Moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă a fost respinsă: 202 voturi „pentru” și 7 abțineri

Moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă a fost respinsă: 202 voturi „pentru și 7 abțineri
Publicat: 18/06/2019, 21:14

Camera Deputaților și Senatul au respins, marți, în plenul reunit, moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție pentru demiterea Guvernului Dăncilă. Au fost 202 voturi pentru și 7 abțineri, potrivit unor surse politice. Ca să fi trecut moțiunea erau necesare 233 de voturi.

La o numărătoare reluată au fost exprimate 200 voturi „pentru”, 7 „împotriva” și 3 abțineri.

Prin urmare, din numărul total de parlamentari care este 465, au fost prezenți 350. Au fost exprimate 210 voturi dintre care voturi pentru 200, voturi contra 7, abțineri 3.

Potrivit procedurii parlamentare, o moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moțiune de cenzură are nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor, în acest caz 233 de voturi, în contextul în care Parlamentul are un număr total de 465 de senatori și deputați.

Ludovic Orban declara, joia trecută, că opoziția are asigurate 215 voturi la moțiunea de cenzură.

În cadrul dezbaterilor moțiunii de cenzură premierul Viorica Dăncilă a declarat că opoziția nu își dorește cu adevărat să vină la guvernare, precizând că partidele care susțin moțiunea de cenzură sunt „Alianța Austerității”. Premierul a adăugat că opoziția nu are idei sau program de guvernare, ci doar „mistifică adevărul”.

De asemenea, șeful Executivului le-a recomandat partidelor din opoziție să pună moțiunea într-un plic și s-o trimită direct la președintele Klaus Iohannis la Cotroceni.

Ea a mai spus că că datoria publică a României nu a crescut, așa cum admite Opoziția. Premierul a afirmat că în realitate datoria publică a țării a scăzut de la 37.3% din PIB la 34.9% din PIB.

La rândul ei, Raluca Turcan, liderul deputaților a declarat, marți, că cel puțin doi miniștri ar trebui să fie în penintenciar, alături de Liviu Dragnea, după reprimarea protestului din 10 august 2018 și cozile care au fost la secțiile de vot în diaspora la europarlamentarele din 26 mai.

Președintele USR, Dan Barna, a spus că Guvernul Dăncilă este marcă înregistrată Liviu Dragnea, precizând că nu dorește Executivului soarta fostului lider PSD, ajuns în închisoare, dar că dorește să se facă dreptate.

În schimb, Florin Iordache a declarat că ar folosi un singur cuvânt și anume „ipocrizie” ca să descrie textul moțiunii de cenzură. Vicepreședintele Camerei Deputaților a adăugat că opoziția e ipocrită atunci când critică guvernul pentru ordonanțe de urgență, însă blochează Parlamentul, prin sesizări la CCR.

Totodată, Călin Popescu Tăriceanu a a declarat, la dezbaterea moțiunii de cenzură, că în cartea de muncă a lui Ludovic Orban probabil că scrie activist politic sau agitator politic, precizând că în fruntea PNL se află un șomer. Liderul ALDE a adăugat că Opoziția vorbește în moțiune despre „frânghie în casa spânzuratului”, fiind susținătorii unui șef de stat care inventează teme politice desprinse din filmul „Wag the Dog”, în care este inventat un război ca să ascundă o relație neprincipială cu președintele.

17:26 Liderul deputaților UDMR: Gheorghe Cucoș nu a îndepărtat ultrașii de la Valea Uzului

Liderul deputaților UDMR Attila Korodi a acuzat autoritățile române că nu s-au implicat în incidentele de la Valea Uzului, întrebându-se retoric de ce Gheorghe Cucoș, șeful statului major al Jandarmeriei, nu a intervenit pentru îndepărtarea „ultrașilor” violenți.

„În orice țară civilizată, elementele provocatoare, persoanele aflate în stare de ebrietate sunt extrase de forțele de ordine din mulțimea care dorește să participe de bună credință la un eveniment public. Acest lucru nu s-a întâmplat în Valea Uzului. Domnul (Gheorghe-Sebastian-n.red.) Cucoș, aflat în misiune la fața locului, nu a ordonat încă din momentul premergător incidentelor, dar nici în momentul forțării de către ultrașii provocatori ai cordonului de jandarmi, extragerea și îndepărtarea acestora. (…) De ce li s-a permis să se urce pe crucile ridicate? De ce li s-a dat voie să lovească membrii unității de jandarmi, să arunce cu pietre și noroi, să lovească membrii comunității noastre?”, a declarat Attila Korodi, la dezbaterea moțiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului.

Korodi a spus că Guvernul nu a gestionat corespunzător situația de la Valea Uzului și că s-a creat un conflict interetnic din această cauză.

