Orice posibilă confiscare a activelor ruseşti de către Statele Unite va distruge complet relaţiile bilaterale ale Moscovei cu Washingtonul, a declarat, sâmbătă, şeful Departamentului Nord-American al Ministerului rus de Externe, relatează o agenție de presă din Rusia.
Șeful Departamentului Nord-American de la Ministerul de Externe al Rusiei a mai spus că Rusia a avertizat SUA că legăturile diplomatice vor fi grav deteriorate și chiar ar putea fi rupte dacă Rusia este declarată un stat sponsor al terorismului.
Relațiile Rusiei cu Occidentul s-au deteriorat brusc de când Moscova a trimis zeci de mii de militari în Ucraina pe 24 februarie, numind-o „operațiune militară specială”.
Occidentul a răspuns cu sancțiuni economice, financiare și diplomatice fără precedent, inclusiv înghețarea a aproximativ jumătate din rezervele de aur și de schimb valutar ale Rusiei, care erau aproape de 640 de miliarde de dolari înainte de 24 februarie.
„Avertizăm americanii asupra consecințelor dăunătoare ale unor astfel de acțiuni care vor afecta definitiv relațiile bilaterale, ceea ce nu este nici în interesul lor, nici în interesul nostru”, a declarat Alexander Darchiev, directorul Departamentului pentru America de Nord din Ministerul rus de Externe.
Statele Unite și aliații săi europeni au înghețat, de asemenea, 30 de miliarde de dolari din active deținute de persoane bogate cu legături cu președintele rus Vladimir Putin, inclusiv iahturi, elicoptere, proprietăți imobiliare și artă, potrivit administrației lui Joe Biden.
Departamentul de Justiție al SUA a căutat o autoritate mai largă de la Congres pentru a sechestra bunurile oligarhilor ruși ca mijloc de a face presiuni asupra Moscovei asupra acțiunilor sale în Ucraina, a declarat un procuror în iulie, conform Reuters.com.
Darchiev a mai spus că Rusia a avertizat Statele Unite ale Americii că legăturile diplomatice vor fi grav deteriorate și ar putea chiar fi rupte dacă Rusia este declarată un stat sponsor al terorismului.
Vorbind despre situația din Ucraina, Darchiev a spus că influența SUA asupra Kievului a crescut în măsura în care „americanii devin din ce în ce mai mult o parte directă în conflict”.
Moscova acuză Washingtonul că prelungește conflictul din Ucraina prin furnizarea Kievului de sisteme de arme avansate.
De asemenea, se spune că spionii americani aprobă și coordonează loviturile ucrainene cu rachete asupra forțelor ruse.