Moș Crăciun, un exemplu negativ pentru sănătate

Publicat: 16 02. 2012, 10:03
Actualizat: 29 02. 2012, 05:06

Moș Crăciun oferă un exemplunegativ în materie de sănătate, având burtă șideplasându-se mereu într-o sanie, deși ar trebui să țină regim șisă meargă pe jos sau cu bicicleta, potrivit unui studiu realizat deun cercetător australian, publicat, joi, în British MedicalJournal, informează AFP.

„Pe plan epidemiologic, există o corelație între țările care îlvenerează pe Moș Crăciun și cele în care rata obezității la copiieste ridicată”, a declarat Nathan Grills, un specialist australianîn domeniul sănătății publice. El consideră însă că este „prematur”să se stabilească un raport de cauzalitate, chiar dacă imaginea luiMoș Crăciun promovează mesajul, în opinia sa, potrivit căruia”obezitatea este sinonimă cu buna dispoziție și cujovialitatea”.

Nathan Grill reamintește, în studiul său, tradiția din anumite țăriconform căreia oamenii lasă noaptea pe masă, multe prăjituri șibrandy pentru Moș Crăciun, acestea având un efect negativ asuprasiluetei Moșului dar și pentru „obezitatea parentală”. În opiniacercetătorului australian, oamenii ar trebui încurajați să împartămai degrabă cu renii lui Moș Crăciun, porțiile de morcovi și dețelină care sunt lăsate noaptea afară, pentru aceștia, în fațacasei.

În studiul său, cercetătorul australian a remarcat că, pe anumitecărți poștale, Moș Crăciun încă mai apare fumând pipă. „Putem ușorsă ne imaginăm raționamentul unui copil de 12 ani: «Moșul fumează,trebuie să aibă deja 99 de ani, dar încă nu murit din cauza unuicancer la plămâni»”.

Moș Crăciun ar putea fi acuzat și de anumite activitățipericuloase, mai ales că nu își pune niciodată centura desiguranță, nici nu poartă cască de protecție atunci cândcălătorește în jurul Pământului, în sania lui trasă de renizburători.

În această perioadă marcată de pandemia de gripă, riscul ca el săcontracteze sau să propage virusul H1N1 – prin intermediuldublurilor sale care mișună pe străzi și în centrele comerciale -este cât se poate de real. „Moș Crăciun este un potențial focar demaladii infecțioase”, a declarat Nathan Grills, care citează unstudiu care susține că, în medie, oamenii „strănută sau tușesc înprezența lui de până la 10 ori pe zi”.

Expertul australian s-a arătat contrariat de faptul că angajareaunui actor de figurație în rolul lui Moș Crăciun nu este însoțităde un control al stării lui de sănătate, mărturisind propria luiexperiență din acest domeniu. „Eram sărutat sau luat în brațe defiecare dată de copiii care aveau nasul înfundat și nimeni nu mi-adat vreodată ceva cu care să-mi șterg obrajii între doi clienți”,potrivit unuia dintre cei care au experimentat rolul de MoșCrăciun.

Același Nathan Grills propune o nouă imagine a lui Moș Crăciun,aceea a unui bărbat svelt, care face mult sport pentru a se antrenaîn vederea efortului dur care îl așteaptă pe 24 decembrie.

Mediafax