„În ultimele două luni, Guvernul nu a gestionat corespunzător situația care s-a creat la Valea Uzului, situație pe care UDMR a semnalat-o de la început către Guvern. Datorită faptului că nu s-a luat nicio măsură hotărâtă din partea Executivului, s-a creat un conflict interetnic care ne aduce aminte de cele întâmplate la 1990 în Târgu Mureș. Guvernul a acționat prompt numai printr-o singură instituție, Inspectoratul de Stat în Construcții, dar apoi nu a mai aplicat litera legii ca la alte cazuri. Prefecturile, unele ministere nu s-au grăbit iar în unele cazuri au frânat procedurile aferente situațiilor create. Cea mai importantă instituție a Guvernului care avea obligația de a interveni, Ministerul Apărării, a făcut publice informațiile care au clarificat tezele false pe baza cărora s-au amplasat cele 52 de cruci de beton până acum șase zile, în cadrul audierilor din Camera Deputaților”, a mai afirmat liderul deputaților UDMR.

Acesta a transmis că dacă Ministerul Apărării ar fi intervenit mai devreme, nu ar fi avut loc evenimentele care „au creat conflicte interetnice”.

„Este de neînțeles din ce motiv Ministerul Apărării, doar nu demult, s-a repus la dialog și a început să pună în practică cele definite prin lege și în acorduri bilaterale. A stabilit pentru săptămâna viitoare o ședință comună cu autoritățile din Ungaria. Dacă acest fapt s-ar fi întâmplat acum mai bine de o lună de zile, sunt sigur că evenimentele care au creat tensiuni interetnice, cum ar fi provocările din partea ultrașilor din 6 iunie, nu ar fi avut loc”, a conchis Attila Korodi.

În data de 6 iunie, de Ziua Eroilor, câteva sute de persoane au forțat intrarea în cimitirul internațional din Valea Uzului, după ce administrația locală a interzis accesul. Alte câteva sute de oameni, etnici maghiari, au format un lanț uman în fața cimitirului.

17:20 Dăncilă, către partidele de opoziție: Ați devenit mult prea devreme aroganți. Vă va duce la pierzanie

Viorica Dăncilă le-a transmis, marți, parlamentarilor din opoziție, că au devenit mult prea devreme aroganți și că acest lucru o să îi ducă la pierzanie. Premierul i-a întrebat pe liberali cum vor să guverneze dacă nu au un program stabilit.

„Ați devenit mult prea devreme aroganți, iar această aroganță vă va duce la pierzanie la fel cum s-a întâmplat și altădată. Ne vom vedea la următoarele alegeri generale și vom vedea dacă veți vorbiîn același mod.Nu este o amenințare, este încrederea pe care o putem genera din partea oamenilor, pe care oamenii ne-o vor da pentru ceea ce facem, nu pentru jignirile pe care dumneavoastră le aduceți în prim-plan pentru ca nu aveți altceva. Nu aveți un program de guvermare, a zis chiar domnul Cîțu. Dacă nu aveți un plan de guvernare cum vreți să guvernați această țară?”, a declarat Viorica Dăncilă, în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului.

Premierul a adăugat că Opoziția va rămâne în istorie pentru ura adusă în societatea românească.

„Sunt sigură că PSD rămâne în istorie pentru deciziile bune pe care le-a luat pentru români. Nu a luat nicio decizie împotriva românilor. Alții au făcut-o și românii nu uită. Dumneavoastră veți rămâne în istorie pentru ura pe care ați adus-o în societatea românească. Acest lucru va fi taxat de către români”, a mai spus Dăncilă.

În încheiere, șeful Executivului a precizat că nu a avut niciodată plângeri penale.

„Nu am avut niciodată probleme penale, nu am probleme penale și nu judceați oamenii”, a conchis Viorica Dăncilă.

17:15 Lider PSD: Indiferent cât și-ar dori puterea, „URSS-PLUS” vor dovedi capacitate zero de guvernare

Șerban Nicolae a afirmat ironic că oricât și-ar dori puterea „URSS-PLUS” și alte partide din opoziție, toți ar dovedi că au capacitate zero de guvernare. Senatorul PSD a avut comentarii și la adresa lui Gigel Știrbu, spunând că liberalul i-a primit cadou în punga de pufuleți.

„Abia aștept următoarea moțiune de cenzură. Vreau să văd pe cine o să pună PNL să se facă de râs. Data trecută l-ați avut pe unul care citea săracul până și pauzele dintre litere. E primul om care a reușit să citească pauzele dintre litere, provenit de la școala ajutătoare probabil și pe colegul meu, reprezentantul celui mai principal partid și singurul conloc… și aici s-a oprit. N-am zis nimic de ochelarii ăia primiți cadou în punga de pufuleți”, a declarat Șerban Nicolae, la dezbaterea moțiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului.

De asemenea, senatorul PSD a avut un comentariu ironic și la adresa Alianța 2020 USR-PLUS, numind-o „Alianța URSS-PLUS”.

„Indiferent cât și-ar dori unii puterea, URSS-PLUS și alții să-și dovedească iar capacitatea zero de guvernare”, a spus social-democratul

La momentul citirii moțiunii de cenzură, miercurea trecută, în plenul reunit al Parlamentului de către deputatul PNL Gigel Știrbu, liberalul purta ochelari cu rame galbene.

