Prima pagină » Știri » Monumentul Holocaustului din Târgu Mureș a fost reabilitat, fără inscripția referitoare la „Guvernul fascist maghiar”

Monumentul Holocaustului din Târgu Mureș a fost reabilitat, fără inscripția referitoare la „Guvernul fascist maghiar”

Monumentul Holocaustului din Târgu Mureș a fost reabilitat, fără inscripția referitoare la
Monumentul Holocaustului din Târgu Mureș, al cărui soclu era degradat, a fost reabilitat de Primărie, renunțându-se la inscripția referitoare la "Guvernul fascist maghiar" care conducea Ardealul de Nord în 1944, pe noul piedestal, din marmură, scriind doar "Amintește-ți de Holocaust".

Monumentul Holocaustului din Târgu Mureș, al cărui soclu era degradat, a fost reabilitat de Primărie, renunțându-se la inscripția referitoare la „Guvernul fascist maghiar” care conducea Ardealul de Nord în 1944, pe noul piedestal, din marmură, scriind doar „Amintește-ți de Holocaust”.

Prefectul de Mureș, Corneliu Grosu, președintele Consiliului Județean, Ciprian Dobre, și primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, au participat, miercuri, alături de membri ai comunității evreiești și mai mulți tineri, la comemorarea Holocaustului, la monumentul dedicat celor aproape 6.000 de victime din oraș și zonele limitrofe deportate în lagăre de exterminare în 1944, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oficialitățile au ținut discursuri și au depus coroane de flori la Monumentul Holocaustului, al cărui soclu a fost reabilitat recent de Primărie, la cererea comunității evreiești din oraș și a unei femei din Israel.

Pe soclul monumentului poate fi citită inscripția „Amintește-ți de Holocaust”, în ebraică și engleză, aceeași ca în 2003, când a fost inaugurată statuia, renunțându-se însă la placa pe care se menționa că atrocitățile au fost comise de guvernul fascist maghiar care conducea Ardealul de Nord în 1944. Plăcuța respectivă a fost criticată atunci de consilierii locali UDMR, care susțineau că inscripția reflecta doar pe jumătate adevărul istoric și îi nemulțumea pe etnicii maghiari din oraș.

Întrebat de jurnaliști despre acest aspect, președintele Comunității Evreiești din Mureș, Vasile Dub, a spus că „e mai bine așa”.

Primarul Dorin Florea a declarat, la rândul său, că grupul statuar din bronz – înfățișând o femeie, un bărbat și doi copii, victime ale Holocaustului – a fost predat orașului în urmă cu 10 ani, de sculptorul Izsak Marton, iar Primăria a suportat cheltuielile de refacere a soclului, al căror cuantum nu l-a putut însă preciza.

„Este în patrimoniul nostru, ca orice statuie. A fost predată de domnul Izsak orașului, noi am așezat-o, am luat-o în patrimoniu și asta înseamnă că avem grijă de ea. Mă bucur când foarte mulți turiști vin și foarte mulți turiști ne dau telefon ulterior. Chiar ultima dată, mi-a dat telefon o doamnă din Israel și mi-a spus că soclul era afectat. I-am și transmis să stea liniștită, că chiar era pus în reabilitare. După 10 ani, ne-am gândit să arate bine și mă bucur că târgumureșenii respectă și acest moment din istoria orașului”, a spus Florea.

În 1944, aproximativ 7.700 de evrei au fost deportați din Târgu Mureș și zona limitrofă în lagăre de exterminare, iar dintre aceștia aproape 6.000 nu s-au mai întors. Dat fiind că după război o parte dintre evreii din Mureș au emigrat în Israel, în prezent, comunitatea evreiască numără mai puțin de 200 de persoane (88 în Târgu Mureș), incluzând supraviețuitori ai Holocaustului. Majoritatea au peste 65 de ani.

Autor
Autor

Citește și