Prima pagină » Știri » Motivarea în dosarul directorului Operei Naționale: a încercat să influențeze martori și să distrugă probe din dosar

Motivarea în dosarul directorului Operei Naționale: a încercat să influențeze martori și să distrugă probe din dosar

Motivarea în dosarul directorului Operei Naționale: a încercat să influențeze martori și să distrugă probe din dosar
Motivarea în dosarul directorului Operei Naționale: a încercat să influențeze martori și să distrugă probe din dosar

Potrivit motivării instanței, anchetatorii au strâns suficiente probe din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că Ioan Răzvan Dincă a săvârșit șase infracțiuni de abuz în serviciu și cinci infracțiuni de fals în declarații.

„Judecătorul de drepturi și libertăți reține că în cauză există probe din care rezultă presupunerea rezonabilă că inculpatul Dincă Ioan Răzvan a încercat să influențeze ceilalți participanți la savârșirea infracțiunilor de care sunt acuzați, a martorilor din cauză și totodată să să sustragă sau să altereze mijloace materiale de probă”, se menționează în motivarea instanței.

Conform sursei citate, din conținutul convorbirilor telefonice, purtate în perioada 6 – 27 februarie, reiese că inculpații din dosar s-au întâlnit de mai multe ori pentru a discuta ce declarații urmau să dea în fața organelor de urmărire penală.

„Mădălina: (…) nu pot să-ți spun cum e cu Parchetul General și ce declarații o să dăm și facem terapie de grup. Bine, nu este nici o problemă. Păi o să ne cheme să dăm declarații toți, îți dai seama.

Roxana: Da.

Mădălina: Să zică Răzvan, doamna Petrescu. Nu știu dacă o să ajungă și la mine, posibil (cu referire la inculpații Dincă Ioan Răzvan și P.G.”, se arată în motivarea deciziei.

Aceasta nu este unica discuție purtată referitor la declarațiile ce urmau să fie date în fața organelor de anchetă.

„I. M. G: Facem ședință de grup…(cu referire la întâlnirile dintre inculpați)

Roxy: Nasol de voi!

I. M. G: Ce vom face și cum vom da declarații după data de 27.(cu referire la data de 27 februarie 2015 indicată ca termen de predare a documentelor, în ordonanța nr. 12613/P/2013 din data de 04 februarie 2015)”, este o altă conversație redată de procurori și de care judecătorii au ținut cont.

Referitor la aceste discuții, Dincă a recunoscut doar faptul că aceste întâniri au fost organizate, dar nu și scopul acestora.

„Cu toate acestea, judecătorul consideră că declarația inculpatului Dincă Ioan Răzvan, potrivit căreia întalnirile au avut ca unic scop discuțiile cu privire la existența și locul unde se află înscrisurile solicitate de organele de urmărire penală este contrazisă de conținutul proceselor-verbale de redare a convorbirilor purtate de inculpații și martorii din cauză, din care rezultă în esență că inculpatul a fost cel care a coordonat atât conținutul declarațiilor ce urmau să se dea, cât și întreaga abordare în fața organelor judiciare”, se mai arată în motivarea instanței.

În cadrul documentului citat, este redată și o discuție din care reiese că directorul suspendat al Operei a încercat să distrugă și eventual să sustragă numite mijloace de probă.

„Răzvan: Bună ziua, domnu’ director. Ce faceți domnu’ director ?

Domn: Ce să fac, uite ieșisem în curte, în curtea curții (cu referire la Curtea de Conturi a României).(…) Și v-am mai căutat. Rămăsese că ne vedem. Vreau neapărat să ne vedem, că v-am spus că am hârtia aia la mine.

Răzvan: Da

Domn: Să vedeți ce scrie nebunul ăla și poate o fi și adevărat câte ceva din ce spune ăla și până în toamnă când venim mai aveți timp să faceți ceva, să remediați, să… mă înțelegeți?

Răzvan: Am înțeles.

Domn: Că nu știu ce spune el cu vinciuri, cu pa măsii, cu amortizoare, cu draci, cu laci, cu scena, cu mă-sa-n-c*r ce spune acolo și…

Răzvan: Da. Ăăă, eu am de depus ceva până mâine puternic și mare și lung. Hai să ne întâlnim, ne întâlnim poimâine. Puteți?

Domn: Poimâine fiind joi. (…) Da, în principiu pot. Da. Cred că da.

Răzvan: Bine domnule director. Hai să ne auzim atunci joi și vă sun eu”, este o convorbirea telefonică purtată în 10 martie de către Răzvan Dincă cu o persoană cu atribuții de control în cadrul Curții de Conturi, din care reiese, susțin magistrații, că cei doi urmau să altereze un înscris sau act.

În ciuda acestor probe, judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Sectorului 1 a stabilit că nu sunt întrunite condițiile ca directorul Operei să fie arestat preventiv.

„Raportat la gravitatea infracțiunilor de care este acuzat inculpatul (infracțiui săvârșite fără violență sau circumstanțe care să imprime un grad de pericol social generic ridicat), la persoana inculpatului (o persoană care se află la primul conflict cu legea penală, cu studii superioare, căsătorită, cu o carieră în materie artistică), dar și la caracterul excepțional al măsurii arestării preventive, judecătorul de drepturi și libertăți consideră că măsura arestării preventive este excesivă, cerința de necesaritate prevăzută de art. 202 alin(1) C.proc.pen. putând fi realizată și printr-o măsură mai ușoară”, conchide sursa citată.

