Motivarea Tribunalului București în cazul Nicușor Constantinescu: A sfidat organele judiciare și a încălcat obligațiile legale

Motivarea Tribunalului București în cazul Nicușor Constantinescu: A sfidat organele judiciare și a încălcat obligațiile legale
Publicat: 20/11/2014, 21:16

„Reaua-credință de care a dat dovadă inculpatul în încălcarea obligațiilor impuse în sarcina sa reiese, fără îndoială, din atitudinea acestuia, inculpatul nefăcând nimic altceva decât să sfideze constant organele judiciare, înțelegând să încalce în mod flagrant obligațiile impuse în sarcina sa, fără nicio justificare”, arată judecătorul de la Tribunalul București în motivarea deciziei.

În documentul citat se mai arată că probele strânse la dosare oferă motive suficiente pentru a considera drept plauzibil riscul ca Nicușor Constantinescu să fugă sau să împiedice administrarea justiției, risc ce reiese din modul în care s-a purtat.

„Modalitatea de comitere a presupuselor infracțiuni pentru care este cercetat inculpatul, dar și conduita sa procesuală denotă o anumită înclinație a inculpatului spre ignorarea normelor de drept”, subliniază magistratul.

Referitor la starea de sănătate a inculpatului, „fără a nega gravitatea bolii de care suferă inculpatul, aspect atestat de înscrisuri medicale”, instanța arată că este evident faptul că „aceasta nu a constituit un impediment în adoptarea de către Constantinescu a unei conduite de sustragere de la judecată.

Tribunalul București a confirmat, în 6 noiembrie, mandatul de arestare emis pe numele lui Nicușor Constantinescu, el fiind dus în arest.

Nicușor Constantinescu, care revenise în aceeași zi în țară, a fost dus de la Aeroportul Henri Coandă la Tribunalul București, unde un judecător de drepturi și libertăți a decis confirmarea mandatului de arestare emis pe numele acestuia în iulie.

Președintele suspendat al Consiliului Județean (CJ) Constanța a revenit în țară cu o cursă de la Istanbul, fiind preluat imediat de polițiști.

Nicușor Constantinescu a fost reținut, în 4 noiembrie, de autoritățile din Turcia, după ce Ministerul Justiției a transmis documentelor necesare pentru aducerea lui în țară, pentru a fi arestat preventiv în dosarele în care este judecat.

Președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța ar fi stat în Turcia mai bine de o săptămână. Înainte de a ajunge în Turcia, Nicușor Constantinescu s-a aflat în SUA. Cererea de extrădare a lui Nicușor Constantinescu, formulată ca urmare a deciziei de arestare a acestuia, a fost însă respinsă de autoritățile din Statele Unite ale Americii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Nicușor Constantinescu a trimis, la începutul lunii septembrie, un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., în care susținea că justiția română este controlată de DNA și cerea respingerea oricărei cereri de arestare ce va ajunge în SUA pe numele său, potrivit unui document obținut în exclusivitate de MEDIAFAX.

„Acest memoriu pe care vi-l transmit (cred că este primul pe care îl primiți din România) este menit a vă clarifica cu probe asupra faptului că în această cauză sistemul judiciar din România în ansamblul său este imperfect; jusitiția prin instituțiile sale nu garantează realizarea unui proces echitabil, transparent, independent și imparțial încălcându-se în mod real prezumția de nevinovăție a clientului meu”, a arătat avocatul Cătălin Dancu, în preambulul documentului citat.

Tribunalul București a dispus, în 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care acesta fumează la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel București.

Soluția a fost menținută în 7 august de Curtea de Apel București, care a arătat, în motivarea deciziei, că apărarea lui Constantinescu nu s-a bazat pe înscrisuri medicale credibile care să arate că „inculpatul se afla internat în stare gravă într-un spital din New York”, la momentul cererii Direcției Naționale Anticorupție.

În 29 august, tot Curtea de Apel București a admis o contestația în anulare a procurorilor anticorupție, stabilind astfel ca Tribunalul București să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicușor Constantinescu și să-l dea pe acesta în urmărire internațională.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat internațional de arestare, după ce acesta nu a revenit în țară în urma unei operații făcute în SUA. Măsura de arestare, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menținută de Curtea de Apel București, motiv pentru care mandatul a fost anulat.

Nicușor Constantinescu arăta, într-un comunicat transmis recent, că a informat mai multe instituții, între care Ambasada SUA și Departamentul de Stat al SUA, despre „deciziile abuzive” luate împotriva sa.

Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, în altul că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, șeful CJ Constanța este cercetat pentru luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziții, 15 cartușe de calibrul nouă milimetri.

La termenul din 24 octombrie al dosarului în care președintele suspendat al CJ Constanța este acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, procurorul DNA prezent la ședința de judecată a cerut instanței să dispună punerea sub sechestru a tuturor bunurilor lui Nicușor Constantinescu, pentru a fi recuperat prejudiciul, dacă instanța va stabili definitiv că acesta este vinovat și îl va obliga să plătească daune. Constantinescu are diverse cote din șase terenuri intravilane, trei case de locuit, o casă de vacanță, o șalupă, cinci mașini, dar și aproape un milion de dolari într-un depozit bancar, potrivit ultimei declarații de avere.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu