Motivul lui Oprea pentru achiziționarea limuzinei de lux de la MAI: „Existau riscuri la adresa mea”. Comisia Juridică a dat aviz pentru urmărirea penală
Senatorii juriști au aprobat astăzi cu majoritate de voturi cererea procurorilor privind urmărirea penală a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. Acesta este acuzat că ar fi dispus alocarea a 410.000 lei pentru fondurile operative ale serviciului secret, bani pe care i-a folosit apoi pentru achiziția unei limuzine de lux Audi A8, pe care a utilizat-o în mod exclusiv, la minister. Din fondurile operative ale serviciului secret al MAI, ar fi fost cumpărate și o cabină de duș cu jacuzzi, canapele și un televizor pentru cabinetul de ministru al lui Gabriel Oprea.
Senatorul Gabriel Oprea a susținut, marți, în fața Comisiei juridice a Senatului, că mașina cumpărată de DIPI în timpul mandatului său a fost achiziționată legal, pentru că viața sa ar fi fost în pericol.
„Am spus colegilor de la Comisia juridică că în timpul mandatului meu de vicepremier și ministru de interne nu s-a cumpărat o mașină, ci 5.000 de mașini, toate achiziționate legal prin direcțiile de specialitate. M-am bătut pentru drepturile și dotările ministerului de Interne, pentru drepturile polițiștilor, jandarmilor și așa mai departe”, a declarat la ieșirea din Comisia juridică a Senatului Gabriel Oprea.
El a spus că, inițial, ca ministru de Interne, avea protecție din partea SPP.
„Ca ministru de Interne aveam protecție de la SPP și o mașină luată în comodat de la altă instituție, care se mai și strica din când în când. S-a reînființat în cadrul DIPI o subunitate, se numește Aqvila, care a plecat de la zero. În acest context și într-un context în care veți vedea că cei de acolo spun: cu multe vulnerabilități, riscuri la adresa vieții conducerii MI, inclusiv a mea personală, s-a achizionat în mod legal, de către DIPI un autovehicul”, a adăugat fostul ministru de Interne.
Gabriel Oprea a spus că în ședința de plen de miercuri va prezenta mai multe amănunte.
El a mai spus că niciodată nu a cerut lucrurile de care este acuzat, iar biroul ministrului de Interne nu a fost refăcut în timpul mandatului său.
Înainte de a intra în lift, Oprea a fost întrebat dacă avea jacuzzi la minister. „Nu mă întrebați pe mine, ca ministru”, a spus el, în timp ce ușile liftului se închideau.
Întrebat despre votul senatorilor PNL, președintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, a confirmat că aceștia au votat pozitiv. „Întotdeauna am spus, cu fiecare ocazie, chiar dacă uneori este incomod, trebuie s-o recunoaștem, în privința acestor solicitări considerăm că locul în care se face justiție în România nu este acesta, justiția se face la instanțe, ca și în cazul acesta și, ca întotdeauna, am votat favorabil”, a declarat Boboc.
Și în privința senatoarei Doina Tudor Comisia juridică s-a pronunțat favorabil cererii procurorilor și a decis că ea poate fi arestată. Aceasta este acuzată de complicitate la infracțiunea de luare de mită, în dosarul fostului vicepreședinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), George Daniel Tudor. Procurorii susțin că în perioada martie-mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat în mod direct „pe inculpatul Tudor Daniel George să primească suma de 200.000 de euro pentru a favoriza o firmă de asigurări care făcuse obiectul unor activități de control”.
„Eu nu am niciun motiv să spun că Doina Tudor e vinovată. Eu cred că este nevinovată, dar lucrul ăsta trebuie să se demonstreze în fața justiției. În consecință, vom vota la vedere cererea justiției”, a spus copreședintele PNL Vasile Blaga.
Votul final va fi dat cel mai probabil miercuri în plenul Senatului.