Directorul Operei Naționale, Răzvan Dincă, este cercetat în libertate, începând din 13 mai, după ce Judecătoria Sectorului 1 a respins cererea procurorilor de arestare preventivă, instanța dispunând măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, timp în care acesta va fi suspendat din funcție.

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 1 a dispus luarea măsurii controlului judiciar față de Răzvan Dincă, pe o durată de 60 zile, din 13 mai până la 11 iulie.

În perioada controlului judiciar, directorul Operei Naționale trebuie să meargă la secția de poliție în a cărei circumscripție își are domiciliul, în zilele stabilite prin programul de supraveghere, la Parchet sau la instanță, ori de câte ori este chemat și să anunțe dacă își schimbă locuința.

De asemenea, în perioada controlului judiciar, Răzvan Dincă nu poate să ocupe funcția de director al Operei Naționale și are interdicție să meargă la sediul Operei.

„În baza art. 215 alin. (2) C.proc.pen., pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului să respecte următoarele obligații: a) să nu depășească raza teritorială a municipiului București, decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar; b) să nu se apropie de niciun inculpat sau martor din cauză, cu excepția numitei Dincă Violeta, în eventualitatea în care aceasta dobândește calitatea de martor, si să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale. c) să nu se deplaseze la Opera Națională București; d) să nu exercite funcția de Director general al Operei Naționale București”, arată instanța, în decizia luată în 13 mai, care a fost contestată la Tribunalul București, aceasta urmând să se judece în 25 mai.

Cinci persoane cu funcții de conducere în cadrul Operei Naționale sunt cercetate pentru un prejudiciu calculat la aproape 630.000 de lei, iar administratorul firmei care păzea instituția este anchetat pentru că presta servicii fără licență, potrivit Parchetului Judecătoriei Sectorului 1.

În acest dosar, Ioan Răzvan Dincă și un alt angajat al instituției au fost reținuți, ulterior procurorii cerând emiterea unui mandat de arestare doar pentru directorului Operei, acuzat de mai multe infracțiuni de abuz în serviciu și fals în declarații.

„Cinci funcționari din cadrul Operei Naționale din București, respectiv Dincă Ioan Răzvan – director general, Moldovan Alina Ofelia – director general adjunct, Petrescu Georgeta – director economic, Iacob Mădălina Gabriela – șef birou achiziții publice, Grigore Sebastian-Eduard – coordonator echipă tehnică și administrativă, sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni de abuz în serviciu”, a arătat Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

Procurorii au deschis un dosar și pe numele administratorului firmei angajate să păzească Opera Națională. Dan Mircea este acuzat că societatea pe care o adminstrează a păzit Opera Națională fără să dețină atestat sau licență de funcționare, așa cum cere legea care reglementează paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.

Potrivit anchetatorilor, Răzvan Dincă ar fi comis primele infracțiuni încă din iarna anului 2008, perioadă în care conducea Teatrul Național de Operetă. Astfel, în perioada februarie 2008 – 3 februarie 2011, în calitate de director general al Teatrului Național de Operetă, nu a încasat mai multe datorii ale instituției de la o firmă care funcționa în sediul instituției și a produs un prejudiciu de peste 320.000 de lei.

Ulterior, în perioada 12 martie 2012 – 19 decembrie 2012, Dincă ar fi plătit ilegal și nejustificat o firmă cu 130.000 lei, iar în 27 octombrie, el a plătit ilegal din bugetul Teatrului de Operetă, către o altă societate, 44.000 de lei. Tot în 2012, împreună cu doi subalterni, Dincă ar fi făcut alte plăți ilegale, cauzând un prejudiciu de peste 5.800 lei.

Procurorii îl mai acuză pe Răzvan Dincă de faptul că, în perioada 18 martie 2013 – 31 decembrie 2014, în calitate de director general al Operei Naționale București, a încheiat mai multe convenții civile nelegale, fapt ce dus la prejudicierea statului cu peste 43.000 de lei.

De asemenea, în perioada 4 octombrie 2013 – 1 aprilie 2014, Dincă ar fi achitat, tot în mod ilegal, 150.000 de lei către o societate care a presat servicii pentru Opera Națională, a mai arătat Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

Răzvan Dincă este acuzat și de faptul că, din poziția de director general al Teatrului Național de Operetă, iar ulterior al Operei Naționale din București, ar fi omis, cu intenție, să înscrie în declarația de interese din anul 2013 calitățile de unic asociat și administrator al unei societăți comerciale. În plus, acesta nu a trecut în declarațiile de avere din anii 2011, 2012, 2013 și 2015 calitatea sa de proprietar al unui imobil, respectiv cea de titular al unui credit bancar și, totodată, ar fi trecut în mod fals valoarea unor credite bancare contractate.

Marți, procurorii au făcut percheziții la sediul Operei Naționale din București și la domiciliile unor angajați ai instituției, iar directorul Operei, Răzvan Ioan Dincă, a fost dus pentru audieri la Poliția Sector 1.

Răzvan Dincă este directorul Operei Naționale București din decembrie 2012, când a câștigat concursul de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii. În august 2006, el a fost numit director general al Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” din București, iar în 2007 a devenit director și manager de proiect al Festivalului Internațional de Artele Spectacolului Muzical „Viața e Frumoasă!”. A regizat mai multe spectacole de teatru în țară și în București. În perioada 2010-2012, Dincă a fost consilier al președintelui-director general al Societății Române de Radiodifuziune.