Întrebat despre motivul pentru care oamenii trebuie să poarte în continuare măștile de protecție chiar dacă sunt vaccinaţi cu ambele doze, colonelul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a răspuns că masca de protecţie rămâne o barieră fizică foarte importantă în limitarea răspândirii infecţiei, indiferent de varianta virală.
Datele de eficienţă din Marea Britanie arată că după schema de vaccinare completă cu vaccinul Pfizer eficienţa în prevenţia COVID simptomatic este de 88%, iar în riscul de spitalizare este de 96%. În ceea ce priveşte vaccinul AstraZeneca, eficienţa faţă de boala simptomatică este de circa 60%, iar pentru prevenirea spitalizării de circa 92%.
Medicul afirmă că o singură doză de vaccin nu ne protejează şi este nevoie să respectăm schema de vaccinare tocmai pentru a avea beneficii, pentru că infecţia cu varianta Delta creşte gradul de spitalizare de 2 – 3 ori.
„Există un procent de cazuri insuficient de bine acoperite şi atunci evident că nu avem de unde să ştim cine este protejat şi cine nu este protejat suficient de bine. Tocmai pentru a preveni o creştere a numărului de cazuri recomandarea este să purtăm masca de protecţie, mai ales atunci când participăm la diferite evenimente unde este un număr mare de persoane şi în spaţii închise. Mesajul este de a continua vaccinarea pentru că ne protejăm de forme severe indiferent de varianta virală de care vorbim”, a explicat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.
De asemenea, tulpina Delta poate să producă reinfecţii: „practic, avem un risc de 20 – 50% să ne reinfectăm cu varianta Delta dacă am trecut prin boală”.
Medicul recomandă grijă la respectarea măsurilor, purtarea măştii de protecţie, igiena mâinilor când dăm jos masca, respectarea distanţării, aerisirea încăperilor şi evitarea zonelor supraaglomerate.