16:40Tăriceanu, despre Iohannis: Inventează teme politice desprinse din filmul Wag the Dog

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că Opoziția vorbește în moțiune despre „frânghie în casa spânzuratului”, fiind susținătorii unui șef de stat care inventează teme politice desprinse din filmul „Wag the Dog”, în care este inventat un război ca să ascundă o relație neprincipială cu președintele.

„Vă imaginați că vi se cuvine și conducerea Comisiei Europene și NATO și ce vreți dumneavoastră. Din păcate pentru dumneavoastră nu ați câștigat decât o mică bătălie politică care după cum se vede nu prea vă aduce niciun câștig la care ați visat și de aceea vă deprimă. Vorbiți de amenințări tocmai dumneavoastră care credeți că înjurăturile și memeurile de pe rețelele de socializare țin loc de programe politice sau de platforme electorale. Ați ridicat insulta la rang de virtute. Am impresia că vorbiți de frânghie în casa spânzuratului pentru că sunteți susținătorii al unui președinte care a împărțit România între alegătorii lui și penali, între pesediști și restul lumii. Al unui președinte care lipsește cu săptămânile de la slujbă, iar când revine sporadic inventează teme politice parcă sunt desprinse din celebrul film „Wag the dog”, în care știți că președintele inventează un război ca să își ascundă o relație neprincipială. Nu suntem chiar în această situație, stăm mult mai bine. Președintele nostru e mult mai pașnic. Inventează numai mișcări de stradă și referendumuri doar pentru a-și acoperi inactivitatea și lipsa de viziune”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la dezbaterea moțiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului.

Liderul ALDE a afirmat că textul moțiunii de cenzură „i-a pus capac” și că politicienii ori nu mai au imaginație, ori au prea multă.

„În calitate de parlamentar am trecut prin nenumărate moțiuni de cenzură. La unele din ele am fost în sală, la altele am fost în banca ministerială, iar timp de patru ani cât am fost prim-ministru am fost confruntat cu nenumărate moțiuni de cenzură, din păcate pentru care care le-au înregistrat nu a fost niciuna de succes. M-am obișnuit să dau piept cu tot felul de acuzații la adresa mea sau a guvernului pe care îl conduceam sau din care făceam parte. Am trecut peste aceste acuzații, unele dintre ele de-a dreptul hilare, pentru că am înțeles că acesta este jocul democratic, este dreptul opoziției de a depune moțiuni de cenzură. Este un moment adânc și larg mediatizat, stau rudele și vă urmăresc, prietenii, unii din activiștii de partid. E un spectacol fără doar și poate. Totuși cred că textul prezentei moțiuni de cenzură cu toată experiența pe care o am mi-a pus capac. O fi semn că politicienii nu mai au imaginație sau poate au prea multă. Fără îndoială, vă asigur că nu cred că guvenarea PSD-ALDE este una perfectă. E departe de a fi perfectă. Am făcut și lucruri bune, unele foarte bune, am făcut și greșeli”, a explicat Tăriceanu.

El le-a transmis parlamentarilor din opoziție că vorbesc despre amenințări, șantaj, violențe și teroare, însă și ei au apelat la astfel de demersuri.

„Dar citez din moțiune: -În doi ani și jumătate PSD-ALDE a distrus rolul instituțiilor fundamentale- sau -nu știți să guvernați decât prin amenințări, șantaj, violențe și teroare-. Haideți să fim serioși, mi se pare cam prea mult. Am știut că moțiunea aceasta nu este serioasă, am văzut că a fost citită de finul meu, dar nu mă așteptam să mergeți pâmă acolo. Dumneavoastră, inițiatorii acestei moțiuni, vorbiși de dezbinare, amenințări, șantaj și de teroare? Dumneavoastră care sunteți reprezentanții unor partide incapabile în ultimii ani să câștige alegerile pentru a accede la putere, dar vreți să o faceți prin lupte prin jandarmii, prin instaurarea de teroare, prin blocarea arterelor de circulație. Vă spun lucruri care știu că vă dor. Dumneavoastră care promiteți lichidări de proprietăți și arestări de oameni prin ordonanțe de urgență? Dumneavoastră care credeți că drepturile omului sunt un lux? Aveți curajul să vorbiți aici în Parlament? Care contestați proprietatea privată și spuneți că familia ar trebui să dispară ca să trăim în grup. Dumneaviastră care vă burdușiți listele electorale, și conducerea partidelor politice cu odraslele foștilor securiști? Dumneavoastră care atunci când în urma unui vot fraudat reușiți să obțineți un scor bun și vă comportați ca și cum ați fi câștigat toate alegerile pe următorii doi ani și pe următorul ciclul electoral”, a mai spus Tăriceanu.

16:09 Barna: Acesta e un Guvern marcă înregistrată Dragnea. Nu îi dorim soarta creatorului, dar vrem dreptate

Președintele USR, Dan Barna, a declarat, marți, la dezbaterea pe moțiunea de cenzură, că Guvernul Dăncilă este marcă înregistrată Liviu Dragnea, precizând că nu dorește Executivului soarta fostului lider PSD, ajuns în închisoare, dar că dorește să se facă dreptate.

