Motivul pentru care Cioloș primește 8.523 de euro pe lună de la Comisia Europeană. „Nu eu sunt cel ce a primit un to-do-list”

Publicat: 03 11. 2016, 14:02

Conform politicii Comisiei Europene, foștii Comisari primesc o remunerație lunară de cel puțin 8.333 de euro pentru o perioadă de trei ani după ce părăsesc posturile respective, pentru a nu fi tentați să se angajeze în posturi bine plătite, în care să fie tentați să divulge informațiile confidențiale din timpul mandatului.

În cazul premierului Dacian Cioloș, această remunerație este de 8.523 euro pe lună, conform declarației sale de avere. Trebuie precizat că această sumă este impozabilă și, împreună cu salariul de la locul de muncă ocupat după plecarea din postul de Comisar, nu poate depăși remunerația pe care respectivul a obținut-o ca și comisar.

”Am văzut și eu lucrurile astea prezentate ca și o noutate șoc, surpriză. Dacă vă uitați în declarațiile mele din trecut, am spus încă de când am terminat mandatul că există această indemnizație pentru toți foștii comisari europeni, o indemnizație de traziție care durează 3 ani după mandat, care se acordă pentru că există și niște restricții profesionale pentru foștii comisari. Ea se acordă automat, fără nicio obligație din partea persoanelor respective față de Comisia Europeană. E o perioadă de trei ani, a început în noiembrie 2014 și merge până în noiembrie 2017. Ea apare în declarația de avere. Totul a fost făcut transparent. Nu sunt bani care vin de la firme private care să aibă contracte cu guvernul, nu sunt bani care să vină din partea altora care au anumite interese la guvern. Sunt bani pe care îi am de la instituție publică și care vin pe baza unui regulament european și nu au nicio legătură cu responsabilitatea pe care o am în momentul de față”, a declarat Dacian Cioloș.

El a confirmat că este vorba de 8.300 de euro lunar, dar a subliniat că nu are nicio obligație față de Comisie. El a făcut o aluzie la to-do-list-ul primit de Victor Ponta în calitate de premier de la președintele de atunci al CE, Jose Manuel Barroso.

”Poziția mea de prim-ministru față de Comisia Europeană a fost foarte clară de la început. Atunci când am avut de criticat lucruri, le-am criticat, atunci când a trebuit să susțin puncte de vedere ale României, le-am susținut. Nu am nicio obligație față de Comisia Europeană. Pentru că văd tot felul de comentarii care apar din partea unora, nu eu sunt prim-ministrul care a primit un to-do-list de la Comisia Europeană, care să-i spună ce să facă și ce să dreagă! Eu sunt cel care a spus atunci, foarte ferm, când a fost cazul, că România nu acceptă cotele de migranți, eu sunt cel care a negocviat și a insistat pentru implicarea Comisiei Europene pentru eliminarea vizelor pentru Canada. Deci nu am absolut nicio problemă. Independența mea e totală și sunt foarte conștient de responsabilitatea pe care o am la ora actuală”, a adăugat Cioloș.

”Eu am fost și o să rămân clar, direct, onest și deschis. Nu am nimic de ascuns”, a mai spus premierul.

EUobserver.com scrie că, în prezent, 16 foști Comisari, printre care și Dacian Cioloș, primesc această rentă lunară, numărul reprezentând jumătate dintre Comisarii din mandatul lui Jose Manuel Barroso în fruntea Comisiei Europene.

Astfel, pe listă, pe lângă Cioloș, sunt Joaquin Almunia Aman (Spain), Laszlo Andor (Ungaria), Tonio Borg (Malta), Maria Damanaki (Grecia), Karel De Gucht (Belgia), Jacek Dominik (Polonia), Stefan Fuele (Cehia), Connie Hedegaard (Danemarca), Siim Kallas (Estonia), Janusz Lewandowski (Polonia), Ferdinando Nelli Feroci (Italia), Andris Piebalgs (Letonia), Janez Potocnik (Slovenia), Algirdas Semeta (Lituania) și Androulla Vassiliou (Cipru).

Lista, obținută în premieră de cotidianul german DIe Zelt, arată că cei 16 Comisari primesc cel puțin 99.996 euro pe an, timp de trei ani, după ce și-au părăsit postul. Nu este clar ce sumă primește fiecare Comisar în parte, însă este clar că fiecare primește între 40% și 65% din salariul de Comisar, iar sursa a calculat că belgianul De Gucht primește în jur de 125.000 de euro pe an.

Deși scopul acestei rente este tocmai ca foștii Comisari să nu se angajeze în funcții foarte bine remunerate, mulți din lista de mai sus ocupă posturi cheie, plătite pe măsură. Spre exemplu, De Gucht se află în boardul gigantului oțelului Arcelor Mittal și al companiei telecom belgiene Proximus.