Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care l-au condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, au finalizat zilele trecute motivarea soluției, potrivit unor surse judiciare. Odată redactată această motivare, poate începe apelul formulat de procurorii DNA.
Magistrații instanței supreme l-au condamnat, în luna iunie, pe Liviu Dragnea, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în procesul angajărilor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu. Decizia nu e definitivă.
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au anulat pedeapsa cu suspendare, de doi ani de închisoare, primită de Liviu Dragnea în dosarul Referendumului. Liviu Dragnea a fost achitat pentru fals intelectual. Decizia de condamnare a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitare.
Surse judiciare au declarat la scurt timp după decizia în dosar, că procurorii au contestat decizia prin care președintele PSD a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, solicitând majorarea pedepsei pentru instigare la abuz în serviciu, dar și condamnare pentru a doua acuzație, cea de instigare la fals, pentru care Liviu Dragnea a fost achitat.
Magistrații instanței supreme au constatat, la acel moment, încetarea procesului penal în cazul fostei soții a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, și plata unei amenzi de 1.000 de lei.
Fosta șefă a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, a fost condamnată la 3 ani și 7 luni de închisoare cu executare, în timp ce fostul director executiv al Direcției, Rodica Milos, a fost condamnată tot la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare. În aceeași cauză, fostul director executiv adjunct DGASPC Teleorman, Olguța Șefu, a fost condamnată la trei ani închisoare cu suspendare, iar Ionel Marineci, fost șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de abuz în serviciu.
Valentina Marica și Claudiu Balaban au fost condamnați la 3 ani cu suspendare de închisoare. Nicușor Gheorghe a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Adriana Botorogeanu a fost condamnată și ea la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Anisa Niculina Stoica a fost condamnată la un de închisoare cu suspendare.
Instanța a admis acțiunea civilă exercitată de DGASPC Teleorman și i-a obligat pe inculpați la plata sumei de 108.612 lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale (drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Stoica Anisa Niculina și Botorogeanu Adriana), fiecare în solidar pentru perioadele menționate în rechizitoriu.
În ceea ce o privește pe fosta soție a lui Liviu Dragnea, procurorii au renunțat la acuzații, întrucât aceasta a achitat prejudiciul.
Potrivit procurorilor, „în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv de președinte al organizației județene a unui partid politic, cu intenție, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții. În realitate cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic al cărui președinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”.