Prima pagină » Știri » Motivul pentru care primarul Sectorului 1 nu vrea să dea bani la Spitalul de Arși

Motivul pentru care primarul Sectorului 1 nu vrea să dea bani la Spitalul de Arși

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX că nu ar fi corect ca secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Arși să se reconstruiască din banii locuitorilor Sectorului 1 în condițiile în care „e un spital național, este pentru toată Romania".

„Noi am face o clădire nouă pentru un spital al Sectorului 1, nu pentru un spital național. Sunt banii locuitorilor Sectorului 1 și trebuie să îi folosim în primul rând pentru locuitorii Sectorului 1, și când spun că e un spital național, spitalul național este pentru toată România. Nu știu dacă e ,,fair” (n.r. ,,corect”), ca să zic așa, pentru locuitorii Sectorului 1 să folosim banii locuitorilor pentru toată România”, a declarat edilul, în condițiile în care unitatea medicală se află în administrarea autorității locale.

Precizarea primarului vine în contextul în care secția de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului de Arși, aflat în administrarea Primăriei Sector 1, a fost închisă de Ministerul Sănătății săptămâna trecută din cauza condițiilor neigienice în care erau tratați bolnavii și a lipsei unui sistem de climatizare.

Reporter: Clădirea în care este Spitalul de Arși, fiind în administrarea Sectorului 1, nu vă obligă, într-un fel, să investiți pentru a o transforma într-una igienică?

Dan Tudorache : În acea clădire, da! Păi, asta o facem. Deci, ea a fost consolidată în 2009, când eu eram viceprimar aici. Am vorbit ieri cu directorul interimar al spitalului, domnul Nițescu, mi-a prezentat o solicitare scrisă, a rămas să mă întâlnesc cu domnia sa joi sau vineri și pot prezenta ce putem face noi, primăria, din ceea ce a solicitat. Bani avem, nu e problema banilor, e problema de legalitate, cum putem să îi ajutăm. Vedem daca se poate repara acel aparat vechi, dacă nu cumpărăm unul nou.

În ceea ce privește centrele de protecție a tinerilor, edilul consideră că o mai bună pază ar putea diminua cazurile în care minorii cad victime ale infracțiunilor. Șapte angajați ai centrul „Sfânta Maria” din Sectorul 1 al Capitalei au fost arestați în urma unei anchete a procurorilor, aceștia fiind acuzați de rele tratamente aplicate minorului. În urma măsurilor, primăria a demarat controale la nivelul tuturor centrelor de adăpostire a minorilor va fi încheiat, acestea urmând să fie finalizate la sfârșitul săptămânii.

Reporter : V-au fost semnalate cazuri de trafic de minori, de prostituție, în centre de protecție a tinerilor?

Dan Tudorache: Nu, în astea trei săptămâni nu! Noi căutăm să îi protejăm, noi căutăm să asigurăm cât putem noi tot sprijinul. Trebuie paza mai multă, să nu părăsească acele centre. Ei, prin diverse metode reușesc să părăsească instituția și, automat, cad pradă persoanelor rău intenționate sau cei care vor să profite de pe urma lor. Singura problemă, cu acei patru copii care au probleme și initial au cerut ajutorul de la Obregia. Au fost câteva sincope, dar s-au rezolvat. Există acum o colaborare între spital și Direcția pentru Protecția Copilului. Au salarii foarte mici (n.r. angajații din centre).

Proaspăt ales la conducerea Primăriei Sectorului 1, Dan Tudorache are, potrivit declarației de avere, trei mașini pe numele său însă nu și case, chiar dacă are o carieră de 16 ani, perioadă în care a fost director în Ministerul Transporturilor, consilier general al Municipiului București, viceprimar al Sectorului 1 și deputat.

Reporter: Declarația dvs. de avere este una destul de ,,curată”, nu aveți proprietăți, n-aveți nimic pe numele dumneavoastră, în afară de mașini.

Dan Tudorache: Da! Pentru că nu am!

Reporter: Cine le deține?

Dan Tudorache: Nu le deține nimeni, nu am! Dacă nu am?! Daca dvs găsiți vreo proprietate a unei rude…

Reporter: Acum, unde stați? Bănuiesc că nu stați cu chirie.

Dan Tudorache: Stau cu fosta soție. Fosta soție, de care am divorțat acum 20 de ani. Dar n-am acumulat, tot ce am acumulat, am avut salariu din care poti doar să trăiești. Ca deputat aveam salariu de 1000 de euro. Ce poti să faci cu 1000 de euro, decât să trăiești de pe o zi pe alta?! Adică să-ți asigure un trai decent și normal.

Reporter: Aveți planuri de viitor cu banii pe care îi caștigați ca primar? Să îi investiți în ceva?

Dan Tudorache: Cu 1000 de euro pe luna?! Ce sa faci?! Doar sa trăiești…să trăiești decent. Eu zic că dacă ai 1000 de euro, cât ai, ca primar tot 1000 de euro am, ca deputat, tot 1000 de euro. Eu zic că îți asigură un trai decent, fără să îți constuiești vile, case…

Autor

Citește și