MOTIVAREA Tribunalului București: Mircea Băsescu a primit bani pentru a-și trafica influența pentru Bercea Mondial. Contestația la arestare se judecă vineri
Mircea Băsescu a recunoscut că a luat banii de la clanul Bercea Mondial, așa cum reiese din înregistrările în care este prezentată o discuție dintre fratele președintelui și fiul interlopului. De altfel, înregistrările sunt considerate probe în dosarul în care Mircea Băsescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Informațiile sunt cuprinse în motivarea Tribunalului București la arestarea fratelui președintelui, potrivit Digi 24.
CITEȘTE AICI MOTIVAREA INSTANȚEI
În motivarea arestării preventive judecătorii spun că faptul că Mircea Băsescu a admis că a luat banii reiese înregistrările video depuse la dosar de familia lui Bercea dar că fratele președintelui a susținut că banii erau de fapt un împrumut. Iată ce s-a reținut în motivare:
Prin chiar declarațiile lor, inculpații au recunoscut că au existat acele întâlniri cu persoanele despre care se susține că au „cumpărat influența”, precum și aceea că s-a remis suma de bani ce ar forma, în opinia parchetului, obiectul traficului de influență, însă această sumă ar fi fost primită cu titlu de împrumut de către inculpatul C.M.A.. În dovedirea acestui caracter legitim al primirii banilor s-a încercat acreditarea ideii că respectiva sumă ar fi fost destinată participării la o licitație organizată în vederea vânzării utilajelor și licenței de producție la societatea A..
Împrejurarea că nu există un înscris care să ateste încheierea unui astfel de contract de împrumut ori martori care să declare despre această convenție, context în care împrumutătorilor le-ar fi fost practic imposibil să dovedească achitarea vreunei sume de bani către inculpatul C.M.A., iar acesta nu ar fi avut nici un temei juridic în baza căruia ar fi putut fi obligat la restituirea acestei sume de bani (în condițiile în care suma totală vizată se ridică la 600.000 euro, între părți nu există o relație apropiată, nu s-a stabilit cu ocazia „acordării împrumutului” o dată scadentă ori plata vreunei dobânzi, deși chiar inculpatul C.M.A.a afirmat despre persoanele respective că s-ar ocupa cu ….), precum și aceea că respectivii bani au fost dați cu … luni înainte de organizarea licitației și nu au fost folosiți, potrivit propriilor susțineri ale inculpatului C.M., în acest scop, lipsesc de credibilitate aceste apărări.
Ele sunt contrazise și de discuțiile înregistrate și redate în procesele-verbale aflate la dosarul de urmărire penală din conținutul cărora rezultă că banii au fost primiți pentru a fi utilizați de către o persoană care a lăsat să se creadă că are influență asupra magistraților investiți cu soluționarea cauzei în care era judecat A.S.sau a celor chemați să soluționeze diferite cereri în legătură cu arestarea preventivă a acestuia.
Implicarea inculpatului B.M. și împrejurarea că acesta a primit parte din suma respectivă în scopul de a-și vinde influența asupra unor funcționari însărcinați cu atribuții referitoare la eliberarea lui A.S., în accepțiunea textului art. 291 CP, rezultă cu claritate din declarațiile martorilor și din procesele verbale de redare a înregistrărilor ambientale și telefonice (…). Maniera în care a fost abordată de către interlocutori problema legată de sprijinul pe care inculpatul B.M. a înțeles să îl acorde, nu lasă echivoc asupra naturii demersurilor pe care acesta susținea că le face, afirmațiile sale privitoare la pedepse și soluții procedurale fiind de natură a-l convinge pe cumpărătorul de influență de realitatea acestora.
Existența, în paralel, a unor demersuri ale inculpatului B.M. în sensul semnalării către organele judiciare a exercitării de presiuni asupra sa din partea membrilor familiei numitului „ B.M.” nu este incompatibilă cu acțiunile presupus ilicite ale acestuia, fără a avea relevanță, sub acest aspect, momentul în care s-au făcut respectivele demersuri și forma sub care s-au concretizat.Din materialul probator existent la dosar, judecătorul de drepturi și libertăți consideră că există în cauză probe care conduc la o presupunere rezonabilă că în perioada …2011 – ….2012 inculpatul B.M. a primit suma de 250.000 euro de la A.F., prin intermediul lui C.M.A., în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații investiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de A.S., precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă lui A.S., fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate, pentru faptul că a intermediat remiterea banilor, C.M.A. însușindu-și suma de 350.000 euro din totalul de 600.000 euro primit de la A.F..
Curtea de Apel București judecă vineri contestația lui Mircea Băsescu la decizia Tribunalului în urma căreia a fost arestat în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenției sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare.
Tribunalul București a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, pentru trafic de influență, și a lui Marian Căpățână, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, i-ar fi dat fratelui președintelui Traian Băsescu.
Decizia Tribunalului București a fost contestată la Curtea de Apel, care va judeca vineri dosarul, urmând să decidă definitiv dacă Mircea Băsescu și Marian Căpățână rămân în arest sau vor fi cercetați în libertate.
Mircea Băsescu și Marian Căpățână sunt încarcerați în arestul Poliției Capitalei de joi, când au fost reținuți de procurori.
Fratele președintelui a fost vizitat în arest de fiica sa, Raluca Băsescu, care i-a dus medicamente, alimente și haine, dar și de către avocatul său.