„USR spune de un an de zile ca acest guvern trebuie să plece. De fapt, acest guvern nu trebuia să ajungă vreodată să guverneze România. Guvernul Dăncilă a fost o greșeală de la început și este o catastrofă în prezent. Guvernul Dăncilă este creația unui om care s-a crezut întotdeauna mai presus de lege și astăzi știm cu toții unde este. Pentru că nimeni nu este și nu va fi în România mai presus de lege”, a spus Dan Barna, în plenul Parlamentului.

Liderul USR a arătat că o coincidență nefericită face ca acest guvern să se fi suprapus peste momente prea importante din istoria noastră actuală, respectiv președinția UE și alegerile pentru Parlamentul European.

„Așa am avut „șansa” să ne facem de râs nu doar la noi în țară, ci în întreaga Europă. Dar mai mult de atât, și ceea ce contează cu adevărat, așa cum am văzut la alegerile din mai, acest guvern nu mai are susținerea alegătorilor. Românii nu mai vor să fie rușinea Europei, cu cozi de kilometri la secțiile de vot și guvernanți care îi sfidează în față. Doar un sfert dintre alegători au mai votat la aceste ultime alegeri pentru coaliția PSD – ALDE. Asta e tot ce au mai putut să strângă PSD și ALDE după 2 ani și jumătate de guvernare, pe care au început-o de la peste 50% susținere electorală. Este un mesaj cât se poate de clar pe milioane de români care au mers la vot pe 26 mai l-au transmis: Acest Guvern trebuie să plece!”, a mai spus Dan Barna.

Dan Barna a precizat că social democrații și cei din ALDE au ignorat voința oamenilor din stradă timp de doi ani și jumătate. „Mai întâi ați ignorat protestele. Apoi ați încercat să le spargeți prin forță, de am ajuns în toate jurnalele lumii cu știri despre violențele comise de jandarmi la comanda acestui Guvern; I-ați jignit în fel și chip pe românii din Diaspora, apoi ați încercat să le blocați votul. Sute de mii de români au stat ore întregi în picioare la cozile interminabile de la secțiile de vot și mulți dintre ei tot nu au reușit să voteze. Domnilor colegi, le datorați măcar scuze acestor oameni! Românii nu mai vor un guvern girat de penali. Iar acesta este un Guvern marcă înregistrată Liviu Dragnea – nu îi dorim soarta creatorului, dar ne dorim dreptate pentru toți cei care au fost abuzați, într-un fel sau altul, de acest Guvern, de la instaurarea lui”, a mai spus liderul USR.

Președintele USR și-a încheiat discursul spunând că dacă social democrații vor refuza încă o dată să asculte ce spune majoritatea românilor, viitorul lor politic va arăta foarte sumbru. „Deja ALDE nu a reușit să mai intre în Parlamentul european și a dispărut ca actor politic de la Bruxelles. Dacă vă încăpățânați să salvați acest guvern, în 2020 veți dispărea odată cu el”, a conchis Barna.

15:46 Turcan: Cel puțin doi miniștri ar trebui să fie lângă Dragnea, după reprimarea protestului din 10 august și cozile la votul din diaspora

Liderul deputaților PNL Raluca Turcan a declarat, marți, că cel puțin doi miniștri ar trebui să fie în penintenciar, alături de Liviu Dragnea, după reprimarea protestului din 10 august 2018 și cozile care au fost la secțiile de vot în diaspora la europarlamentarele din 26 mai.

15:40 Florin Iordache: Dacă aș folosi un singur cuvânt pentru textul moțiunii acela este ipocrizie

Florin Iordache a declarat că ar folosi un singur cuvânt și anume „ipocrizie” ca să descrie textul moțiunii de cenzură. Vicepreședintele Camerei Deputaților a adăugat că opoziția e ipocrită atunci când critică guvernul pentru ordonanțe de urgență, însă blochează Parlamentul, prin sesizări la CCR.

„Dacă mi s-ar cere sa descriu într-un singur cuvânt textul moțiunii cred că termenul pe care l-aș folosi estre cel al ipocriziei. Cât de multă ipocrizie poate fi în a certa un guvern că emite prea multe ordonanțe de urgență, în condițiile în care președintele României a făcut tot posibilul să blocheze parlamentul. Dacă blocați Parlamentul prin sesizări la CCR nu mai fiți ipocriți să ne acuzați pe noi că guvernăm prin ordonanțe de urgență”, a afirmat Florin Iordache, în cadrul dezbaterii moțiune de cenzură în plenul reunit al Legislativului.

Deputatul PSD a adus în discuție și criticile opoziției la adresa Secției pentru Investigarea a Infracțiunilor în Justiție, a cărei înființare a fost susținută de magistrați și avizată favorabil de CSM.

