Moșii de toamnă 2022. Ce nu e bine să faci de Sâmbăta Morților
Moșii de toamnă (Sâmbăta Morților) este ziua în care credincioșii merg la biserică și dau de pomană pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. Îți vom prezenta care sunt cele mai întâlnite obiceiuri și tradiții, dar și e nu e bine să faci în această zi.
În acest an, Sâmbăta Morților pică la data de 5 noiembrie. Este o zi foarte importantă, căci este dedicată celor încetați din viață.
Conform tradiției, în prima sâmbătă din luna noiembrie, oamenii duc la biserică vin, colaci și colivă. Acestea, după ce au fost binecuvântate de preoți, se împart pentru sufletele adormiților. Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, și altele. Unii oamenii duc mâncare, băutură și chiar și îmbrăcăminte, pentru a fi oferite oamenilor care au nevoie de ele.
Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților
Se spune că de Sâmbăta Morților, sufletele celor ce au decedat coboară pe pământ, iar tot ce se dă de pomană are rolul de a le ierta din păcate. Cei care primesc ceva slujit la Biserică sau acasă, vor spune: Dumnezeu să-l ierte sau Bogdaproste, care înseamnă slăvit fie Domnul. Totodată, în această zi se merge la cimitir și se curăță mormintele, apoi se pun flori și lumânări aprinse la căpătâi (acestea au rolul de a încălzi sufletele adormiților. Tradiția spune că e bine să se aprindă cel puțin două lumânări.
O altă tradiție, pe care nu știm câți o mai respectă în zilele noastre, este aceea să te împaci cu toți oamenii. În plus, e bine să fim îmbrăcați curat, iar femeile să aibă ceva pe cap, astfel încât să fie acoperit.
În fiecare pachet trebuie adăugat și câte un colac, dar și un prosop. Odată cu pomelnicul, preotului i se va da și un prosop, tămâie și cărbuni. Nu trebuie uitate nici lumânările. E nevoie de una pentru fiecare vas împărțit și pentru fiecare colac sau prescură.
Peste an, românii de rit ortodox respectă cam 20 de zile de Moși. Cele mai importante sunt Moșii de primăvară, celebrați odată cu cei 40 de Mucenici, Moșii de vară, în sâmbăta din Ajunul Rusaliilor, Moșii de Toamna, între 26 octombrie și 8 noiembrie, și Moșii de iarna, înaintea Lăsatului de sec de carne pentru Postul Crăciunului.
Ce nu e bine să faci de Sâmbăta Morților
Se spune că de Sâmbăta Morților nu trebuie să se circule noaptea, căci sufletele celor decedață colindă neîncetat. Cel mai periculos este să mergi în noaptea din ajun şi de Moși, când sufletele se întorc la mormite şi aşteaptă să meargă la cer.
De asemenea, nu e bine să dai cu mătură, căci așa poți ridica praful în ochii răposaților. Nu e bine nici să speli sau să arunci gunoiul (ca să nu ajungă în mâncarea morților).
Totodată, nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Nu este bine să faci vizite în ziua Moşilor, decât dacă mergi să dai alimente de pomană. De asemenea, tradiția spune că nu trebuie să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.