Mircea Băsescu este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpățână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluție favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că și-a înjunghiat un nepot.
Anchetatorii susțin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Bercea Mondial la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.
„La începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunțătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunțătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză”, au scris procurorii în ordonanța de reținere.
Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-ar fi dat alți 350.000 de euro lui Marian Căpățână, în același scop.
Florin Anghel i-ar fi dat cei 600.000 de euro lui Marian Căpățână din 20 februarie 2011, data la care Bercea Mondial a fost arestat, și 22 februarie 2012, data la care a fost condamnat de instanța de fond, Tribunalul Olt, la șapte ani și șase luni de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat.
„Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru tatăl denunțătorului, adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate”, se mai arată în ordonanța de reținere.
Marian Căpățână este acuzat că din cei 600.000 de euro pe care i-ar fi primit de la fiul lui Bercea Mondial, și-a însușit 350.000 de euro, pentru că „a mijlocit remiterea banilor”.
Procurorii au arătat, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că Mircea Băsescu s-a folosit de calitatea de membru al familiei președintelui pentru a fi credibil în fața lui Florin Anghel când spunea că ar putea interveni la magistrați în dosarul în care Bercea Mondial era judecat pentru tentativă la omor.
„Ambii inculpați s-au folosit de calitatea de membru al familiei Președintelui României pe care o deține inculpatul Băsescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmațiilor referitoare la influența sau pretinsa influență pe care Băsescu Mircea ar putea să o aibă asupra magistraților și, de asemenea, pentru a da credibilitate promisiunilor referitoare la obținerea unor hotărâri favorabile”, au scris procurorii în referatul trimis instanței.
Potrivit documentului citat, Mircea Băsescu, deși cunoaște obligațiile fratelui său și îi comunică lui Florin Anghel într-una din discuțiile înregistrate că „el nu poate”, nu descurajează comentariile referitoare la persoana președintelui, „ba, mai mult, le alimentează pentru a nu pierde aparența că ar avea influență asupra magistraților”.
Procurorii au mai arătat că faptele de care sunt acuzați Mircea Băsescu și Marian Căpățână au afectat încrederea în sistemul de justiție.
„Trebuie subliniat că, prin modul în care inculpații au conceput săvârșirea faptelor, au afectat în mod grav relațiile sociale referitoare la buna desfășurare a raporturilor de serviciu în ceea ce privește instituțiile din întregul sistem judiciar, de pe toate palierele: Ministerul Public, tribunal, curte de apel, chiar Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru aceasta din urmă pe mai multe planuri (recursul, cererea de strămutare, conform procedurii în vigoare la data faptelor), iar faptele care fac obiectul acestui dosar au aptitudinea de a afecta încrederea în întreg sistemul de justiție”, au scris procurorii în referatul trimis instanței.
La DNA au mai fost audiați joi Bercea Mondial și soția acestuia, Fănica Anghel, aceștia fiind aduși din Penitenciarul Colibași și, respectiv, Penitenciarul Craiova, unde execută pedepsele primite în dosarul privind tentativa de omor.
Fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, a depus în 13 iunie, prin avocatul său, Pavel Abraham, o plângere penală împotriva lui Mircea Băsescu, în care îl acuză pe acesta de trafic de influență, înșelăciune și inducerea în eroare a organelor judiciare, în legătură cu dosarul în care Anghel este acuzat de șantaj.
Florin Anghel a fost audiat în 17 și 18 iunie la DNA, după ce avocatul acestuia le-a dat procurorilor două înregistrări audio-video. Pavel Abraham arăta că înregistrările ar fi fost făcute în februarie 2012 sau 2013, acestea fiind „foarte compromițătoare”.
Fiul și ginerele lui Bercea Mondial, Florin Anghel și Marius Constantin, cercetați de DNA Constanța într-un dosar de șantaj pentru că i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu, fratele președintelui Traian Băsescu, 280.000 de euro, în caz contrar amenințând cu dezvăluirea unor informații compromitățoare despre acesta și familia sa, au anunțat, de mai multe ori în ultima perioadă, că vor face publice, prin intermediul avocatului, o serie de înregistrări audio și video în legătură cu acest caz. Dosarul de șantaj este instrumentat de procurorii DNA Constanța.
Scandalul a început miercuri seară, odată cu difuzarea înregistrărilor audio-video legate de cazul Bercea. Premierul a cerut demisia șefului statului, iar Traian Băsescu a negat orice legătură, precizând, cu lacrimi în ochi, că între nevoia de consolidare a justiției și reflexul firesc de a-și apăra fratele, alege consolidarea justiției.
Mircea Băsescu declara joi că a vorbit cu fratele lui, președintele Traian Băsescu, de când a început acest scandal și acesta este foarte supărat, precizând că el nu a luat niciun ban de la familia lui Bercea Mondial și că nu a încercat să intervină pentru eliberarea acestuia.
Bercea Mondial a fost condamnat definitiv la opt ani și nouă luni de închisoare cu executare, pentru că și-a înjunghiat un nepot într-un bar, în 2011, iat fiul acestuia, Florin Anghel, a primit o pedeapsă de cinci ani și trei luni de închisoare, pentru tentativă de complicitate la omor. În același dosar, soția lui Bercea Mondial, Fănica Anghel, a fost condamnată la un an de închisoare cu executare, pentru mărturie mincinoasă și instigare la această infracțiune.