Motivul pentru care peste 1.000 de angajați de la Palatele Brâncovenești, Cimitire și PMB nu primesc salariile la timp

Motivul pentru care peste 1.000 de angajați de la Palatele Brâncovenești, Cimitire și PMB nu primesc salariile la timp
Publicat: 10/09/2015, 13:17

Conducerea aparatului propriu din PMB a găsit soluții pentru deblocarea unor sume pentru salarii, însă doar salariații RATB vor primi banii integral, cei din sistemul de termoficare vor primi o parte, iar ceilalți vor fi plătiți la sfârșitul săptămânii viitoare, a anunțat, joi, viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea (PNL).

El a scris pe pagina sa de Facebook că starea de incertitudine privind plata salariilor celor aproximativ 20.000 de angajați ai Primăriei Capitalei și ai regiilor autonome de transport și termoficare s-a clarificat.

„Alături de conducerea aparatului propriu din Primăria Capitalei, am identificat soluțiile pentru ca sumele de bani să poată fi deblocate și virate la timp cu atât mai mult cu cât săptămâna viitoare va începe și anul școlar. Angajații regiei de transport vor primi salariile integral, iar cei din sistemul de termoficare vor primi o parte din drepturile salariale. În lipsa primarului general, a directorului economic și a directorilor unor instituții subordonate, angajații Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, Centrului Cultural Palatele Brâncovenești și ai aparatului propriu al Primăriei Capitalei nu își vor primi salariile la timp. Vorbim despre despre circa 1.300 de angajați”, a anunțat Pieptea.

Viceprimarul le mulțumește angajaților pentru înțelegere și îi asigură că nu existența fondurilor este problema, ci doar dreptul de semnătură autorizată, iar până la sfârșitul săptămânii viitoare absolut toți angajații își vor primi salariile integral.

Viceprimarul Dan Darabont (PSD) a declarat, luni, că Primăria Municipiului București (PMB) se află într-o situație de avarie, inclusiv în imposibilitatea de a plăti salariile.

„Pe termen foarte scurt, zilele acestea, trebuie să se plătească salariile, atât ale funcționarilor din primărie, cât și pentru angajații RATB și RADET. Deci discutăm despre peste 20.000 de persoane. Multe dintre aceste 20.000 de familii se bazează pe acest salariu ca unică sursă de venit. Deci trebuie urgent să găsim o soluție pentru conducerea executivă a primăriei și pentru delegarea tuturor atribuțiilor și obligațiile aferente”, a spus Dan Darabont.

Viceprimarul a explicat că doar Consiliul General este cel care poate scoate municipalitatea din impas printr-o hotărâre de delegare de competență, însă reunirea CGMB nu se poate face înainte ca instanța să comunica oficial prefectului decizia privind arestarea lui Sorin Oprescu, pentru a se putea dispune suspendarea acestuia din funcție.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puțin înainte de miezul nopții, magistrații Tribunalului București au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliției Capitalei. Decizia nu este definitivă și a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel București.

Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei ar fi primit, sâmbătă seară, de la șeful unei instituții din subordine, 25.000 de euro, bani care proveneau de la patru denunțători.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că persoana care i-a dus banii ar fi șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, sâmbătă noapte, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii primiți ca mită, au mai spus sursele citate.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din București un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

În acest dosar au mai fost arestați, luni, de Tribunalul București, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și Florin Șupeală, director general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanța a dispus și luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, și pentru Romeo Albu.

Alexandru Chiciu, avocatul principal al primarului Capitalei, declara că Sorin Oprescu nici nu a cerut și nici nu a primit bani: „Acest om nu a cerut niciodată sume de bani”.

Luni seară, după ce l-a vizitat pe primar în arest, Chiciu a spus că Sorin Oprescu „nu va demisiona”, iar mesajul său pentru toți cei care s-au grăbit să-l acuze este: „Aveți puțintică răbdare, domnilor!”.

Avocatul a menționat că Oprescu se simte mai bine și se gândește deja la apărarea pe care o va face.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună