Povestea lui a ajuns însă în atenția iubitorilor de animale și Sorina Hanea, o binecunoscută militantă pentru drepturile necuvântătoarelor, și-a luat angajamentul de a-l îngriji pe Max.

Datorită lui Max, M.Ap.N a schimbat procedurile privind casarea câinilor de serviciu. Potrivit noilor dispoziții, instructorul lor sau orice altă persoană privată poate să revendice câinii de serviciu, după „pensionare”.

Max s-a luptat mult timp cu boala, dar în ultimele luni starea lui s-a agravat și nu a mai putut să facă față.  „Pentru prima dată, simt grozăvia despărțirii definitive de dragul nostru Max, care, încet și discret își ia rămas bun de la noi! Tocmai pentru că este atât de lucid și încrezător în noi, a încercat și încă încearcă să nu ne părăsească, brusc, dar curând! Se pare că nici transfuzia, nici ozonoterapia, nici fitoterapia administrată la greu peste schemele de tratament moderne, nu-l mai ajută…. Eu l-am pupat și rugat să nu ne părăsească….nu acum…..”, scria Sorina Hanea pe pagina de Facebook.

 

 

Autor