„Vă faceți că nu vedeți sau că nu știți că magistrații, cei pe care îi apărați, că ei susțin această Secție Specială pentru anchetarea magistraților. De ce secția era bună când funcționa la DNA, dar nu mai e bună acum când funcționează în afara DNA. V-ați făcut un obicei în a călca în picioare regulile statului de drept. Invocați statul de drept doar când vorbiți de procurori, dar puțin vă pasă când procurorii fac abuzuri. Vă feriți să condamnați oficial protocoalele secrete. Funcționați pe principiul «cine nu sare, nu ia condamnare», așa cum striga un lider al opoziției”, a completat Iordache.

Parlamentarii dezbat, la ora transmiterii acestei știri, moțiunea de cenzură la adresa guvernului Dăncilă. La finalul dezbaterii moțiunea va fi votată. Pentru ca aceasta să treacă sunt necesare 233 de voturi din totalul de 465 de aleși.

15:30 Premierul:Avem partide, semnatare ale moțiunii, care nu vor participa la formarea unui guvern. E grav

Viorica Dăncilă a declarat, marți, că e grav că unele partide, semnatare ale moțiunii de cenzură, au anunțat că, dacă aceasta va trece, nu vor să facă parte din formarea unui nou guvern. Premierul îndeamnă parlamentarii să nu voteze moțiunea și să refuze „intrarea României în haos”.

„Aș vrea să fac apel la rațiune și la bun simț. Această moțiune nu vine cu argumente valide și nici nu oferă o soluție pentru problemele țării. Mai grav, avem partide, semnatare ale moțiunii, care au declarat deschis că, în cazul în care moțiunea trece, nu vor participa în viitoarea formulă de guvernare. Și atunci vin și întreb: care e soluția politică a acestei moțiuni și unde e responsabilitatea partidelor care o susțin? Țara are nevoie de stabilitate și de continuitate în lucrurile bune pe care le-am realizat până acum”, a declarat Viorica Dăncilă, în plen.

Premierul a făcut un apel ca parlamentarii să nu voteze moțiunea de cenzură pentru demiterea Cabientului său, pentru ca țara „să nu intre în haos”.

„Am încrederea că și majoritatea parlamentară pe care se bazează actuala guvernare, dar și parlamentarii responsabili din Opoziție, sunt conștienți de acest lucru. Îi îndemn, deci, pe aceștia să nu voteze moțiunea și să refuze intrarea României în haos”, a conchis Dăncilă.

15:20Dăncilă, către opoziție: Vă recomand să puneți moțiunea într-un plic și s-o trimiteți la Cotroceni

Viorica Dăncilă le-a recomandat partidelor din opoziție să pună moțiunea într-un plic și s-o trimită direct la președintele Klaus Iohannis la Cotroceni. Afirmația premierului vine în contextul în care vorbea despre creșterea alocațiilor pentru copii din cauza blocării bugetului de stat.

„Cea mai mare minciună pe care am putut să o citesc în această moțiune este că Guvernul ar fi întârziat majorarea alocațiilor de stat pentru copii. Eu vă recomand să puneți moțiunea într-un plic și să i-o trimiteți domnului președinte, direct la Cotroceni. Pentru că întârzierea majorării alocațiilor a venit din blocarea bugetului de stat. Noi prevăzusem cadrul legal pentru plata alocațiilor majorate de la 1 martie, dar din cauza blocării bugetului, prin sesizarea la Curtea Constituțională, majorarea a trebuit amânată cu o lună de zile. Asta e realitatea simplă, iar oricât vă faceți că nu o vedeți, oamenii o văd și o înțeleg”, a afirmat Viorica Dăncilă, la dezbaterea moțiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului.

Șeful Executivului a adăugat că o altă minciună pe care o promovează opoziția este cea legată de creșterea pensiilor.

„Oaltă minciună pe care o răspândiți și pe care am văzut-o și în textul moțiunii, este că Guvernul nu ar fi respectat termenul legal de a mări pensiile de la 1 ianuarie 2019. Vă rog să încetați cu această mare ipocrizie. Începând din 2017, pensiile s-au mărit în avans față de termenul legal. Înțeleg că vă e greu să pricepeți. E normal, dumneavoastră sunteți cei care ați tăiat veniturile românilor, așadar, nu puteți să înțelegeți creșterile. Dar vă reamintesc eu. Am majorat pensiile în ianuarie 2017, cum prevedea legea. Dar în același an, în iulie 2017 le-am majorat a doua oară, în avans față de 1 ianuarie 2018. La fel, anul trecut, la 1 iulie am majorat în avans față de 1 ianuarie 2019. Iar majorarea care urmează de la 1 septembrie în acest an nu e o întârziere față de ianuarie 2019, ci o creștere în avans față de ianuarie 2020″, a declarat premierul.

De asemenea, Viorica Dăncilă a precizat că opoziția admite că e mai bine în actuala guvernare.

„Dincolo însă de aceste mistificări, metafore și sloganuri pe care le folosiți în lipsă de soluții, proiecte și programe, lăsați să se vadă un adevăr de necontestat: admiteți faptul că noi am crescut pensii, salarii și alocații. Atacurile nu sunt că nu ar fi crescut, ci că nu ar fi crescut suficient sau că nu ar fi crescut la timp. Dar până și dumneavoastră admiteți că veniturile românilor au crescut. Vă recomand să vă detașați puțin de jocuri politice și de partizanate. Faceți comparație între moțiunile depuse împotriva guvernului nostru, în care se vorbește despre majorări de venituri și moțiunile depuse împotriva guvernului PNL în care se vorbea de tăieri și de strâns cureaua”, a explicat Dăncilă.

