Prima pagină » Știri » Motivul pentru care Iohannis vrea să desființeze Secția de anchetă / Anunțul AJADO

Motivul pentru care Iohannis vrea să desființeze Secția de anchetă / Anunțul AJADO

Motivul pentru care Iohannis vrea să desființeze Secția de anchetă / Anunțul AJADO
Reprezentanții Asociației Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului precizează că intenția președintelui Klaus Iohannis de a desființa Secția de anchetare a magistraților arată că de fapt, scopul este revenirea la abuzuri și restaurația controlului serviciului de informații asupra justiției.

„Intenția declarată a Președintelui Iohannis de a „rezolva”, adică a desființa, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), desființare dorită și de o serie de partide, demască adevăratul obiectiv al acestora, de restaurație a controlului serviciilor de informații și a politicului asupra justiției. SIIJ a fost și este susținută de către magistrații corecți care au văzut și luat poziție atât împotriva presiunilor și abuzurilor făcute de DNA asupra judecătorilor și procurorilor, cât și împotriva presiunilor serviciilor de informații și ale politicului asupra justiției”, transmite Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), printr-un comunicat de presă.

În sursa citată se atrage atenția că numirile în conducerea Parchetului General, DNA și DIICOT sunt toate politice, implicând decizional numai ministrul justiției și președintele României, ambii oameni politici.

„Subliniem încă odată, nici un om politic nu este implicat în selecția și numirea procurorului șef sau a procurorilor din cadrul SIIJ. Cu toate acestea, atât Președintele Iohannis cât și unele partide politice își manifestă determinarea să desființeze secția invocând repetat că funcționarea acesteia va pune presiune asupra judecătorilor și procurorilor pentru că s-ar află sub control politic. Toți acești oameni politici, promotori a unor sloganuri, au datoria față de români să explice clar cum o secție a Parchetului General în care, pentru prima oară, nici un om politic nu are nici un cuvânt de spus cu privire la numirea procurorilor ce o compun, poate reprezenta o presiune asupra magistraților și s-ar află sub control politic.

Să explice clar și concret cum membrii CSM, singurii implicați în numiri, aleși democratic de judecători și procurori, vor de fapt să pună presiune asupra acestora folosindu-se de SIIJ, așa cum acești politicieni clamează neîntrerupt”, mai precizează reprezentanții AJADO.

A transforma desființarea SIIJ într-un obiectiv promovat în campanie înseamnă că „scopul real al celor ce-l promovează este revenirea justiției la anii abuzurilor și restaurația controlului serviciilor și a politicului asupra justiției”.

„Nu poți clama decât ipocrit că dorești independența justiției când, de fapt, vrei să controlezi politic toate parchetele și blamezi necontenit singură structura de parchet aflată complet în afară influențelor politice. Înființarea SIIJ și modul în care a fost reglementată organizarea și funcționarea acesteia este o garanție pentru cetățenii României că vor fi cercetați penal de procurori imparțiali și independenți și că vor fi judecați de judecători liberi, care se supun numai legii, în afară oricăror presiuni și influențe.

De asemenea, SIIJ este și o garanție că, în conformitate cu principiul constituțional al egalității în față legii, magistrații care încalcă legea vor fi trași la răspundere, la fel că orice alt român, de procurori independenți de orice influențe.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în urmă cu câteva zile, a reușit să elimine câteva probleme din justiție, însă „a rămas treaba cu Secția Specială de rezolvat, o rezolvăm și pe asta”.

Citește și