Prima pagină » Știri » Motivele pentru care șeful AJVPS Suceava și un paznic au fost trimiși în judecată

Motivele pentru care șeful AJVPS Suceava și un paznic au fost trimiși în judecată

Motivele pentru care șeful AJVPS Suceava și un paznic au fost trimiși în judecată
Șeful AJVPS Suceava, Nicolae Goicea, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și nerespectarea regimului armelor și munițiilor după ce i-ar fi cerut unui paznic de vânătoare, acuzat, la rândul său, că l-ar fi amenințat pe un primar, să folosească arma, deși știa că nu are voie.

Potrivit Parchetului Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc, procurorii i-au trimis în judecată pe paznicul de vânătoare Ghiocel Radu Iurniuc, angajat al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, pentru amenințare, nerespectarea regimului armelor și munițiilor în formă continuată, uz de armă fără drept și fals în declarații, iar pe șeful AJVPS Suceava, Nicolae Goicea, pentru abuz în serviciu în formă continuată, instigare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, instigare la uz de armă fără drept, participație improprie sub forma complicității la nerespectarea regimului armelor și munițiilor și participație improprie sub forma complicității la uz de armă fără drept, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Paznicul de vânătoare a fost prins, în 13 septembrie 2014, de polițiști și silvicultori în timp ce a tăiat ilegal și a furat arbori dintr-o pădure aparținând Primăriei Vatra Moldoviței și a apreciat că primarul comunei, Virgil Saghin, este cel care a sesizat autoritățile, astfel că l-a amenințat că îl împușcă.

Procurorii au stabilit că paznicul de vânătoare a deținut și a purtat ilegal, în perioada martie 2009 – ianuarie 2015, mai multe arme de foc letale, puști și pistoale, dar și muniția aferentă, de diferite calibre, fără a avea emise ordinele de serviciu individuale pentru fiecare armă sau, după caz, documentele prevăzute de lege care să îi confere acest drept. De asemenea, în decembrie 2014, cu rea credință, a împușcat trei cervide de pe fondul de vânătoare nr. 26 Paltinul, folosind o carabină fără a avea drept de port și folosire pentru această armă.

Mai mult, Iurniuc a depus, în martie 2014, la Parchetul Câmpulung Moldovenesc o plângere la soluția procurorului, menționând un fapt nereal, și anume că ar avea un ordin de serviciu special care îi dă dreptul să dețină 100 de cartușe cu glonț, de calibrul 8×57, iar muniția ridicată la control nu depășește această cantitate.

În acest dosar, șeful AJVPS Suceava, Nicolae Goicea, este acuzat că a dat în mod repetat dispoziții ilegale de înarmare a lui Ghiocel Radu Iurniuc, el primind mai multe arme letale de foc și muniții aferente de diferite calibre, fără a îi emite acestuia documentele legale (ordine de serviciu individuale pentru fiecare armă, ce trebuiau avizate de Poliția Județeană Suceava) care să îi confere drept de deținere, port și folosire.

Totodată, Goicea este acuzat că, în 23 iunie 2014, pe fondul ignorării cu știință a normelor legale, a dispus reînarmarea lui Iurniuc, deși dreptul acestuia fusese anulat, în mod legal, prin aplicarea unei sancțiuni contravenționale, de Poliția Județeană Suceava, iar decizia a fost comunicată AJVPS Suceava.

Procurorii susțin că șeful AJVPS Suceava l-a determinat în mod expres, cu rea credință, pe Iurniuc, inclusiv în baza relațiilor de subordonare specifice raporturilor de muncă dintre aceștia, să primească și să dețină mai multe arme de foc letale și muniție aferentă în mod ilegal, fără a face formalitățile legale, și că l-a determinat pe vânător să împuște, în decembrie 2014, trei cervide de pe fondul de vânătoare nr. 26 Paltinul, în baza unei autorizații de vânătoare individuale, emise tot ca urmare a dispozițiilor verbale ale lui Goicea.

Mai mult, Goicea este acuzat că, în calitate de director al AJVPS Suceava, a dispus ca magazionerul AJVPS Suceava, responsabil cu armamentul instituției, să îi dea lui Iurniuc mai multe arme de foc letale și muniția aferentă.

Autor

Citește și