Premierul a mai spus că aceasta este diferența esențială între partidele de la putere și cele din opoziție și anume faptul că „noi creștem venituri, dumneavoastră le tăiați. Noi reducem și eliminăm taxe, dumneavoastră le creșteți și puneți taxe noi. Noi creăm locuri de muncă și reducem șomajul, dumneavoastră desființați locuri de muncă și implicit creșteți șomajul. Noi construim, dumneavoastră demolați”.

15:11 Dăncilă: Voi respecta minoritatea maghiară indiferent de votul parlamentarilor UDMR de astăzi

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marți că Ministerul Apărării Naționale a propus omologilor din Ungaria organizarea unei întâlniri de lucrur în perioada 24-28 iunie privind incidentele de la Valea Uzului.

„Din start, resping orice formă de manifestare extremistă, orice acțiune radicală, orice act de violență pe criterii etnice. Abordarea politică a unui astfel de subiect nu face decât să alimenteze conflictul, să genereze disensiuni și să instige la ură. O resping cu fermitate!”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a declarat că a căutat soluții și a arătat convingerea că prin dialog și cooperare vor fi găsite cele mai bune soluții, astfel încât situația să revină la normal.

„În această perioadă am căutat soluții care să asigure tuturor cetățenilor dreptul sfânt de a-și cinsti eroii. Avem în vedere adoptarea unei soluții prin care Ministerul Apărării Naționale să preia administrarea Cimitirului Valea Uzului și să oferim acestei necropole de război statutul de cimitir internațional, având în vedere că aici sunt înhumați militari de mai multe naționalități. Este o decizie pe care o vom lua în urma dialogului. Ministerul Apărării Naționale a propus omologilor din Ungaria organizarea unei întâlniri de lucru în perioada 24-28 iunie. Am convingerea că prin dialog și cooperare vom găsi cele mai bune soluții, acceptate de toate părțile implicate, astfel încât situația să revină la normal, iar pe viitor să nu mai existe astfel de tensiuni.”, a mai declarat premierul.

Viorica Dăncilă a adăugat că va respecta minoritatea maghiară „indiferet de votul parlamentarilor UDMR de astăzi”.

„În ceea ce privește insinuarea că acele evenimente ar fi fost puse în scenă de instituții controlate de guvern, o resping categoric. În ce mă privește, voi respecta minoritatea maghiară indiferent de votul parlamentarilor UDMR de astăzi. Îi respect pe reprezentanții tuturor minorităților, pentru că sunt cetățeni români, iar eu sunt prim-ministrul tuturor românilor. Însă, nu voi tolera și, cu atât mai puțin, nu voi participa la punerea în scenă a unor provocări interetnice în România. Iar prin asta, cred că mi-am definit foarte clar poziția.”, a conchis Viorica Dăncilă.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat săptămâna trecută că va vota și va aduce o contribuție la textul moțiunii de cenzură privind situația creată în Valea Uzului și legalitatea intervențiilor Primăriei Dărmănești.

15:08 Dăncilă: Chiar vă doriți să veniți la guvernare? Eu știu că nu. Sunteți Alianța Austerității

Viorica Dăncilă a declarat că opoziția nu își dorește cu adevărat să vină la guvernare, precizând că partidele care susțin moțiunea de cenzură sunt „Alianța Austerității”. Premierul a adăugat că opoziția nu are idei sau program de guvernare, ci doar „mistifică adevărul”.

„Este a treia oară când vin în Parlament, în calitate de prim-ministru, cu ocazia unei moțiuni de cenzură, și observ aceeași abordare a Opoziției: mistificarea adevărului, lipsa unei soluții viabile pentru români și România, supremația jignirilor în fața politicii bunului simț. Am parcurs textul acestei moțiuni de cenzură în speranța că voi regăsi măcar o idee constructivă care să aducă o îmbunătățire a actului guvernamental, în folosul societății. Nu am găsit. De fapt, întregul text al acestei moțiuni de cenzură arată un singur lucru: incapacitatea Opoziției de a livra un proiect serios pentru binele acestei țări. Este evident că nu reprezentați o alternativă la guvernare”, a afirmat Viorica Dăncilă, în cadrul dezbaterii moțiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului.

Șeful Executivului a adăugat că nu a văzut din partea opoziției decât idei de tăiere a subvențiilor agricultorilor, taxareea IT-iștilor sau eliminara voucherelor de vacanță.

