„Raportat la circumstanțele personale ale condamnatului, tribunalul are în vedere faptul că petentul pe durata detenției a avut un comportament foarte bun, a participat în mod constant la activitățile educative și asistență psihosocială desfășurate în penitenciar, implicându-se cu precădere în acțiuni de instruire și influențare pozitivă a celorlalte persoane privative de libertate”, se arată în motivarea instanței, obținută de MEDIAFAX.
Instanța precizează că Năstase, în urma participării la activitățile de educație, a obținut un număr de 490 credite și a fost recompensat de opt ori. Judecătorii au constatat, de asemenea, că fostul premier a publicat trei lucrări științifice, motiv pentru care i-au fost scăzute din pedeapsă 105 zile.
„Este adevărat că cel condamnat a mai suferit o condamnare cu executare în regim de detenție din care a fost liberat condiționat la data de 18 martie 2013, dar în perioada de aproximativ 10 luni în care acesta a executat restul de pedeapsă în stare de libertate nu a mai săvârșit alte fapte penale și s-a reintegrat în mod firesc în societate”, se mai arată în motivare.
În plus, magistrații care au decis că Năstase poate părăsi penitenciarul au ținut cont și de comportamentul actual al fostul premier, „care a înțeles să se conformeze regulilor și rigorilor detenției, dând dovezi de îndreptare”.
În 21 august, Adrian Năstase a plecat din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Ilfov a decis, definitiv, ca el să fie eliberat condiționat, pentru că a executat o treime din pedeapsa de patru ani și șase luni de închisoare.
Instanța a respins atunci contestația Direcției Naționale Anticorupție și a menținut decizia Judecătoriei Sectorului 4, prin care s-a stabilit ca fostul premier Adrian Năstase să fie eliberat condiționat. Tribunalul Ilfov a dispus la acel moment punerea de îndată în libertate a lui Adrian Năstase.
Năstase a executat efectiv 500 de zile de pedeapsă, respectiv 228 de zile din pedeapsa primită în dosarul „Zambaccian” și 272 din condamnarea dispusă în „Trofeul calității”. La acestea s-au adăugat 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrări științifice. Astfel, s-a considerat că Năstase a executat 605 zile din pedeapsă.