Monumentul Unirii de la Alba Iulia, pentru care s-au alocat 10,2 milioane de lei, este finalizat și va inaugurat de 1 Decembrie. Construcția este din piatră, are forma a patru cruci și a două litere „U” întoarse, fiind ironizată că, din unele unghiuri, seamănă cu logo-ul Facebook.
Proiectul Monumentului Unității Naționale a fost realizat acum mai bine de 25 de ani, fiind declarat câștigător în anul 1993, din 29 de machete aparținând a 27 artiști plastici, și trebuia să marcheze 75 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri. Concursul a fost reluat în 2008, soluția lui Mihai Buculei fiind desemnată, din nou, câștigătoare.
Lucrările la Monumentul Unirii au început abia în vară, iar multe voci susțineau că nu mai este timpul fizic pentru a fi gata până la 1 Decembrie. Acesta a fost finalizat zilele trecute, după ce în toamnă s-a lucrat intens, vremea fiind prielnică.
Monumentul Unirii este situat în Parcul Unirii, are 20 de metri înălțime, este din piatră sub forma a patru cruci și a două litere „U” întoarse. Piatra a fost adusă din Bulgaria.
Cele patru cruci unite în partea superioară reprezintă simbolic cele patru provincii românești care s-au regăsit într-o singură țară de 1 Decembrie 1918. Însă, din unele unghiuri, construcția seamănă cu logo-ul Facebook, stârnind numeroase ironii pe rețelele sociale, o parte dintre internauți spunând că la ceremonia de inaugurare va fi prezent și fondatorul rețelei sociale Mark Zuckerberg. Mai mult decât atât, fotografia a fost modificată, iar părțile exterioare „vopsite” în albastru deschis.
Pentru realizarea Monumentului Marii Uniri a fost semnat un contract între Ministerul Culturii și sculptorul Buculei, în valoare de 10,2 milioane de lei, și care s-a angajat că îl termină în termen, adică înainte de 1 Decembrie.
Construcția este impunătoare, cât un bloc de 7-8 etaje și cântărește peste 1.500 de tone. Aceasta va fi sfințit în 1 Decembrie, la ora 12.00, iar la ora 15.00 va fi inaugurat, la ceremonie fiind așteptat și președintele Klaus Iohannis, potrivit autorităților locale.
Alături de acesta va fi inaugurat și Podul Unirii, care face legătura între monument și Catedrala Reîntregirii Neamului, în care au fost încoronați Regii Ferdinand și Maria. Podul este iluminat pe timp de noapte, construit din metal și lemn, cu margini de sticlă. Pe el se va traversa, astfel, cel mai important parc din oraș și a fost armat astfel încât să susțină sute de persoane.
De asemenea, a fost refăcut și parcul în care a fost construit podul. La câteva sute de metri de acesta se află Sala Unirii, simbol și templu al României Mari, în care delegații românilor transilvăneni au votat Marea Unire.