„Vă întreb cu toată sinceritatea. Chiar vă doriți să veniți la guvernare? Chiar vă doriți să schimbați acest guvern până la viitoarele alegeri? Eu știu că nu. Nu am văzut din partea dumneavoastră nicio propunere de program de guvernare, nicio măsură benefică pentru români, nicio idee concretă despre funcționarea economiei în interesul cetățenilor. Am văzut însă declarațiile publice ale liderilor dumneavoastră. Am văzut multe metafore și sloganuri. Am văzut că vreți să tăiați subvențiile agricultorilor, considerați salariul minim nociv, vreți să taxați profesioniștii din IT, vreți să dați oameni afară, să eliminați voucherele de vacanță, să reduceți și să tăiați.Așadar, ce le propuneți românilor?”, a completat Dăncilă.

Premierul s-a întrebat ce vor câștiga românii dacă opoziția vine la guvernare, doar sloganuri sau metafore forțate.

„Ce vor câștiga dintr-o eventuală venire a dumneavoastră la guvernare? Sloganuri? Metafore forțate? Austeritate? Pentru că dacă este așa, trebuie să vă asumați public și să le spuneți românilor să se pregătească. Să le spuneți că sunteți Alianța Austerității. Dacă ați fi știut cum vreți să guvernați România, alături de moțiunea împotriva guvernului nostru, ați fi făcut public și programul dumneavoastră de guvernare. Este a treia oară când veniți în fața Parlamentului fără vreo viziune. A treia oară când propuneți dărâmarea unui Guvern fără a veni cu ceva în loc. Amatorismul abordării dumneavoastră nu mă surprinde, însă am încredere că românii știu să facă diferența între demagogia electorală și guvernarea responsabilă”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Plenul reunit al Parlamentului dezbate moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă, inițiată de Opoziție. Din 465 de parlamentari, sunt prezenți 303 parlamentari. Pentru ca moțiunea să fie adoptată sunt necesare 233 de voturi din totalul de 465 de parlamentari pe care îi are Legislativul.

14:33 Au început dezbaterile privind moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție

Potrivit procedurii parlamentare, o moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii.

Pentru a fi adoptată, o moțiune de cenzură are nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor, în acest caz 233 de voturi, în contextul în care Parlamentul are un număr total de 465 de senatori și deputați.

PNL, USR, PMP, Pro România și UDMR au anunțat că vor susține demersul. Președintele PNL Ludovic Orban a afirmat, joi, că până la acel moment doar 215 parlamentari au anunțat că vor susține moțiunea de cenzură.

Moțiunea de cenzură la adresa Cabinetului Dăncilă a fost depusă și citită miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Textul moțiunii de cenzură face referire la eșecul organizării alegerilor, situația din Valea Uzului, dar și încercările repetate de emitere a ordonanțelor de urgență pe justiție.

„Duminică, 26 mai 2019, românii au votat într-un mod covârșitor cea mai legitimă moțiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări din ultimii 30 de ani! În 26 mai, românii au spus un DA categoric pentru o Românie normală și un NU categoric discursului și acțiunilor anti-europene și anti-justiție ale PSD! Sancțiunea împotriva PSD și împotriva Guvernului vine direct de la cetățeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă țara spre bine și care are o singură prioritate fățișă – atacurile permanente la adresa justiției.

În doi ani și jumătate, PSD și ALDE au dezbinat o țară întreagă, au distrus rolul instituțiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis șansa de a moderniza țara și au atentat constant la bazele democrației românești și ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reușit să ne unească pe toți, pe cei de acasă și din străinătate, ca să ne salvăm țara din mâinile PSD și am reușit!”, se arată în textul moțiunii.

Moțiunea PNL, sub numele „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot!”, are un mesaj adresat direct premierului.

„Doamnă prim-ministru, Rolul dumneavoastră s-a încheiat! Nu mai aveți niciun motiv și niciun rost să mai rămâneți prim-ministru. Puteți pleca liniștită acasă, pentru că cetățenii români v-au luat un bilet doar dus. Plecați, dar nu înainte să răspundeți politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleșcanu și Carmen Dan, l-ați condus împotriva a milioane de români din diaspora. Acțiunile dumneavoastră din ziua votului nu trebuie să atragă doar răspunderea politică, adică demiterea din funcția de prim-ministru, ci și răspunderea legală! V-am avertizat de mai multe ori că, indiferent cine vă presează și vă împinge la acțiuni ilegale și anti-naționale, cea care va răspunde legal sunteți dumneavoastră”, arată partidele de opoziție în textul moțiunii de cenzură.

Liderii Opoziției sunt de părere că Executivul Dăncilă trebuie demis pentru că în jurul lui sunt baroni locali care își doresc în continuare ordonanțe favorabile pe justiție.

14:30 Tăriceanu: Moțiunea va cădea cu succes. Orban le-a propus parlamentarilor ALDE posturi de miniștri

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marți, că moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului nu va trece în Parlament. El a afirmat că liderul PNL, Ludovic Orban, le-a propus parlamentarilor ALDE posturi de miniștri dacă va trece moțiunea de cenzură, însă aceștia au refuzat.

„Împreună cu colegii din ALDE și cu cei care formează coaliția din PSD am dat asigurări că această moțiune nu trece. Este un exercițiu democratic al opoziției. Au creat o așteptare care mi se pare că s-a ridicat la cote mult prea mare față de realitatea politică. Moțiunea va cădea cu succes”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat dacă parlamentarii din ALDE vor pleca la PNL, Tăriceanu a răspuns: „Domnul Orban a încercat acum oferindu-le posturi de miniștri și nu au plecat. În toamnă bănuiesc că le dă la alții”.

Parlamentarii dezbat, la ora transmiterii acestei știri, moțiunea de cenzură depusă de opoziție pentru demiterea guvernului Dăncilă. La final parlamentarii vor vota moțiunea. Pentru ca aceasta să treacă sunt necesare 233 de voturi, din totalul celor 465 de parlamentari.

10:08 Viorica Dăncilă a declarat, marți, că nu are emoții cu privire la moțiunea de cenzură și că are încredere în colegii din PSD și ALDE. Premierul a afirmat că nu va discuta cu Călin Popescu Tăriceanu înainte de votul moțiunii de cenzură.

„Nu am nicio emoție, am încredere în colegii mei, am încredere în partenerii de alianță”, a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebat dacă va discuta cu parlamentarii din PSD sau cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, șeful Executivului a răspuns că nu mai este necesar.

„Nu cred că este nevoie. Sunt oameni încare am încredere. Oameni care dau dovadă de foarte multă responsabilitate și astăzi vom vedea rezultatul”, a răspuns Dăncilă.

Parlamentul dezbate și votează, marți, moțiunea de cenzură depusă de Opoziție la adresa Guvenrului Dăncilă. Pentru ca aceasta să treacă sunt necesare 233 de voturi, din totalul de 465 de parlamentari.

Știrea inițială. Potrivit procedurii parlamentare, o moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii.

Pentru a fi adoptată, o moțiune de cenzură are nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor, în acest caz 233 de voturi, în contextul în care Parlamentul are un număr total de 465 de senatori și deputați.

PNL, USR, PMP, Pro România și UDMR au anunțat că vor susține demersul. Președintele PNL Ludovic Orban a afirmat, joi, că până la acel moment doar 215 parlamentari au anunțat că vor susține moțiunea de cenzură.

În schimb, purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a declarat, luni, că nu are emoții și că PSD va asigura cvorumul de ședință, însă nu va vota moțiunea de cenzură în plen.

În ceea ce privește ALDE, parlamentarii partidului nu vor vota la moțiunea de cenzură, a anunțat liderul grupului senatorilor ALDE Daniel Zamfir. El a adăugat, miercuri, că urmează să fie stabilită o strategie la vot a parlamentarilor formațiunii.

De altfel, premierul Viorica Dăncilă a declarat, la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD de săptămâna trecută, că le-a transmis colegilor că cei care vor vota la moțiunea de cenzură riscă să fie excluși din partid de către organizațiile din care provin.

Moțiunea de cenzură la adresa Cabinetului Dăncilă a fost depusă și citită miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Textul moțiunii de cenzură face referire la eșecul organizării alegerilor, situația din Valea Uzului, dar și încercările repetate de emitere a ordonanțelor de urgență pe justiție.

„Duminică, 26 mai 2019, românii au votat într-un mod covârșitor cea mai legitimă moțiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări din ultimii 30 de ani! În 26 mai, românii au spus un DA categoric pentru o Românie normală și un NU categoric discursului și acțiunilor anti-europene și anti-justiție ale PSD! Sancțiunea împotriva PSD și împotriva Guvernului vine direct de la cetățeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă țara spre bine și care are o singură prioritate fățișă – atacurile permanente la adresa justiției.

În doi ani și jumătate, PSD și ALDE au dezbinat o țară întreagă, au distrus rolul instituțiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis șansa de a moderniza țara și au atentat constant la bazele democrației românești și ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reușit să ne unească pe toți, pe cei de acasă și din străinătate, ca să ne salvăm țara din mâinile PSD și am reușit!”, se arată în textul moțiunii.

Moțiunea PNL, sub numele „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot!”, are un mesaj adresat direct premierului.

„Doamnă prim-ministru, Rolul dumneavoastră s-a încheiat! Nu mai aveți niciun motiv și niciun rost să mai rămâneți prim-ministru. Puteți pleca liniștită acasă, pentru că cetățenii români v-au luat un bilet doar dus. Plecați, dar nu înainte să răspundeți politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleșcanu și Carmen Dan, l-ați condus împotriva a milioane de români din diaspora. Acțiunile dumneavoastră din ziua votului nu trebuie să atragă doar răspunderea politică, adică demiterea din funcția de prim-ministru, ci și răspunderea legală! V-am avertizat de mai multe ori că, indiferent cine vă presează și vă împinge la acțiuni ilegale și anti-naționale, cea care va răspunde legal sunteți dumneavoastră”, arată partidele de opoziție în textul moțiunii de cenzură.

Liderii Opoziției sunt de părere că Executivul Dăncilă trebuie demis pentru că în jurul lui sunt baroni locali care își doresc în continuare ordonanțe favorabile pe justiție.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Rețeta de orez cu varză, o combinație surprinzător de apetisantă. Poate fi răsfățată și cu...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”